Rozliczenie 2017. DG. - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Rozliczenie 2017. DG. (/Temat-Rozliczenie-2017-DG-127823) |
Rozliczenie 2017. DG. - Keyy_MM - 25-01-2016 09:29 Witam, mam problem otóż nie wiem jak będzie wyglądać moje rozliczenie się z podatku w 2017 roku. Zarabiam ok. 1500 zł brutto miesięcznie w serwisie PPI OgMobi. Wszystko to, od tego roku pójdzie na moje konto bankowe (w tym roku kończę 18 lat) i tutaj pojawia się problem bo nie wiem jak się z tego rozliczyć. Czytałem wiele tematów ale nie wiem nadal jak to ma wyglądać... 1. Czy muszę zakładać DG? 2. Czy mogę tak zarabiać mając 18 lat i nie mając z nimi żadnej umowy? 3. Jak to opodatkować w 2017 roku by nie było żadnych problemów? RE: Rozliczenie 2017. DG. - twardy - 25-01-2016 12:25 Jak na moje to nie musisz pod to zakladac DG. Jak na moje to mozesz to podciagnac pod ryczalt. Polecam ten temat przeczytac: http://zarabiam.com/Temat-Wybor-ryczaltu-jako-formy-opodatkowania-suby-i-inne-127461 Jedyne co bys musial sie dowiedziec w skarbowce... jak bedzie wygladac 'kontrola', skoro ogmobi nie wystawia rachunkow po polsku. Przez kontrole rozumiem, ze moga Cie wezwac zebys pokazal rachunki na podstawie ktorych odprowadzasz podatek. RE: Rozliczenie 2017. DG. - vojtec - 25-01-2016 18:32 DG musisz zakładać jeżeli te Twoje "zarobkowanie" spełnia jej znamiona. Nie ma tu znaczenia ile na tym zarabiasz oraz to na czym zarabiasz. Umowę z nimi masz - rejestrując się na ich stronie zaakceptowałeś pewnie jakiś regulamin i to na jego podstawie współpracujecie. To wystarczy i jest to również klucz do rozwikłania zagadki - polecam się z nim zapoznać a później porównać te warunki współpracy z definicją działalności gospodarczej, np. tu. RE: Rozliczenie 2017. DG. - rachman - 02-02-2016 04:23 Masz inną pracę? Nie? To jak dużo zarobisz a to nie w ramach najmu powierzchni reklamowej na stronie www to fiskus może się skusić na dg - działanie zarobkowe w sposób zorganizowany. Polecam mieć jakieś zleceniówki/dzieło by nie mogli Twoich działań określić jako jedyne źródło utrzymania bo wtedy ciężko migać się że to nie dg. |