![]() |
Podatki a hyipy - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Podatki a hyipy (/Temat-Podatki-a-hyipy-127480) |
Podatki a hyipy - Captain - 18-01-2016 15:26 Dopiero się rozkręcam w hyipach i testuje czy dam radę tam wychodzić na plus, ale ten temat na przyszłość moze się przydać: Jak wyglądałoby rozliczanie się z pieniędzy zarabianych w hyipach? Bo nie mam zielonego pojęcia, pojawiają się tutaj dwie ważne kwestie: 1. Aby wyjąć pieniądze z hyipa trzeba najpierw do niego włożyć. Czyli jak np wpłace tam 200$ i wypłacę 280$ to jak zrobić to podatek liczył się tylko od tych zarobionych 80$? I co z hyipami gdzie włożyłem 200$ ale wkład się nie zwrócił bo hyip się zescamił? 2. Jak wytłumaczę zarabianie na hyipach i jak udowonie US ile faktycznie tam zarabiam? Przecież tego nie da rady udowodnić w żaden sposób. Co mam drukować całą historię przelewów z pp i procesorów płatniczych? Tam też będą te pieniądze z hyipów gdzie wyszedłem na straty itp. To chyba raczej żaden dowód. Więc w jaki sposób US miałby sprawdzić czy np nie ukrywam dochodów i nie zarabiam 2x więcej niż się rozliczam? Czy moze US będzie brał pod uwagę wyłącznie to co wpływa na moje konto bankowe, a na procesory płatnicze nie będzie patrzył? Jaki w ogóle podatek miałbym płacic od hyipów i przede wszystkim w jaki sposób US miałby sprawdzić czy nie ukrywam większych dochodów niż płace i czy moje zyski są faktycznie z hyipów, a nie np jakiejś nielegalnej działalności I czy w ogóle dla US hyipy są legalne? Niechże ktoś obeznany to wytłumaczy. Tylko nie odsyłajcie mnie do US aby się zapytać bo nie wyobrażam sobie tłumaczenia pani z okienka która nie ma pojęcia o takim zarabianiu, jak to wygląda. Po za tym ona mogłaby podać błędne informacje bo się nie będzie na tym znała, tj nigdy pewnie nie miała do czynienia z rozliczaniem zarobków z takich programów. RE: Podatki a hyipy - szykiryki - 18-01-2016 15:48 Niby pierwszą odpowiedzą powinno być rozliczenie w ramach PIT38, ale hyipy są tak śliską sprawą, że hej ![]() W tym formularzu wykazać możesz i zysk i stratę. Dochody z wszystkich portfeli powinny być rozliczone, nie tylko z osobistego rachunku bankowego- niezależnie od tego czy dotyczą inwestycji, czy innych form zarobku internetowego. RE: Podatki a hyipy - Captain - 18-01-2016 16:01 Ale dwa ważne pytania: 1. Skąd US będzie wiedział czy rozliczyłem się ze wszystkiego i czy nie mam np 2x większych dochodów które ukrywam? 2. Jak ma udowodnić, ze faktycznie na tym zarabiam jeśli US będzie takiego dowodu chciał? I przy okazji - jak bardzo śliską? Chyba się nie przyczepią, ze jakieś nielegalne czy coś? RE: Podatki a hyipy - twardy - 18-01-2016 16:15 Kontrole zazwyczaj wynikaja z kilku powodow... jakies niescislosci w papierach, donos sasiada, kupiles cos na co Cie praktycznie nie powinno stac np mieszkanie albo samochod (przy zakupie ktorych musisz zaplacic podatek). Nie wiem dokladnie jak dziala procedura kontroli ale, w razie wezwania to Ty sie musisz bronic, nie ma tu czegos takiego jak domniemanie niewinnosci i z tego co sie nie myle nie przeszla ostatnio ta ustawa czy poprawka ustawy zeby wszystkie niescislosci i watpliwosci podatkowe rozstrzygac na rzecz podatnika. Zadaja Ci pytanie gdzie ma/mial pan konta bankowe i tyle. Jesli masz 3 procesory platnicze, rozliczasz sie z pieniedzy zgromadzonych tylko na jednym... na 2 pozostalych korzystasz z karty, nie mam pojecia czy US jest w stanie dojsc do tych 2 innych procesorow. Nie wiem czyktos bedzie Ci w stanie to dokladnie opisac. Sprobuj poszperac na forum prawnym, tam ludzie maja rozne rozniste problemy tego typu. RE: Podatki a hyipy - szykiryki - 18-01-2016 16:21 Sliską w tym sensie, że w każdym momencie może po prostu zniknąć. Co do legalności trudno mi się wypowiadać. Ktoś kto w tym siedzi aktywnie Ci odpowie. 1. Głupie pytanie. Ja rozliczam się na ryczałcie i mogłabym np. rozliczać co drugi rachunek, tak by na tym zyskać, a tego nie robię. Rachunki są tylko dla mnie i dla firmy, ich wystawca nie wysyła żadnej informacji do mojego US. Skontrolować Cię mogą zawsze. To Ty będziesz tłumaczył się z tego co masz na kontach i jakie jest źródło tych przychodów, skarbówka niczego nie będzie musiała Ci udowadniać. W tej relacji to zawsze podatnik jest na gorszej pozycji. Delikatnie przypominam- 75% stawki podatkowej w przypadku wykrycia nieujawnionych dochodów. 2. Wpływy na konto bankowe/paypal/skrill itp.- podobnie jak w przypadku każdego, innego zarobku 'zagranicznego'. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale są ludzie, którzy zarabiają w zagranicznych serwisach, choćby sieciach cpa i rozliczają dochody- a też nie mają żadnych umów, rachunków ![]() Piszę oczywiscie z perspektywy gdybacza i proszę nie brać moich postów, jako wyrocznie. Podejrzewam po prostu, że księgowy czy panie w urzędzie, słysząc mniej więcej na czym polega inwestycja w hyipy- zasugerują pit38. RE: Podatki a hyipy - Captain - 18-01-2016 21:05 Wypowie się może ktoś kto z tych hyipów się rozlicza podatkowo? Istnieje w ogóle ktoś taki? RE: Podatki a hyipy - rachman - 15-03-2016 00:23 Cytat:1. Skąd US będzie wiedział czy rozliczyłem się ze wszystkiego i czy nie mam np 2x większych dochodów które ukrywam?Mają to głęboko. Niemniej gdyby Cię wyhaczyli bardzo się ucieszą i dowalą co mogą. Nie muszą nic wiedzieć po prostu - wg prawa masz OBOWIĄZEK wykazać WSZELKIE dochody więc w razie kontroli/donosu/przypadkowej wtopy jesteś winny zatajenia - bez wysiłku mają leszcza ![]() Cytat:2. Jak ma udowodnić, ze faktycznie na tym zarabiam jeśli US będzie takiego dowodu chciał?Jak będzie chciał to ich zapytasz - "co mam przynieść"... Zechcą coś czego nie masz to powiesz - "a co innego?" itd. Śliskość - sam widzisz uważasz że nie masz dowodów itd. - a to Twoim obowiązkiem będzie wykazać legalność lub wysokość dochodów. Czy to legalne? Pewnie tak ale jak widzisz problematyczne czasami ![]() Nie ważne czy na konto czy procesor czy do ręki czy to buzi (np. przelewem ![]() Jak nikt konkretów Ci nie powie to dzwoń na KIP ale obecnie dodzwonić się graniczy z cudem... |