Imieniny - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: Imieniny (/Temat-Imieniny-133810) |
Imieniny - wojtusxp - 28-05-2016 19:19 Kłaniam się, Chciałbym się dowiedzieć czy u was celebruje się tradycję imienin? Ja pochodzę z lubuskiego i jest to tradycja dość mało popularna, przede wszystkim pośród moich znajomych. Piszę, gdyż mam obawy, że tak samo jest w pozostałych regionach Polski. Szkoda by było żeby tak fajna tradycja kultywowana wśród naszych rodziców nie przetrwała wśród nas, to świetna okazja do picia w środku tygodnia Katarzyna to jedno z bardziej popularnych polskich imion żeńskich. Imieniny Katarzyny obchodzimy w Polsce m.in.: 25 listopada, 9 marca, 22 marca i 30 kwietnia. Imię pochodzi z języka greckiego i oznacza „czysta”. Ostatnio w Wielkiej Brytanii, dzięki Catherine (Kate) Middleton, to imię jest niezwykle popularne. Natomiast Kathy było bardzo popularne w latach 50 i 60 ubiegłego wieku, zarówno jako zdrobnienie dla Katherine i Kaitlyn, jak i niezależna, klasyczna wersja autonomiczna. Kate kojarzona jest z kobietą, która jest niezależna, inteligentna i energiczna, przypominająca Kate Hepburn, bohaterkę „Poskromienie złośnicy”/ „Kiss Me Kate” i współczesną Kate Winslet, Hudson, Moss, Spade i Beckinsale. Natomiast Cate Blanchette pomogła spopularyzować taką pisownię tego imienia. Imię Kate zawsze było i pozostaje bardzo popularne w Irlandii, gdzie wciąż mieści się w 20 najchętniej nadawanych imiona dziewczynkom. Imieniny Katarzyny są niezwykle popularne w Polsce. „Katarzynki” to polski zwyczaj świąteczny, który przypomina męski odpowiedni „andrzejek”. Obchodzi się je w nocy z 24/25 listopada, czyli w wigilię św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Wówczas młodzi mężczyźni wróżą sobie żonę. „Święto” zostało trochę zapomniane, gdy coraz popularniejsze stały się andrzejki. Słynne Katarzyny: Katarzyna Bohosiewicz, Katarzyna Glinka, Katarzyna Skowrońska, Katarzyna Stankiewicza, Katarzyna Zielińska i Katarzyna Żak. Liczba duszy to: 6. Dlatego Katarzyny bardzo pragną stabilnej, kochającej rodziny lub wspólnoty. Potrzebują też współpracować z innymi i być docenianymi. Natomiast liczba ekspresji to: 1. W związku z tym organizować imprezy. Chętnie zostają przywódcami. Nie lubią natomiast podporządkować się liderowi i naśladować. Mają silne osobowości. Wydają się być bardzo ukierunkowane na konkretne cele. Mają też zawsze mnóstwo kreatywnych pomysłów i potrafią je realizować, dzięki swej wrodzonej efektywności i determinacji. Wydają się także być odważne i czasami agresywne. To wyjątkowe i kreatywne osoby, które lubią przewodzić grupie, a czasami są też uparte, dumne i niecierpliwe. źródło: imienin.pl RE: Imieniny - szykiryki - 28-05-2016 20:15 Starszaki celebrują, młodziaki rzadziej. RE: Imieniny - TheMe - 28-05-2016 20:38 Tak jak wyżej - urodziny obchodzi się do około 18 a później imprezy są na imieniny. RE: Imieniny - DenzMonsta - 28-05-2016 20:52 Na kujawach to różnie jest - ostatnio sporo młodych właśnie obchodzi w tym i ja RE: Imieniny - Begrezen - 28-05-2016 21:26 IMIENINY??? A co to? RE: Imieniny - pekulski104 - 08-07-2016 22:06 Ja nie obchodzę mam 19 lat RE: Imieniny - rachman - 09-07-2016 00:50 Swoich nigdy nie obchodziłem. Co innego urodziny ale Krzysztofa to w moich rodzinnych stronach to wszyscy obchodzą |