Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Porada prawna niezwiązana z pieniędzmi. - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Porada prawna niezwiązana z pieniędzmi. (/Temat-Porada-prawna-niezwiazana-z-pieniedzmi-122881)

Porada prawna niezwiązana z pieniędzmi. - war43 - 22-10-2015 12:40

Więc tak:
Zacznę od tego, że nie jestem pewny, czy napisałem to w odpowiednim dziale. W przeciwnym wypadku uprzejmie proszę, o przeniesienie tematu.

Sprawa wygląda następująco:
Mieszkam wraz z mamą, młodszym bratem (nieletnim) oraz babcią.
Nikt z domowników nie pracuje, przez co otrzymujemy świadczenia rodzinne oraz alimentacyjne z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.
Niestety wszystkie świadczenia trafiają na konto bankowe mamy, która nadużywa alkoholu.
Prowadzi to do wielu awantur, ale nie w tym rzecz: Problem, który chciałbym rozwiązać, to nieumiejętne rozporządzanie otrzymywanymi pieniędzmi. Przykładowo: W domu nie ma chleba. Co kupi mama? Mama kupi wódkę i paczkę papierosów.

Czy jest taka możliwość, aby wszystkie świadczenia były przelewane na inne konto? Najlepiej moje (jestem pełnoletni), w ostateczności babci.
Może to się wydać głupie, że w pierwszej kolejności martwię się właśnie o pieniądze, ale z doświadczenia wiem, że jeśli mama ich nie dostanie, to nie będzie pić.

Nie mam pojęcia gdzie mogę się zgłosić z tym problemem, więc postanowiłem napisać na forum, z którego korzystam na co dzień, gdyż mam świadomość, że korzystają z niego także osoby starsze, które mogą mieć większe pojęcie o takich sprawach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

RE: Porada prawna niezwiązana z pieniędzmi. - szykiryki - 22-10-2015 13:00

Teoretycznie powinienes skierować swoje kroki do MOPSu, czyli urzedu, który takowe pieniadze wysyła.
Nie sądze jednak, że to przejdzie, ponieważ mama jest Waszym opiekunem prawnym (na pewno mlodszego brata) i teoretycznie się Wami "opiekuje".
Pewnie gdybyś wziął brata pod swoje skrzydła, tzn. wystąpił oficjalnie o przejęcie opieki dostalibyście jakąś kasę.
Pisze oczywiscie czysto teoretycznie, bo tutaj pomoze pewnie tylko profesjonalny prawnik czy specjalista prawa rodzinnego.

Zawsze jednak możesz przejść się do mopsu i wyłuszczyć sytuacje, wspomnieć o alkoholizmie mamy i zapytać, co w takiej sytuacji zrobić. Może trafisz na kogoś z ludzką twarzą i Cię odpowiednio pokieruje.
Powodzenia, trzymam kciuki.

RE: Porada prawna niezwiązana z pieniędzmi. - war43 - 22-10-2015 14:56

Dzięki wielkie za pomoc.
Rozpatrzę tę opcję oraz wniosek o przymusowe leczenie alkoholizmu, z tego co się orientuję, to ta sytuacja się do niego kwalifikuje.
Będę tylko musiał sprawdzić koszty takowego leczenia, czas trwania, jak to się odbywa i tak dalej.

Jeszcze raz dziękuję, zarówno za pomoc, jak i za przysłowiowe "trzymacie kciuków".

Pozdrawiam. Smile