Poker online - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Poker online (/Temat-Poker-online-139026) |
Poker online - TheDragonnis - 06-10-2016 13:21 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest w Polsce w tej kwestii. 1. Wiem, że poker jest nielegalny, ale czy granie online, gdzie strona, np. "PokerStars" organizująca przeróżne eventy, również na żywo (m.in. EPT) wystawia zaświadczenie o wygranej online, że to są legalne pieniądze i oni odprowadzają od tego podatki, jest również nielegalne? 2. Wiem również, że jeżeli wygram w kasynie na terenie Unii Europejskiej jest to legalnie zarobiona kwota, od której nie trzeba odprowadzać podatku (najgłośniejszy przypadek Polaka, który ostatni wygrał prawie 5 milionów zł), ale jak to jest online? 3. Czy jeżeli przelewałbym to na swoje konto bankowe jest opcja, że Urząd Skarbowy będzie się do tego przyczepiał? Skoro jest to nielegalne teoretycznie, to przecież nie mogę od tego odprowadzać podatku. Czy w takim razie mogą mi zabrać całą zarobioną kwotę mimo zaświadczeń o wygranych? 4. Słyszałem w kuluarach o przypadkach, że ludzie mający lewe dochody, przy kontroli mówią, że to z prostytucji. Prostytucja jest również nielegalna, ale nie mogą ani od tego odprowadzić podatku, ani nie muszą płacić żadnych kar, bo prostytucja nie jest podobno wpisana jako przestępstwo. Jak to jest w takim razie z pokerem? Fajnie by było, gdyby wypowiedział się jakiś zawodowy pokerzysta, jak to jest w tych kwestiach, ale prawnicy również mile widziani. Pozdrawiam. RE: Poker online - Pawlak093 - 06-10-2016 21:00 jak bedziesz gral na pokerstars to graj... zaden us cie nie bedzie scigal nawet jak miliony ugrasz RE: Poker online - TheDragonnis - 06-10-2016 22:18 (06-10-2016 21:00)Pawlak093 napisał(a): jak bedziesz gral na pokerstars to graj... zaden us cie nie bedzie scigal nawet jak miliony ugrasz A jakiś konkretny paragraf na to? To, że ty tak powiesz i parę innych osób też, myślę, że może nie wystarczyć. RE: Poker online - rachman - 07-10-2016 02:25 Prostytucja? Widzę tu pewne punkty przyczepienia - jeśli przelew przyjdzie to przecież widać tam nadawcę więc łatwo dojdą z jakiej firmy kasa i spikną że pokerowej. Druga sprawa że jak to duża kwota jednorazowa to ciężko wcisnąć tekst że jesteś luksusowym dziwkiem albo że sprzedałeś dziewictwo - nie że nie możesz ale czy w to uwierzą? Musiałbyś zadbać o to żeby nie było to przelewem raczej Co do kwestii prawnych a nie dajesz wiary sytuacji że kilka osób Ci coś napisze to lepiej udaj się na jakieś fora prawne albo zadzwoń na KIP że chciałbyś pograć ale nie wiesz czy to się rozlicza podatkowo i podobno to nie legalne ale legalne sam nie wiesz - coś powiedzą, pewnie mało bo tematyka deczko nie taka ale od strony podatków już coś będziesz wiedzieć konkretnie. To czy to legal czy nie legal na KIP może nie powiedzą ale powiedzą czy w razie sytuacji zabierają całość, czy liczą jakoś kary, czy też dają do prokuratury bo nie ich bajka i wali ich taka kasa bo nie liczą jako dochód tylko jako łamanie prawa. Zawsze coś więcej byś wiedział. RE: Poker online - TheDragonnis - 07-10-2016 21:22 Dzięki . De facto nie musi to być przelew, bo mogą to być portfele internetowe, gdzie masz normalną kartę MasterCard, ale jak pójdę i wypłacę gotówkę, to wiadomo, że też mogą się przyczepić skąd taka kasa, bo bankomaty monitorowane. Tym bardziej jakbym chciał kupić coś droższego, typu samochód. RE: Poker online - rachman - 08-10-2016 11:53 W takim przypadku to musisz wiedzieć że w niektóre fiskus też ma wgląd. Wiadomo to nie tak łatwe jak w przypadku banków ale np. paypal to nie wielki problem dla nich. Wypłata wypłatą - wątpię by bankomaty fiskus na bieżąco podglądał i wyłapywał raczej jak ktoś donos zrobi że "sąsiad nie pracuje, całe dnie w domu a auto nowe kupił, proszę sprawdźcie" - takie perełki w sieci już krążyły RE: Poker online - TheDragonnis - 08-10-2016 17:51 PayPal nie wchodzi w grę, o tym to wiem. Dziękuję za informacje! |