Matura Ustna jak działa kalkulator maturalny - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Szkoła (/Forum-Szkola-307) +---- Wątek: Matura Ustna jak działa kalkulator maturalny (/Temat-Matura-Ustna-jak-dziala-kalkulator-maturalny-146845) |
Matura Ustna jak działa kalkulator maturalny - Derek - 30-04-2017 15:54 Cześć, jest tu pewnie trochę maturzystów ! Od kiedy w 2015 roku weszła nowa matura wiele osób boi się ustnej matury z języka polskiego. Jednak CKE wprowadzając zmiany nie przewidziało, że maturzyści będą się wymieniać pytaniami i np. ludzie zdający w 2015 roku maturę popołudniu znali już wszystkie pytania. CKE ucząc się na błędach w roku 2016 postanowiło zmienić tą formę egzamin i wszyscy nauczyciele w szkołach zaczęli powtarzać "Nie będziecie znali pytań, bo pytania się inne w danych godzinach"'. Po części mają rację, ALE w systemie jest poważna luka. Rok temu opatentowałem sposób, który sprawdzi się, także w tym roku. Za pomocą kalkulatora maturalnego na stronie: http://kalkulatormaturalny.pl Można sprawdzić swoje numerki pytań. Ważne by wprowadzić prawidłowe dane czas rozpoczęcia pracy komisji to godzina wejścia pierwszej osoby na liście. Ok, no dobra ale co dają mi te numery? Po pierwsze najlepiej luknąć na tabelę wyżej. Jeżeli komisja zaczyna pracę o godzinie 9:00 to pierwszej osobie zdającej wykłada na stół: 1,2,3. Osoba losuje numer 2. Na stole zostają numery 1,3 i do tego dokładany jest następny według tabeli czyli druga osoba ma na stole pytani 1,3,4 osoba 2 losuje pytanie numer 3. To wtedy osoba trzecia będzie mieć numery na stole 1,4,5. I tak dalej. Po 5 osobach następuję przerwa i komisja musi zacząć od podkreślenia czyli w tym przypadku 8,9,10 i leci analogicznie według tabeli. Jak łatwo zaobserwować numery w tabeli zazebiają się i tak np. osoby zaczynające egzamin o 10:00 mają pytania 4,5,6 czyli te które były już w puli o godzinie 9:00. Słabe posunięcie CKE co nie? A skąd brać pytania? Pytania będzie można dodawać na "Dodaj pytanie" Jest tam też zakładka "DZISIEJSZE PYTANIA" gdzie pojawią pytania z danego dnia wraz z numerkiem. W razie jakiś pytań piszcie do mnie w tym temacie. Przesyłajcie znajomym maturzystów. Pokażmy CKE na co Nas stać. Materiały zawarte na stronie zostały oparte o informator CKE. RE: Matura Ustna Kalkulator - zakazanyowoc - 30-04-2017 21:10 Zobaczymy jak to będzie, życzę powodzenia wszystkim maturzystom! RE: Matura Ustna Kalkulator - Begrezen - 01-05-2017 17:41 trochę żenujące działanie, tak sie sracie tą maturą ustną, a prawda jest taka, że rok temu u mnie w szkole wszyscy ją zdali, nawet największe przygłupy. żeby jej nie zdać, to chyba naprawde trzeba siedzieć i nic nie mówić RE: Matura Ustna Kalkulator - xOceanFirex - 01-05-2017 17:52 Zobaczycie, że matura to jeden z najprostszych egzaminów w waszym życiu RE: Matura Ustna Kalkulator - michu12345 - 03-05-2017 12:49 tak w ogóle to w każdej szkole jest innej długości przerwa między tymi 5cio osobowymi grupami? u mnie jest 30 min RE: Matura Ustna Kalkulator - Krakersik - 04-05-2017 10:09 Walczcie ... Mówię to ja, osoba która recytowała prezentacje. Nie kupioną tylko napisaną własnoręcznie z lektur - przeczytanych RE: Matura Ustna Kalkulator - Lemonade - 04-05-2017 17:24 Ja prezentację pisałam dzień przed moim terminem Trochę Wam nie zazdroszczę tej nowej formy, ale ostatecznie naprawdę egzamin maturalny okazuje się być banalny i jest niczym w porównaniu z życiem - to dopiero potrafi stresować RE: Matura Ustna Kalkulator - Begrezen - 04-05-2017 17:27 wtf o jakiej prezentacji mowicie? RE: Matura Ustna Kalkulator - Lemonade - 04-05-2017 18:04 Przed wprowadzeniem takiej formy matury jaka teraz obowiązuje, matura ustna z polskiego polegała na stworzeniu prezentacji na wybrany temat (wybierało się go z reguły pod koniec drugiej klasy, a większość prezentacje i tak tworzyła maks. tydzień przed wyznaczonym terminem prezentacji). Swoją pracę pokazywało się komisji, chwilę się o temacie opowiadało i komisja zadawała 3 pytania do prezentacji (z reguły pytali o treść książek, które podawało się jako literaturę, z której się korzystało - chcieli sprawdzić, czy faktycznie je czytaliśmy). RE: Matura Ustna Kalkulator - Derek - 05-05-2017 20:33 (03-05-2017 12:49)michu12345 napisał(a): tak w ogóle to w każdej szkole jest innej długości przerwa między tymi 5cio osobowymi grupami? u mnie jest 30 min To już zależy od szkoły w mojej szkole były przerwy po 15min, w innych po 30min. Są szkoły co mają i godzinne przerwy. |