Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek (/Temat-Zarobek-z-subow-a-zaliczki-na-podatek-132789)

Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - DC1 - 03-05-2016 23:46

Czołem.

Ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi, jak to jest z zaliczkami na podatek? W jakich sytuacjach są one obowiązkowe?

Mam w tym momencie do wypłaty kilka tysięcy z kilku serwisów sub-sms. Rozliczać się z tego będę z PIT36 i tutaj pojawia się pytanie, co z zaliczkami. Wypłaty nie będą regularne, kwotę wolną prawdopodobnie przekroczę. Mam płacić zaliczki na podatek, czy dopiero po roku podatkowym złożyć PIT i zapłacić ewentualny podatek? Z góry dziękuję.

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - Liromir - 04-05-2016 01:59

W styczniu mogłeś złożyć papier o przyznanie ryczałtu 8.5% gdzie płaci się zaliczki co miesiąc (lub kwartał), teraz żeby go zgłosić musiałbyś nic z tego tytułu wcześniej w tym roku nie zarobić - nie wiem jak to jest czy te pieniądze które masz w serwisie są już zarobione czy staną się nimi jak przejdą na procesory płatnicze, to już pytanie do prawników.

Drugą opcją jest zarabianie na UoD i płacenia ogólnego - koszty uzyskania przychodu.
Trzecią opcją jest zapłacenie 18% w kwietniu przyszłego roku z tytułu 'innego' dochodu.

ps. temat był poruszany miliard razy w tym dziale.

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - twardy - 04-05-2016 10:31

Wszystko zalezy od urzedu skarbowego i humoru urzednika. Moze ci powiedza, ze musisz odprowadzac zaliczki albo powiedza, ze jednak nie. Jak nie bedziesz ich odprowadzac to za jakies czas mozesz miec problemy albo ich nie miec... Z fiskusem nigdy nic nie wiadomo.

Pieniadze sa twoje dopiero jak je dostaniesz do dyspozycji... czyli paypal, konto bankowe etc. Na stronie to mozesz miec wirtualne miliardy i nikt ci sie nie bedzie z nich kazal rozliczac.

Jak sa to twoje pierwsze pieniadze w tym roku z "najmu powierzchni reklamowej" to nadal mozesz zglosic rozliczanie sie jako ryczalt 8,5% (tu musisz odprowadzac zaliczki do 20 dnia kazdego miesiaca) - http://zarabiam.com/Temat-Wybor-ryczaltu-jako-formy-opodatkowania-suby-i-inne-127461

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - DC1 - 04-05-2016 12:24

(04-05-2016 01:59)Liromir napisał(a):  W styczniu mogłeś złożyć papier o przyznanie ryczałtu 8.5% gdzie płaci się zaliczki co miesiąc (lub kwartał), teraz żeby go zgłosić musiałbyś nic z tego tytułu wcześniej w tym roku nie zarobić - nie wiem jak to jest czy te pieniądze które masz w serwisie są już zarobione czy staną się nimi jak przejdą na procesory płatnicze, to już pytanie do prawników.

Drugą opcją jest zarabianie na UoD i płacenia ogólnego - koszty uzyskania przychodu.
Trzecią opcją jest zapłacenie 18% w kwietniu przyszłego roku z tytułu 'innego' dochodu.

Umiesz czytać?
(04-05-2016 10:31)twardy napisał(a):  Wszystko zalezy od urzedu skarbowego i humoru urzednika. Moze ci powiedza, ze musisz odprowadzac zaliczki albo powiedza, ze jednak nie. Jak nie bedziesz ich odprowadzac to za jakies czas mozesz miec problemy albo ich nie miec... Z fiskusem nigdy nic nie wiadomo.

Pieniadze sa twoje dopiero jak je dostaniesz do dyspozycji... czyli paypal, konto bankowe etc. Na stronie to mozesz miec wirtualne miliardy i nikt ci sie nie bedzie z nich kazal rozliczac.

Jak sa to twoje pierwsze pieniadze w tym roku z "najmu powierzchni reklamowej" to nadal mozesz zglosic rozliczanie sie jako ryczalt 8,5% (tu musisz odprowadzac zaliczki do 20 dnia kazdego miesiaca) - http://zarabiam.com/Temat-Wybor-ryczaltu-jako-formy-opodatkowania-suby-i-inne-127461

Ryczałt raczej nie ma w moim przypadku sensu, bo kwotę wolną przekroczę o niewielką kwotę, więc kalkulując wolę zapłacić 18% od kwoty powyżej kwoty wolnej, niż 8% od całości. Tongue

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - twardy - 04-05-2016 15:01

No jesli nie planujesz zarabiac kasy dalej w tych serwisach, to wyplac, zaplac zaliczki a po nowym roku wypelnij pita i czekaj na zwrot podatku. Tak bedzie najbezpieczniej.

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - Liromir - 04-05-2016 21:42

(04-05-2016 12:24)DC1 napisał(a):  
(04-05-2016 01:59)Liromir napisał(a):  W styczniu mogłeś złożyć papier o przyznanie ryczałtu 8.5% gdzie płaci się zaliczki co miesiąc (lub kwartał), teraz żeby go zgłosić musiałbyś nic z tego tytułu wcześniej w tym roku nie zarobić - nie wiem jak to jest czy te pieniądze które masz w serwisie są już zarobione czy staną się nimi jak przejdą na procesory płatnicze, to już pytanie do prawników.

Umiesz czytać?
(04-05-2016 10:31)twardy napisał(a):  Wszystko zalezy od urzedu skarbowego i humoru urzednika. Moze ci powiedza, ze musisz odprowadzac zaliczki albo powiedza, ze jednak nie. Jak nie bedziesz ich odprowadzac to za jakies czas mozesz miec problemy albo ich nie miec... Z fiskusem nigdy nic nie wiadomo.

Ryczałt raczej nie ma w moim przypadku sensu, bo kwotę wolną przekroczę o niewielką kwotę, więc kalkulując wolę zapłacić 18% od kwoty powyżej kwoty wolnej, niż 8% od całości. Tongue

ale co umiem czytać buraku, nie widzisz, że post który zaznaczyłeś był pod moim, więc napisany później a więc tej odpowiedzi nie znałem w czasie gdy mój post był pisany?

dotarło?

jeżeli nie wybierasz ryczałtu to z 'urzędu' jesteś na skali i jesteś tak samo jak na ryczałcie zobowiązany płacić zaliczki, to co wybierzesz nie zależy od nas - to tak jakbyś pytał czy płacić w ogóle podatek czy nie bo może się nie kapną.

dziękuję za poparcie

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - DC1 - 04-05-2016 23:12

(04-05-2016 21:42)Liromir napisał(a):  
(04-05-2016 12:24)DC1 napisał(a):  

Umiesz czytać?

ale co umiem czytać buraku, nie widzisz, że post który zaznaczyłeś był pod moim, więc napisany później a więc tej odpowiedzi nie znałem w czasie gdy mój post był pisany?

dotarło?

jeżeli nie wybierasz ryczałtu to z 'urzędu' jesteś na skali i jesteś tak samo jak na ryczałcie zobowiązany płacić zaliczki, to co wybierzesz nie zależy od nas - to tak jakbyś pytał czy płacić w ogóle podatek czy nie bo może się nie kapną.

dziękuję za poparcie

Powtórzę się, umiesz czytać? facepalm

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - daniel42na - 04-05-2016 23:20

Idź do urzędu i się zapytaj albo zapłać doradcy podatkowemu jak masz na tyle pieniążków, tu ci nikt nie pomoże bo zbyt pyskaty jesteś śmieszku.

RE: Zarobek z subów, a zaliczki na podatek - DC1 - 05-05-2016 12:36

(04-05-2016 23:20)daniel42na napisał(a):  Idź do urzędu i się zapytaj albo zapłać doradcy podatkowemu jak masz na tyle pieniążków, tu ci nikt nie pomoże bo zbyt pyskaty jesteś śmieszku.

[Obrazek: giphy.gif]