![]() |
Nauka programowania - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Programowanie (/Forum-Programowanie-364) +--- Wątek: Nauka programowania (/Temat-Nauka-programowania-129559) |
Nauka programowania - hubert5544 - 24-02-2016 10:29 Były już podobne tematy, ale wolę założyć swój zamiast podczepiać się pod czyjś ![]() Chciałbym lepiej spożytkować swój wolny czas i nauczyc się czegoś przydatnego, mój wybór padł na programowanie (bardziej w kierunku gier/aplikacji android), ale jako że jestem w tym zielony muszę zadać kilka klasycznych pytań: Od jakiego języka najlepiej zacząć? Od razu od takiego w jakim chcę programować apki, czy na "początek przygody z programowaniem" lepiej najpierw oswoić się z jakimś prostym językiem? Możecie polecić jakieś materiały odnośnie ich nauki, czy szukać byle czego w necie? Macie może jakieś rady, wskazówki co do tej nauki, na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać. Z góry dzięki na pomoc ![]() RE: Nauka programowania - master4 - 24-02-2016 14:37 Hmm w programowaniu sam raczkuję, jak się potrafi programować w jednym języku to z kolejnymi jest bardzo łatwo. Ja Ci polecam Pythona, bo jest łatwy, niestety nie jest tak dużo poradników jak na C++ czy inny język. Co do języka w którym tworzy się aplikacje na androida to większość to jest Java, gry to c/c++. Ale są specjalne biblioteki i rozszerzenia dla innych języków, np. taki Python może mieć różne przeznaczenie i też da się zrobić coś na Pythona. Oczywiście czasem może to gorsze rozwiązanie, czasem może coś działać wolniej. Więc tu już wybór należy do Ciebie. codecademy.com polecam oraz serię P jak programowanie na yt, to jest jako taki wstęp ale wszystko jest tak w prosty sposób wytłumaczone. RE: Nauka programowania - dzemba - 26-02-2016 19:43 Nie baw się w uczenie 10 języków, chcesz pisać gry na androida? Nic prostszego, ściągasz android studio i genymotion, uczysz się java for android z np. https://www.bignerdranch.com/we-write/android-programming/ (którą oczywiście legalnie zakupisz ![]() ![]() RE: Nauka programowania - hubert5544 - 26-02-2016 19:48 A do gier będzie lepsza Java czy C++? RE: Nauka programowania - surfer0700 - 01-03-2016 14:20 Z ciekawości, dlaczego Twój wybór padł akurat na aplikacje mobilne? ![]() Mam znajomego, który zaczynał od C i na nim tez pozostał. Teraz do tworzenia aplikacji mobilnych korzysta z silnika Cocos2dx i jest bardzo zadowolony - swojego czasu sam trochę w nim gmerałem. Jeżeli byłbyś zainteresowany to link do tego silnika masz tutaj: http://www.cocos2d-x.org/ Ale oczywiście to w późniejszym czasie, bo jeżeli na razie nie ogarniasz totalnie niczego to dobrze zacząć od podstaw. Możesz próbować też robić jakieś podstawowe gierki w zaawansowanych klikaczach, np. Game Maker Studio (jest darmowa wersja trial) gdzie jest taki jakby mini język programowania który nazywa się GML - GameMaker Langugage, na początku na pewno będzie ciężko, ale sam możesz zobaczyć co ludzie w nim robią - CUDA ![]() Uważam że takie ćwiczonka w tym klikaczu pomogą Ci ogarnąć podstawowe rzeczy jak jakieś ify, pętle i tym podobne rzeczy, bo w to akurat Game Maker jest wyposażony. Dodatkowo realizując swoje bardziej skomplikowane pomysły, zrozumiesz trochę działanie tego typu rzeczy i algorytmy, więc uważam że warto. Zwłaszcza jeżeli jesteś jeszcze młody, nie musisz pracować, a poświęcenie wolnego czasu na to jest nie tylko zabawą, a także fajną zabawą. ![]() RE: Nauka programowania - hubert5544 - 01-03-2016 15:55 (01-03-2016 14:20)surfer0700 napisał(a): Z ciekawości, dlaczego Twój wybór padł akurat na aplikacje mobilne?Raczej dlatego że korzystam głównie z telefonu, a do komputera przesiadam się tylko gdy jestem do tego zmuszony ![]() To takie bardziej 'moje" środowisko ![]() Narazie zacznę zacznę od Javy (zacząłem się już ostatnio wczytywać), potem zobaczę ![]() Dzięki wszystkim za rady ![]() RE: Nauka programowania - jooni22 - 13-03-2016 00:21 https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent/videos Polecam gościa, kawał dobrej roboty RE: Nauka programowania - Laftika.com - 21-12-2016 08:02 Jeśli chodzi o aplikacje mobilne, no to raczej Java. C# z Xamarinem wypada bardzo średnio, zdaniem moim i zdaniem wielu osób z branży. Jednakże nie wiem, czy jako pierwszy język poleciłbym Ci jave. Wszechobecna obiektowość dla początkującego może być dosyć nie zrozumiała. Jeżeli nadal masz zapał do nauki, możesz się odezwać - w wolnym czasie postarałbym Ci się pomóc, jeśli miałbyś jakieś problemy. |