Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +---- Dział: LeadMore (/Forum-LeadMore-396) +---- Wątek: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie (/Temat-Karne-odsetki-od-US-za-co-roczne-rozliczanie-135062) Strony: 1 2 |
Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - bananmma - 27-06-2016 22:41 Siema. Zakładam oddzielny temat bo sprawa jest dla mnie bardzo dziwna. Chodzi o karne odsetki, które otrzymałem od US. Za rok 2015 rozliczyłem się w kwietniu 2016 roku. Czyli po prostu rozliczam się w skali roku. Tak samo jak mój father. No i o co chodzi? Jak nie wiadomo to oczywiście, że o pieniądze! Ja - nigdzie nie pracuje, zarobiłem więcej jak 3091 i zapłaciłem podatek w kwietniu tego roku. Ojciec - pracuje, zarobioną kwotę księgowa doliczyła mu do zarobków i podatek zapłacony również w kwietniu. Brat - nie pracuje, kwota 3091 nie przekroczona. Ponad tydzień temu nadchodzi list z US, ojciec i brat otrzymali karne odsetki. Pytając sie w US o co chodzi słyszę odpowiedź: "To Pan nie wie, że trzeba rozliczać się co miesiąc?" Będę wdzięczny za wytłumaczenie o co z tym chodzi, jak nie napisałem czegoś zrozumiale spokojnie proszę zapytać a odpowiem. Nie rozumiem tylko tego, że tym złodziejom podatki zostały zapłacone a oni chcą jeszcze odsetki! RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - twardy - 27-06-2016 22:56 http://zarabiam.com/Temat-Zaliczki-problem-z-wyliczeniem-133508?highlight=odsetki RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - Czaq - 27-06-2016 23:21 To jest po prostu tragedia. Wyrywkowo to sprawdzają czy jak? RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - rachman - 27-06-2016 23:55 Pewnie mieli do płacenia zaliczki na podatek które płaci się do 20-tego następnego miesiąca... RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - szykiryki - 28-06-2016 07:22 Nic innego jak zaliczki. W poradniku podatkowym LM masz to ladnie opisane. Zeby nie robić sobie "kłopotów" z US najrozsądniej brać umowe o dzieło lub zgłosić ryczałt 8,5% zamiast rozliczać się raz w roku... tak sądze. RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - bananmma - 28-06-2016 10:20 Dzisiaj postaram sie to ogarnac. Dziekuje za odpowiedzi. RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - damko123 - 28-06-2016 10:28 Duże te odsetki dostali ? RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - PaidMoney - 28-06-2016 10:32 Przepraszam, że się wtrące, ale jak ja chcę się rozliczyć z urzędem w kwietniu następnego roku to jeszcze muszę się rozliczać co miesiąc? A i ta kwota wolna od podatku jest liczona za miesiąc, czy rok? RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - damko123 - 28-06-2016 10:37 (28-06-2016 10:32)PaidMoney napisał(a): Przepraszam, że się wtrące, ale jak ja chcę się rozliczyć z urzędem w kwietniu następnego roku to jeszcze muszę się rozliczać co miesiąc? musisz wysyłać co miesiąc zaliczki na podatek, w poradniku leadmore masz wytłumaczone ocb. kwota wolna od podatku jest liczona za rok i na chwile obecna wynosi 3091 zł. RE: Karne odsetki od US za co roczne rozliczanie - twardy - 28-06-2016 10:38 Kwota wolna od podatku jest w skali roku ale zaliczki odprowadzasz bez wzgledu na nia, dostaniesz po prostu zwrot x miesiecy po zlozeniu PITa. Odsetek jest jakies 10% w skali roku od podatku. Czyli jak miales w kwietniu 2015 roku zaplacic 100zl, a podatek zaplaciles w kwietniu 2016 roku to musisz zaplacic jakies 10zl. Tam sa rowniez jakie 'upusty' %, ktorych do konca nie rozumiem i chyba tez jakas kara... |