Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Legalność kopiowania muzyki yt - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33)
+--- Dział: Dyskusja o Zarabianiu (/Forum-Dyskusja-o-Zarabianiu-248)
+--- Wątek: Legalność kopiowania muzyki yt (/Temat-Legalnosc-kopiowania-muzyki-yt-133863)

Legalność kopiowania muzyki yt - Kapka - 29-05-2016 18:35

Czy tworząc taki mix muzyki https://www.youtube.com/watch?v=ozrggrnZKqY mogę używam muzyki z yt jeśli w opisie podane jest źródło? Jeśli nie to jakiej mogę używać a jakiej nie?

RE: Legalność kopiowania muzyki yt - marcel_kk - 29-05-2016 18:37

Słuchać możesz każdej, tylko nie rozpowszechniać i udostępniać.

RE: Legalność kopiowania muzyki yt - Kapka - 29-05-2016 19:25

Zdecydowanie nie o to pytałem. Chodzi bardziej jakiej muzyki można użyć do tworzenia takiego mixu i jak sprawdzić czy mogę to zrobić.

RE: Legalność kopiowania muzyki yt - radek0389 - 29-05-2016 19:56

Proste, jak ktoś będzie zdeterminowy, zawzięty, to może cie postawić przed sąd. Ale najczęściej kończy się blokadą filmiki na yt, tego się trzymajmySmile.

RE: Legalność kopiowania muzyki yt - rachman - 29-05-2016 20:36

Całego utworu nie możesz. Fragmenty/mixy to już zależy od paru spraw. Nie ma ogólnej zasady. Radź się kogoś w temacie najlepiej specjalisty bo to nie takie proste zagadnienie.

RE: Legalność kopiowania muzyki yt - MisieQ88 - 29-05-2016 21:16

Temat rzeka. Co do utworów i legalności przy tworzeniu mixów/setów itd to najlepiej kupować utwory na beatport.com lub junodownload.com. Wiadomo nie ma tam wszystkich utworów/gatunków muzycznych. Utwory kosztują różnie od 0.5$ do nawet kilku dolarów, wszystko zależy od tego kim jest autor, dla jakiej wytwórni pracuje, z kiedy jest utwór, jaki gatunek, na jakim miejscu znajduje się na listach w wyżej wymienionych firmach. Z zakupionymi utworami możesz robić co chcesz. W ten sposób DJ'e zabezpieczają się przed kontrolami ZAIKS czy ZPAV.
Bo jeśli mowa o licencja na odtwarzanie muzyki np w klubach, to w Polsce jest to zupełnie nieopłacalne, a i tak koszta związane z licencjami nie idą na konta muzyków tylko do kieszeni osób pracujących w tych organizach.
Ale jak mówię jest to temat rzeka i można by o tym pisać i pisać i i tak byś w 100% nie wyczerpał tematu, bo zawsze znajdzie się coś co można dopowiedzieć.