![]() |
Praca na etacie+firma - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: Praca na etacie+firma (/Temat-Praca-na-etacie-firma-122999) |
Praca na etacie+firma - sheko12 - 24-10-2015 21:21 Hej wszystkim, Ci, doświadczeni, napiszcie mi proszę, czy prowadzicie może firme? pracowaliście kiedyś na etacie? Załóżmy, że zwykły Kowalski poszedł do pracy na etat, ale i również założył firmę, prowadzi działalność po godzinach, taki ktoś pracuje na etacie, ale prowadzi nie wiem, firmową, własną stronę? ma w zasięgu wizytówki które go reprezentują. Teraz pytanie, czy pracodawca może wywalić takiego pracownika za to, że ten prowadzi działalność na boku? swoją droga, ciekawa jaka by była reakcja szefa u którego działa taki pracownik ![]() RE: Praca na etacie+firma - trybulski - 25-10-2015 06:45 Z tego co się orientuję, to szef powinien wiedzieć o tym, że masz firmę ze względu na rozliczenia z US. Tak więc, kogo jak kogo, ale szefa nie oszukasz. RE: Praca na etacie+firma - szykiryki - 25-10-2015 14:38 Musisz poinformować o tym pracodawcę, chyba, ze chcesz 'beknąc' za podwójnie odprowadzane składek do ZUSu np. W takim przypadku można po prostu umówić się z pracodawcą na wykonywanie swoich obowiązków w ramach umowy o dzieło (dla niego to nawet lepiej) czy też rozliczać to na fakturach (jesli Twoja DG na to pozwala, bo jesli to jawna konkurencja to oczywiscie nie). Jak ja dawno, dawno podpisywałam umowę o pracę, musiałam jednocześnie podpisać oświadczenie o nieprowadzeniu działalności gospodarczej. RE: Praca na etacie+firma - full2000 - 25-10-2015 15:53 Co rozumiesz poprzez "prowadzi działalność na boku" ? ![]() edit: Myślę że odpowiedź Pani @[szykiryki] odpowiednio wyczerpuje temat. ![]() RE: Praca na etacie+firma - bilo22 - 25-10-2015 15:57 pracodawca jak do tej pory wszystko za ciebie placi, a ty z tego ze prowadzisz DG musisz co miecha zaplacic tylko skladke zdrowotna cos kolo jak dobrze pamietam 250zl i po choler umawiac sie na jakies smieciowki typu umowa o dzielo?? RE: Praca na etacie+firma - szykiryki - 25-10-2015 17:28 @bilo22, oczywiscie, ze wszystko mozna, tylko autor zaznaczył prowadzenie DG na 'boczku', bez informowania pracodawcy, elo! RE: Praca na etacie+firma - sheko12 - 26-10-2015 00:28 Czemu na boczku? nie każdy szef będzie takie coś tolerował,zastanawiam się tylko, czy ciężko jest znaleźć pracę ze świadomością, że pracownik określonej firmy będzie na boku, czyli po godzinach prowadził działalność gospodarczą, chodzi o akceptacje przez szefa, a nie formalności...... Załóżmy, konsultant, praca konsultanta w nie których firmach opiera się na innych zasadach zawartych w umowie gdzie można sprzedawać produkty, umawiać klientów na zlecenie firmy, ale, ok ok, ten ktoś sobie chce dorobić w tym stylu po godzinach, ale przecież o tym też może dowiedzieć się pracodawca. Co w takim przypadku? czy są szansę, że szef u którego pracujesz zgodzi się na takie warunki? chodzi o myslenie typu ''masz firme, to nie musisz u mnie pracować, bo i tak się na dniach zwolnisz'' Rozumiecie? ciekawi mnie świadomość pracodawcy, a jego pracownika działającego w biznesie na boku. RE: Praca na etacie+firma - szykiryki - 26-10-2015 09:59 To pytasz o takie teoretyzowanie: co Wy zrobił szef. Zalezy, jaki szef. Moj obecny zaakceptowałby bez problemu. Poprzedni pracodawca wywaliłby na zbity pysk, znajdując dodatkowo powód do dania dyscyplinarki. Bazując na moich doświadczeniach masz 50% na to, że nie bedzie mu to przeszkadzało... RE: Praca na etacie+firma - sheko12 - 26-10-2015 10:42 To trzeba się naprawdę starać w tym kraju o prace, generalnie ja i tak planowałem zrobić w ten sposób i chyba postaram się to połączyć, fajna sprawa, bo mając dochód z pracy, po godzinach budowana jest firma, wiadomo, że w początkach każdego biznesu nie ma zarobków, a raczej przewidywane są straty. Także to 1500 z etatu jest zawsze ''czymś'' dla przeciętnego polaka. |