Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Informatyka (/Forum-Informatyka-121) +---- Wątek: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? (/Temat-Szybsze-wyswietlanie-zawartosci-strony-132218) |
Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - maxrichq1 - 22-04-2016 02:37 Witam. Pomagałem ostatnio znajomemu w napisaniu skryptu do automatycznego zakupu danego produktu. Produkt ten jest dodawany w ilości np. 2, 3 lub 10 sztuk do sklepu internetowego w przeróżnych godzinach. Popyt jest bardzo duży więc liczą się ułamki sekund. Na początku skrypt spisywał się świetnie 9/10 produktów zakupionych. Znajomy rozejrzał się w branży i nasłuchał się opowieści, że można jakoś przyspieszyć wyświetlenie się produktu, tak aby pojawił się ciut wcześniej niż u konkurencji. Możliwe to? Dodam, że sklep znajduje się we Włoszech, dobry salon modowy. Jego konkurencja jak i on w Polsce. Komp porządny, internet również. Jestem laikiem w tych kwestiach, dopiero się uczę i czytam. Od tygodnia szukam jakiejś informacji o tym, ale z mizernym skutkiem. Jeżeli da się jakoś przyspieszyć pojawianie produktu, będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Oczywiście nie za darmo. Pozdr. RE: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - kmike - 22-04-2016 23:13 Nie wiem czy dobrze rozumiem. Skrypt do kupowania w zewnętrznym sklepie internetowym? Jeżeli popyt jest na prawdę tak duży, że skrypt nie nadąża kupować to możliwe, że nie tylko wy kupujecie w ten sposób Nie wiem w ogóle czy dobrze zrozumiałem więc będę teoretyzował. W jaki sposób działa wasz skrypt? Symulujecie wysłanie formularza (np curl)? RE: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - maxrichq1 - 23-04-2016 00:00 Nie, nie. Co do skryptu wszystko jest okej. Działa Prawdopodobnie źle wytłumaczyłem. Chodzi mi o to, czy jest możliwe, że ktoś ma zrobiony taki myk. Np. Nowe obuwie dodane jest do sprzedaży np. o godzinie 14:45:00. U mnie przy odświeżeniu strony co 1s produkt pojawi się jako dostępny o godzinie 14:45:15 (wcześniej jest niedostępny, również na manualnym odświeżeniu strony, inny dostawca neta). Skrypt oczywiście próbuje go kupić, jednak ktoś jest pierwszy - "produkt niedostępny". Znajomy usłyszał ploty, że chłopak z konkurencji kupuje je ręcznie, bez skryptu czy makra, że jemu produkt dostępny wyświetla się szybciej (np 14:45:05), na tyle, że ręcznie zdąży go kupić. Nie bardzo wiem jak ugryźć temat. Czy to w ogóle możliwe. Jeżeli tak znajdę rozwiązanie. RE: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - Pan Inwestor - 23-04-2016 07:20 A może sklep wyświetla oferty użytkownikom na podstawie ich ustawień godzinowych? Spróbuj zmienić godzinę i sprawdź (to tak na chłopski rozum). RE: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - maxrichq1 - 23-04-2016 14:20 Próbowałem. Niestety nie działa RE: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - rachman - 23-04-2016 17:02 Teoria: Jeśli produkt wstawią o 00 to Tobie najwcześniej się może pojawić o godzinie 00 + ewentualne opóźnienie zassania strony. Więc jak gość o 15 po ma stronę a Ty dopiero 30 po to znaczy że ma szybszy net (strona szybciej mu się ładuje) albo szybciej klika odśwież Nie da się z zewnętrznego serwera pobrać czegoś wcześniej niż jest wstawione... chyba że wstawiają wcześniej np. wczoraj ale automat wystawia o podanej godzinie. No ale musiałby się włamać wtedy do systemu więc odpuszczamy taką wersję. Musisz mieć szybki net myślę, skrypt może weź na kilku zakładkach otwórz i by ssał na każdej o 1 sekundę różnicy? 1 zakładka o 00, druga już o 01, trzecia o 02 itd.? Może któraś trafi ale ryzyko jest że trafisz kilka na raz p.s. może cookies czyść i local storage. może przechowują jakieś dane by nowi kupujący mieli fory? p.s. 2 może dostawca netu ma jakieś bramki? proxy, antywir, firewall czy cokolwiek innego co daje opóźnienia kilka sekund? już wymyślam ale... zapytaj może akurat coś mają wdrożone. skoro chodzi o kilka sekund to mogłoby mieć znaczenie RE: Szybsze wyświetlanie zawartości strony? - kmike - 26-04-2016 09:58 @maxrichq1 ciągle nie wiem jak działa ten skrypt Jeśli wykorzystujesz jakiś crawler który fizycznie odwiedza stronę i "klika" po niej (nie wysyła danych przez, np. curl) to możliwe że opóźnienie jest spowodowane cache. Jeśli konkurencja widzi stronę od razu to możliwe, że Twój skrypt zapisuje jakieś dane w pamięci podręcznej. Możliwe też że robi to strona sklepu. To trochę teoria spiskowa, ale ja bym to sprawdził |