![]() |
Podjerzany o 278 § 2. - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Podjerzany o 278 § 2. (/Temat-Podjerzany-o-278-%C2%A7-2-129475) |
Podjerzany o 278 § 2. - kukiz87 - 22-02-2016 15:33 Witam dostałem dziś wezwanie z paragrafu 278 § 2 które mówi o Cytat:karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. oczekiwałem na to wezwanie , juz przedstawiam cała sprawe. Miałem wizyte policji w majowy poranek zeszłego roku , sprawa dotyczyła tego iż na jednym z for zamiesciłem wątek odnosnie sprzedaży 1 opakowania leku , bylo to forum medyczne i było tam ponad 100 stron w wątku odnosnie osób które chciały sprzedać i zakupić ten lek , wiec pomyslałem czemu ja miałbym sobie tego nie sprzedać skoro tyle osób sie ogłasza. Policja przyszła z samego rana znalazła mi jedno pudełeczko leku i juz przy wyjsciu , pan policjant chciał zajrzec do laptopa , no i zajrzał i zobaczył pirackie gry filmy i programy na moim komputerze , zabrał mi go za pokwitowaniem i od tego czasu była cisza, trwało postępowanie , wezwanie mam na czwartek na rano , będą mnie przesłuchiwac w charakterze podjerzanego , paragrał ten mówi o kradziezy programów komputerowych w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. , przecież ja nie chciałem osiągnać zadnej korzysci, bo gdybym nie znalazał tego programu do pobrania to i tak i tak bym go napewno nie zakupił, prawda jest taką że na łacznie 40 programów gier i filmów pobranych przeze mnie było ok 19 rzeczy , komputer był mojej byłej dziewczyny i to ona go uzytkowała , pozyczałem komputer znajomym i tez sobie pobierali różne rzeczy , gdy sie rozstaliśmy zostawiła mi go i tak sobie byl nie formatowałem go bo poprostu sporadycznie z niego korzystałem . System Windows 7 był legalny na nim ale wszystko poza nim już nie. Czy ktoś miał kiedyś podobną sytuację ? jaka Linię obrony najlepiej przyjąć ? Żadnej korzyści nie chciałem osiągnąć bo i tak bym tych programów nie kupił i tak było do pobrania pobrałem i tyle, nie wiedziałem ze wiążą się z tym jakieś konsekwencje ![]() i Dzieki z góry ! RE: Podjerzany o 278 § 2. - lucass9600 - 24-02-2016 09:19 ciekawi mnie co to był za lek? z tego co się orientuje obrót lekami poza miejscem dozwolonym przez prawo farmaceutyczne jest nielegalny,nawet jak w grę wchodzi jedno pudełeczko ,więc tu ciężko mi coś powiedzieć o ewentualnej linii obrony. jeśli chodzi o filmy to o ile ich nigdzie nie udostępniałeś to nic Ci za nie nie grozi , ponieważ z muzyką i i filmami można się zapoznać, bez konieczności uzyskania zgody uprawnionego z tytułu praw autorskich. korzystanie z programów/gier wymaga najczęściej nabycia odpłatnej licencji. Możesz bronić się ,że gier/programów nie rozpowszechniałeś. To jest jedyna linia obrony - szczerze nie wiem czy skuteczna ,ale może spojrzą na Ciebie z innej strony ![]() Aha...i jeśli chodzi o mnie to ja nigdy nie zrozumiem kto wymyślił ,że ściągając dla siebie i nie udostępniając przecież nie chciało się osiągnąć korzyści majątkowej. Każdy kto ściągnął nielegalnie grę , oprogramowanie nawet na własny użytek osiągnął korzyść majątkową - nie musiał płacić za to ![]() chociaż nie mów im "żadnej korzyści nie chciałem osiągnąć bo i tak bym tych programów nie kupił i tak było do pobrania pobrałem" ,bo to fatalne tłumaczenie Pozdrawiam ![]() RE: Podjerzany o 278 § 2. - rachman - 27-02-2016 00:05 Filmy, muzykę możesz ściągać, nigdy rozpowszechniać bez zgody. Programów nie możesz nawet ściągać. Jako oskarżony możesz nawet kłamać by się nie wpakować, nie wiem czy wolno w przypadku podejrzanego - zaryzykuj i spytaj o swoje prawa ![]() Nie chciałeś rozpowszechniać to tak się tego trzymaj. Nie wiedziałeś, wiele osób korzysta itd. Tylko tu znowu musisz wskazać te osoby... Mów że nie kradłeś tylko nieświadomie pobrałeś i rozumiesz że nieświadomość przepisów prawa nie zwalnia od odpowiedzialności dlatego chcesz poddać się karze dobrowolnie. Ogólnie to prawnika się lepiej radź... znaczy radcy prawnego zazwyczaj taniej a różnicy jako takiej dla Ciebie nie będzie. RE: Podjerzany o 278 § 2. - morenox - 04-03-2016 14:32 @[kukiz87]Jak tam sprawa? Wybrobiles sie? RE: Podjerzany o 278 § 2. - kukiz87 - 04-03-2016 16:03 Byłem na przesłuchaniu , trwało dosłownie moment , przyznałem się tylko cześciowo do zarzutów, i czekam dalej albo na kolejne wezwania albo juz na termin rozprawy , zobaczymy co będzie. Złozyłem wyjaśnienie odnosnie tego pobierania i udostepniania że nie świadomie itp itd , i jeszcze przypomniało mi się że qtorrent nie działał u mnie tak jak powinien , miałem konto na btgigs i pamietam ze bana szybko wyłapałem za to że było brak udostępnien z mojego konta , bo tam aby pobierać musiałes udostepniać , mi nie udostepniał i mnie zbanowali , też to zeznałem i mają to sprawdzać bo dla nich to że pliki były w katalogu d:/qtorrent/downloads to juz ze były udostepniane , złozyłem wyjasnienie że nie do konca tak było i mają powoyłwać nowych ekspertów do badania komputera RE: Podjerzany o 278 § 2. - kukiz87 - 02-06-2016 11:41 Sprawa zakończona póki co , mimo że przyznałem się tylko częściowo , nawet nie wzywali mnie na rozprawe tylko wyrok z góry 2 tys grzywny + 1 tys kosztów i tyle bez zawiasów bez niczego ![]() RE: Podjerzany o 278 § 2. - Verb22 - 02-06-2016 17:51 budżet podłatany, wincyj procesów pisiory RE: Podjerzany o 278 § 2. - Artinesse - 02-06-2016 21:59 Nie mieli kogo ukarać to znaleźli sobie "frajera". Wybacz za stwierdzenie, ale śmieszne to jest. Pewnie pochwalą się jak to ujęli jednego "przestępce" więcej ![]() RE: Podjerzany o 278 § 2. - maxkolanko - 02-06-2016 22:10 Lepsze takie spokojne wejście ![]() U mojego kumpla taki nalot zrobili jak by fabryke mety miał w domu, kompa zabrali, oddali bez dysku i w dodatku uszkodzonego. xd Powód to pobieranie jakiś e-booków itd. I być może miało by to sens, ale ta lista jest strasznie długa i część książek jest po chińsku ![]() RE: Podjerzany o 278 § 2. - kukiz87 - 03-06-2016 01:12 Czekam cały czas na laptopa , to tyle czasu trwa ze szkoda gadać wogóle , ponad rok czasu sprawa nielegalnego oprogramowania, śmiech na sali dosłownie śmiech...Byłem w sądzie ostatnio i powiedziała mi baba w sekretariacie ze wyrok musi sie uprawomocnić , a już to zrobił w zeszłym tygodniu , i powinna się zacząć procedura zwrotu mi komputera |