Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Wiadomości (/Forum-Wiadomosci-117)
+--- Wątek: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu (/Temat-Hakerzy-szyfruja-pliki-i-zadaja-okupu-139886)

Strony: 1 2

Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - Pawlak093 - 28-10-2016 20:01

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - radek0389 - 28-10-2016 20:06

Temat był poruszany w wydarzeniach Polsatu. Ogólnie debilizm firmy bije po oczach.

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - ma_ko - 28-10-2016 20:15

W ten dzien kiedy mowili o tym w wiadomosciach akurat mieliśmy identyczny przypadek (pracuje w serwisie komputerowym). Komputer był szkolny i jak to w szkołach kopii nikt nie robił i wszystko padło. Naszczęście pliki dało się odszyfrować choć tanie to nie było... ale ogolnie ransomware to kawał cholerstwa i nie wiem jak ktoś może żyć w tych czasach nie robiąc kopii...

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - Captain - 28-10-2016 21:41

Ja po zakupie nowego komputera przekonałem się jak cholernie niebezpieczne jest wchodzenie do internetu bez żadnego antyvirusa ani programów ochronnych.

Połączyłem się z internetem, odpaliłem tylko 6-7 stron z informacjami o aktualizacjach Windows 7 i już jakiś wirus zaszyfrował mi pliki i żądał okupu na Bitcoin :O
A wcześniej przez caaaałe lata nie miałem żadnego poważnego wirusa. A tutaj tylko kilka stron odpalone bez ochrony i już takie coś...

Na szczeście to był czysty system i nie mialem tam jeszcze żadnych swoich plików, więc wystarczyło usunąć wirusa.

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - Prizmo* - 29-10-2016 00:03

Captain błagam cie,nie siej fermentu Smile od samych aktualizacji systemu,nie dostałeś robaka. Zapewne jakiś .rar pobrałeś nie w pełni legalny i zostałeś porobiony. Wiem jak to działa,miałem okazje spotkać się z taką "maszynką" która kompiluje gotowy już kod. Więc twoja wyobraźnia płata ci figle,lub tworzysz smoka nie w tej bajce co trzeba.
Bez pobrania,i odpalenia pliku,jeszcze nikogo to nie złapało. Podobnie działał Steam Stealer...

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - Captain - 29-10-2016 06:03

@up: Czytaj ze zrozumieniem. Niczego nie pobierałem, a wirusa dostałem nie od aktualizacji ani plików tylko od samego wejscia na strone internetową mając czysty system bez żadnego antvirusa, zapory ani niczego chroniącego system.
I to na normalną stronę internetową, nie jakaś podejrzaną albo jakieś nie wiadomo co.

Wynika więc z tego, że wirusy mogą zostać pobrane w tle, bez żadnej wiedzy użytkownika i żadnego kliknięcia ,,download''. Normalnie programy antivirusowe chronią przed czymś takim, ale ja wtedy jeszcze nie zdążyłem zainstalować, pisałem, ze czysty system ledwo co postawiony.

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - ripruski - 29-10-2016 14:17

to jest w ogole niemożliwe by samo wejscie na strone zainfekowalo ci pc

podaj mi tą strone ja z mila checia na nią wejde i nagram to Smile

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - coffee - 29-10-2016 14:29

(29-10-2016 14:17)Ни х себе! napisał(a):  to jest w ogole niemożliwe by samo wejscie na strone zainfekowalo ci pc

Samo wescie może nie. Ale możliwe jest coś takiego, że wchodzisz na stronę na której automatecznie pobierasz plik "potwierdzenie", który jest wykonywalny, a wygląda na zwykły pdf. Może sobie leżeć jakiś czas a pewnego razu włączysz go infekując system.

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - xOceanFirex - 29-10-2016 21:42

Mój współlokator pisze prace dyplomową na temat deszyfratorów ransomware.
Jak ktoś ma problem opisany na filmiku, proszę o kontakt Smile

RE: Hakerzy szyfrują pliki i żądają okupu - radek0389 - 29-10-2016 21:55

(29-10-2016 14:17)Ни х себе! napisał(a):  to jest w ogole niemożliwe by samo wejscie na strone zainfekowalo ci pc

Po pierwsze wchodząc na stronę juz pobierasz pliki, elementy strony, które moga stanowić furtkę. Chronią nas przed tym antyviry/internet security, trochę zabezpieczenia systemowe.
Po drugie, piszesz "samo wejście na stronę", wskaz mi stronę, na która "tylko wchodzisz" bez żadnej interakcjiSmile?