Coś co mnie irytuje... "te forum" - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: Coś co mnie irytuje... "te forum" (/Temat-Cos-co-mnie-irytuje-te-forum-141813) Strony: 1 2 |
Coś co mnie irytuje... "te forum" - MrocznyKILL - 19-12-2016 19:29 Nie jestem specem od polskiego a wręcz za czasów szkolnych najlepszych ocen z naszego ojczystego języka nie miałem. Jest coś co jest niby podobno poprawne ale drażni mnie niemal tak jak na niektórych działa np. pocieranie styropianu. Chodzi o "te". Niezmiennie i od zawsze gdy słyszę "te forum" "te wideo" itp to aż mi zwoje w mózgu prostuje i język zwija. Co region to obyczaj W moim regionie naturalnie brzmi "to forum" "to wideo" a "te" zostawiany dla np. "te kobiety" "te samochody" Temat może dla niektórych śmieciowy ale dział odpowiedni Dla mnie temat bardzo ważny bo interesuje mnie wasza opinia jak to u was wygląda? RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - MilanFan - 19-12-2016 19:37 U mnie również używa się "to" dla liczby pojedynczej, a "te" dla mnogiej. Mnie tutaj na forum denerwuje, gdy ktoś napisze "tyś", a chodzi mu o tysiące... RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - Adriano42 - 19-12-2016 19:43 Ja też zawsze używam określenia "to forum" a nie "te forum". RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - rachman - 19-12-2016 19:45 Nie zauważyłem takich wypowiedzi... jak już to ja używam "to forum" i "te fora". Czyli "te" raczej dla l. mn. RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - MrocznyKILL - 19-12-2016 19:47 (19-12-2016 19:37)MilanFan napisał(a): U mnie również używa się "to" dla liczby pojedynczej, a "te" dla mnogiej. Szczerze mówiąc sam czasem używam "tys" ale "s" a nie "ś" choć bardzo rzadko na rzecz "k" to bardzo wygodne i szybkie rozwiązanie Co do "te" kumulację obserwuję na YT jakaś nowa moda czy co w realu bardzo rzadko można usłyszeć nietypowe zastosowanie "te". RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - Czaq - 19-12-2016 19:50 Nie przesadzajmy. Idąc takim myśleniem możemy wszystkim się przejmować i... zwariowac od te rzeczy RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - szykiryki - 19-12-2016 20:00 Mnie bardziej denerwuje brak przecinków RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - rachman - 19-12-2016 20:03 E no to jak YT to pewnie "młodzi". Dzieciaki często używają skrótów, przekręceń itd. Jak słucham nieraz siostrzeńca to sam nie wiem czy się śmiać czy płakać nad przyszłością postępującej dysmózgii w gimbazie Niedbałość lub przekręcanie w wymowie słów, wyróżnianie się, skróty słowne przenoszone z netu itp. jak np. to żenujące "lol" itp. no nie zrobisz z tym nic. Takie czasy, tacy rodzice, takie dzieci, długo by tłumaczyć Wszystko po trosze ma na to wpływ z tego co wiem śledząc tego typu zjawiska. Olać to, nic nie poradzisz na to. @szykiryki z tym że przecinki są mniej intuicyjne tu nawet starzy wyjadacze mają czasami problemy RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - MrocznyKILL - 19-12-2016 20:16 (19-12-2016 20:00)szykiryki napisał(a): Mnie bardziej denerwuje brak przecinków To chyba coś o mnie RE: Coś co mnie irytuje... "te forum" - radek0389 - 19-12-2016 20:30 (19-12-2016 19:37)MilanFan napisał(a): U mnie również używa się "to" dla liczby pojedynczej, a "te" dla mnogiej. Tak odnośnie tych tyś. To zawsze rzuca mi się w oczy, jak ktoś publikuje, np. "mam 5000 tyś wejść na stronę" i traktuje to jako liczbę 5000 a nie jako 5 milionów A irytujące, to jest dla mnie, jak ktoś nie używa znaków interpunkcyjnych, pisze bez składni, nie buduje poprawnych zdań, pisze... bez sensu. W stylu robaczków i innych forumowych spamerów, zwyczajnie w "debilny" sposób A druga sprawa, to jak użytkownicy stażowi, dla "żartu" piszą "ktury, rzyjemy, dópa" w sposób nagminny, myśląc że są śmieszni i fajni ps. Nie jestem żadnym maniakiem poprawnej polszczyzny itp. Pewnie w dużej części moich postów, ktoś mógłby wypunktować moje gafy, ale nie lubię wpadać w skrajności i pisać/czytać wypowiedzi w stylu głupka. |