![]() |
PUP i zarobki przez internet - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: PUP i zarobki przez internet (/Temat-PUP-i-zarobki-przez-internet-123058) Strony: 1 2 |
PUP i zarobki przez internet - Gonzo99 - 26-10-2015 13:38 Czy jeśli zarabiam przez internet w serwisach z sup/ premium sms mogę być zarejestrowany jako bezrobotny czy trzeba się wyrejestrować? RE: PUP i zarobki przez internet - szykiryki - 26-10-2015 14:04 Ogolnie mozesz osiągnąć dochód jedynie do polowy min. wynagrodzenia w PL, czyli niewiele. Dotyczy to np. dochodów z wynajmu mieszkania itp. ALE: Art. 74 „bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu siedmiu dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej”. Znając zycie pewnie nie masz umowy, ba nie rozliczasz tych dochodów (a powinienes!), wiec teoretycznie kontrola mało prawdopodobna. Jesli rozliczasz- US z UP komunikują się ze sobą dość sprawnie, więc istnieje ryzyko wykrycia osiągania dochodów. Wiele osób robi na czarno i jest zarejestrowana w PUP dla ubezpieczenia, wiec nie Ty pierwszy i nie ostatni... ![]() Jak złapią to kara finansowa, ale jakiego rzędu to kwoty nie wiem, poszukaj w necie (chyba od 500 zł w górę). Pobierasz zasiłek? Jakie mniej więcej kwoty zarabiasz miesiecznie w necie? RE: PUP i zarobki przez internet - Gonzo99 - 26-10-2015 14:14 Co miesiąc płaciłem podatek od dochodów więc pewnie po jakimś czasie dojdą do tego i wlepią mi karę jednak ![]() RE: PUP i zarobki przez internet - twardy - 26-10-2015 14:23 Mozna samemu sie ubezpieczyc w NFZ... tylko ta kwota to prawie tyle co zus i skladka zdrowotna przy prowadzeniu DG na preferencyjnych stawkach. RE: PUP i zarobki przez internet - szykiryki - 26-10-2015 16:00 @[Gonzo99], w takim przypadku, przy wykazywaniu dochodu w US- idź i wyrejestruj się, bedziesz spac spokojnie. Podstawowe, najbardziej ogolne ubezpieczenie tylko w NFZ (chodzi tutaj o opiekę w czasie hospitalizacji, głupie wycięcie wyrostka czy zgarnięcie z ulicy w razie wypadku itp.) Ubezpieczenie prywatne, np. w PZU to zgoła coś innego- masz po prostu dostęp do specjalistów (też fajna opcja) bez większych kolejek (choć niektóre mają szerszą ofertę, ale nigdy taką jak to badziewne NFZ nasze ;/). Nie zapewnią Ci jednak opieki w razie czegoś poważniejszego- nie daj Boże dłuższe leczenie nowotworowe itp. Koszt składki w NFZ to ok. 400 zł/msc (zmienia się ona co kwartał). Tak jak mówi jednak Twardy- za ~400 zł masz wszystkie składki ZUS (emerytalne, zdrowotne itp.) przez dwa lata w ramach pierwszej DG (lub kolejnej otwartej po 5 latach od zamknięcia poprzedniej). Nie każdy jednak chce od razu zakładać działalność dla pracy w necie... Może rozejrzyj się za jakąś, choćby dodatkową pracą, na umowe zlecenie (nie o dzieło!). UZ jest objęta obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym, jesli jest to Twój jedyny tytul do uzyskania takiego świadczenia (tzn. nigdzie nie pracujesz, nie jesteś studentem do 26 roku zycia itp.) RE: PUP i zarobki przez internet - Gonzo99 - 26-10-2015 16:26 Mam w miarę spore dochody co miesiąc więc może założył bym DG, musiał bym wtedy prowadzić ją minimum cały rok i czy można założyć DG pod zarobki z sms? RE: PUP i zarobki przez internet - szykiryki - 26-10-2015 16:31 Oczywiscie, ze mozna. Aczkolwiek lepiej wybrać więcej PKD (zawsze mozesz rozszerzyć działalność), niż później dokładać ![]() Tutaj dokładniej o tym, jakie numerki mozesz wybrac; http://zarabiam.com/Temat-Zakladanie-Dzialalnosci-Gospodarczej-pod-zarabianie-PPA-CPA-SUB-SMS-95304 I tak najlepiej do księgowej czy biura rachunkowego i wszystko Ci wytłumacza, chyba ze masz kogoś kto Cie poprowadzi za rekę (samo założenie DG nie jest specjalnie skomplikowane) RE: PUP i zarobki przez internet - Gonzo99 - 26-10-2015 16:57 Teraz mam 32% podatku, jaki by był na DG? RE: PUP i zarobki przez internet - twardy - 26-10-2015 17:03 32%? Zarabiasz rocznie ponad 85k zl? Przy takiej kasie w ogole chcialo ci sie kombinowac z rejestracja jako bezrobotny? ![]() Na serio pelen szacuneczek, ze przy takich dochodach nie miales kontaktu z ksiegowa ![]() RE: PUP i zarobki przez internet - szykiryki - 26-10-2015 17:37 Yyyy zgupialam?! Przeciez do obrotu 150 tys euro rocznie mozesz miec ryczalt za najem powierzchni reklamowej->8,5%... Ogolnie ja sie az tak bardzo nie znam i przy moim etacie, kilku umowach o dzielo i ryczalcie mam P.Malgosie, ktora wszystko ogarnia ![]() ![]() |