![]() |
Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? (/Temat-Skrypty-serwisow-zrzutka-siepomaga-itp-jak-to-dziala-141025) Strony: 1 2 |
Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - nunek07 - 29-11-2016 12:24 Witajcie, Nie wiem gdzie o to zapytać, więc wale jako off-top ![]() Sprawa jest taka, że interesują mnie portale typu zrzutka, siepomaga, itp. Mianowicie chodzi mi o skrypty - czy takie 'gotowce' są drogie w zdobyciu? Bo raczej to nie opiera się na super tajnych, autorskich projektach, racja? ![]() Pytam orientacyjnie, gdyż z grupką znajomych działamy trochę charytatywnie i chodzi nam po głowie coś podobnego - podobnego, ale nie takiego samego, bo wtedy byłoby bez sensu. Byłbym wdzięczny za wszelkie informację jak to działa od strony technicznej ![]() RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - rachman - 29-11-2016 18:05 Weź napisz do właścicieli jednego z takich serwisów może odpisze czy to autorskie skrypty lub ile kosztuje mniej więcej takie cacko. Ogólnie to byłoby trochę przy tym roboty ale nie strasznie skomplikowane (dla kogoś dobrego w te klocki). Najtrudniejsze to podejrzewam byłoby API do przyjmowania wpłat i robienia wypłat bankowych ale tu też pewnie jakieś gotowe API banki posiadają. Trzeba brać pod uwagę że tu dane osobowe i to wrażliwe wchodzą w grę więc spora odpowiedzialność. RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - nunek07 - 01-12-2016 09:48 @rachman, dzięki za odpowiedź. Napisałem do nich odnośnie technicznych aspektów, zobaczymy czy raczą odpowiedzieć ![]() Natomiast co do danych osobowych, to czy to nie działa na podobnej zasadzie jak np w przypadku sklepów internetowych? Że zgłasza się sprawę do GIODO? Czy więcej jest zachodu w takich przypadkach? RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - rachman - 01-12-2016 10:23 Wiesz sprawy podatkowe... może mają coś na pograniczu prawa podatkowego ![]() ![]() ![]() Daj znać ciekaw też jestem co się dowiesz. Dane osobowe na pewno do GIODO, musi być serwer spełniający ich wytyczne, administrator danych. Czy coś więcej? Nie wiem ale coś czuje w kościach że jakieś dodatkowe przepisy mogą być ale pewnie nie uciążliwsze niż samo to co w przypadku sklepów. Bądź co bądź to nie przedsiębiorca/klient tylko jakieś "darowizny" no jakiś inny przepis może wejść w grę ale pewnie formalność, może jakiś dodatkowy papier. Z tym że właściwie danych nie używać będziesz komercyjnie więc może wystarczy zgłosić bazę jak raczej w przypadku serwisów zwykłych zbierających dane a nie sklepów które wykorzystują dane w celach komercyjnych dodatkowo śląc reklamy itd. Może na stronie GIODO coś jest zerknij. RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - nunek07 - 01-12-2016 12:00 Lubie takich ludzi jak Ty, mam podobne podejście, że zawsze może być drugie dno ![]() Co do spraw podatkowych, moje pytanie brzmiało tak: Cytat:(...)Jak powszechnie prawnie wiadomo, kwotą zwolnioną z podatku w przypadku 'darowizn' jest 4902pln i do tej kwoty możemy być spokojni. Ale Wy przecież przelewacie całość uzbieranych pieniędzy w jednym przelewie - powiedzmy 50 tysięcy - czy takim przelewem nie zainteresuje się Urząd Skarbowy? Czy 'obdarowany' nie powinien odprowadzić w takim przypadku podatku dochodowego? US każdy przelew na konto traktuję przecież jako dochód i nakazuje odprowadzić od niego podatek. Jak to jest w przypadku przelewów od Was? Odpowiedź stricte do tego była taka: Cytat:jesteśmy pośrednikiem płatności, dlatego zebrana kwota jest zbiorem darowizn, a nie całościową darowizną. Warto dowiedzieć się w swoim US czy konieczne jest poinformowanie ich o tym fakcie (z tego, co wiemy od organizatorów zrzutek, niektóre urzędy tego wymagają, niektórym jest to obojętne, a niektóre w ogóle się tym nie interesują). Interesuje mnie to mega, muszę przyznać, gdyż jak w pierwszym poście wspomniałem, mam w głowie pewien projekt. Nieraz już przelewałem jakieś pieniądze do różnych źródeł i tak naprawdę nie wiem co się z tymi pieniędzmi dalej stało. Tak samo nieopłacalne jest organizowanie 'zbiórek' na własną rękę, bo prawo i system podatkowy mnie zeżrą ![]() RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - nunek07 - 01-12-2016 16:07 Dostałem odpowiedź, hehe ![]() Cytat:posiadamy swój własny skrypt. Każda zrzutka posiada swój indywidualny numer konta. Na pozostałe pytania niestety nie mogę udzielić odpowiedzi ze względów bezpieczeństwa. Te pozostałe pytania dotyczyły automatyzacji przelewów i API od banków. RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - rachman - 01-12-2016 22:06 Fiskusa interesują także darowizny. Serwis jako serwis ma gdzieś jak Ty się wytłumaczysz od kogo dostałeś darowiznę - to na Tobie będzie ciążył obowiązek udowodnienia że to małe darowizny od wielu osób i powinieneś mieć wykaz jak chcesz mieć dupochron. Inaczej jak udowodnisz że masz od 100 osób po 1000 zł więc nie musisz płacić podatku a nie 100 000 zł od jednej i masz taki obowiązek. Serwis jak Ci zbiorczego zestawienia nie przedstawi a przyjdzie kwota duża która musi być zgłaszana to bank zgłasza przelew dużej kwoty fiskusowi i przychodzi powiedzmy wezwanie... co wtedy? Ale wiadomo serwis ma to gdzieś - nie ich kontrola będzie ciągnąć za język, no chyba że wtedy też nimi się zainteresują - tego nie wiem. Podatnik to podatnik i fiskusa g obchodzi co kto mówi - podatnik ma postępować wg prawa bo będzie mieć przesrane. Proste. Co do automatyzacji i API to pisz do banków ![]() RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - nunek07 - 02-12-2016 10:30 (01-12-2016 22:06)rachman napisał(a): Fiskusa interesują także darowizny. Serwis jako serwis ma gdzieś jak Ty się wytłumaczysz od kogo dostałeś darowiznę - to na Tobie będzie ciążył obowiązek udowodnienia że to małe darowizny od wielu osób i powinieneś mieć wykaz jak chcesz mieć dupochron. Inaczej jak udowodnisz że masz od 100 osób po 1000 zł więc nie musisz płacić podatku a nie 100 000 zł od jednej i masz taki obowiązek. Serwis jak Ci zbiorczego zestawienia nie przedstawi a przyjdzie kwota duża która musi być zgłaszana to bank zgłasza przelew dużej kwoty fiskusowi i przychodzi powiedzmy wezwanie... co wtedy? Ale wiadomo serwis ma to gdzieś - nie ich kontrola będzie ciągnąć za język, no chyba że wtedy też nimi się zainteresują - tego nie wiem.Ja to wszystko wiem ![]() Cytat:Co do automatyzacji i API to pisz do bankówMają chyba wszelkie możliwe systemy pośredniczące w płatnościach ![]() RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - rachman - 03-12-2016 00:21 Wiesz tam gdzie ludzie tam i możliwości przekrętu. Im więcej ludzi tym większe prawdopodobieństwo że coś ktoś kombinuje. Wiele fundacji to zwykłe pralnie albo dojne krowy - tak przynajmniej można wnioskować z ogólnodostępnych info z prasy, tv i sieci. Wiadomo że niektóre sporo dobrego robią ale to zazwyczaj potężne biznesy a nie prospołeczne organizacje ![]() RE: Skrypty serwisów zrzutka, siepomaga, itp - jak to działa? - suedomsa - 27-12-2018 21:34 jakis czas temu na allegro widzialem skrypt zrzutki do kupienia |