![]() |
Pożyczka- windykacja - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Pożyczka- windykacja (/Temat-Pozyczka-windykacja-129066) |
Pożyczka- windykacja - Olszi - 15-02-2016 16:23 Mam problem z pewnym delikwentem. Na portalu finansowo.pl udzieliłem jednemu użytkownikowi pożyczkę. Jest mi winny 65zł. Termin zapłaty minął 5 dni temu, kontaktu zero. Na wiadomosci nie odpisuje, telefonu nie odbiera. Na chwile obecną widzę, że dwie inne osoby mają z nim ten sam problem. Myslałem o windykacji lecz w temacie jestem zupełnie zielony. Czy jest to czasochłonne? Po prostu nie wiem czy dla takiej kwoty warto sobie tym zawracać głowę. Latanie, załatwianie formalności dla 65zł, z czego z pewnością jakiś % za usługę windykatorowi będę musiał zapłacić. Jest sens? RE: Pożyczka- windykacja - rachman - 15-02-2016 16:43 Możesz sam windykować. Masz jakąś umowę? Czy poprzez serwis jakoś to formalnie jest zawierane jako umowa pożyczki? Masz adres? To poleconym za potwierdzeniem wyślij pismo z upomnieniem o zwrot albo od razu przedsądowe wezwanie do zapłaty - podaj termin spłaty, kwotę, kiedy była umowa zawarta itd. Możesz też polubownie - zaproponować na raty lub kolejny termin... ale wiesz ![]() Do sądu nie wiem czy sens iść z taką kwotą. Windykacja? Ktoś się podejmie tego? Chyba koledzy spod bloku ![]() Jak coś to do sądu lepiej mieć umowę, potwierdzenie wysyłki ponaglenia lub wezwania do zapłaty. Wtedy taka rozprawa to prawie formalność. Pomagałem dawno temu ale kwota była sporo większa i obyło się bez rozprawy nawet - umowa była, dowód o wysłanie przedsądowego wezwania był, osoba zignorowała wezwanie do sądu - i poszło bez rozprawy nawet ![]() RE: Pożyczka- windykacja - Olszi - 15-02-2016 16:46 Mam umowę, mam adres... RE: Pożyczka- windykacja - rachman - 15-02-2016 16:53 To działaj ![]() ![]() ![]() RE: Pożyczka- windykacja - Olszi - 15-02-2016 17:01 Ok, to wyślę mu wezwanie przedsądowe. Dzięki za pomoc ![]() RE: Pożyczka- windykacja - rachman - 15-02-2016 19:33 Spoko. Pamiętaj za potwierdzeniem odbioru polecony. Nie musi być priorytet ![]() |