Pit co i jak - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Pit co i jak (/Temat-Pit-co-i-jak-121883) |
Pit co i jak - Mikull - 30-09-2015 21:06 Cześć. Mam pytanie odnośnie rozliczania się z zarobków z subsms. Obecnie zarobiłem około 1000 zl na subach i 500 zl z umowy na zlecenie. Zakladam ze do lutego będzie w sumie 2.5k. Powiedziałem ostatnio rodzicom o tym że zarabiam przez Internet(mam 18 lat) i od razu zaczęli panikowac ze będą z tego problemy. Zapytałem ich jak mam się rozliczyć i powiedzieli że pracodawca mi przysle pit. Możecie w skrócie mi napisać jak sie rozliczyc z tego i co powiedzieć rodzicom żeby ich uspokoić i wytłumaczyć że hotcash mi nie przysle pitu? Pozdrawiam RE: Pit co i jak - mcknowak - 01-10-2015 10:44 Jeżeli jesteś pełnoletni, pit wypełniasz sam (najprawdopodobniej PIT 37). Rozliczasz dochody uzyskane w okresie roku kalendarzowego. Za umowę zlecenie dostaniesz od pracodawcy PIT 11 z wpisaną kwotą zarobków, kwotą kosztów uzyskania przychodów i kwotą zaliczki na podatek odprowadzonej przez pracodawcę. Te kwoty wpiszesz w swoim zeznaniu w odpowiednich rubrykach. Zarobek z subów - sumujesz wszystko za cały rok kalendarzowy i wpisujesz w rubrykę przychody z innych źródeł. Jeżeli łączne zarobki nie przekroczą kwoty wolnej od podatku to dostaniesz jeszcze zwrot zaliczki na podatek od umowy zlecenia. Skorzystaj z jednego z wielu darmowych programów do wypełniania PITów rocznych. Deklarację wysyłasz do swojego urzędu skarbowego listem poleconym lub elektronicznie, do końca kwietnia następnego roku. Jeżeli zarabiałeś zgodnie z regulaminem serwisów i prawem to wszystko jest legalne więc możesz uspokoić rodziców. RE: Pit co i jak - Mikull - 01-10-2015 11:50 A jeśli pracowałem na 2 umowy(jedna 150 zl druga okolo 300zl) u dwóch innych pracodawców to dostanę od obydwu pity do wypełnienia? Mam wypełnić oba czy tylko jeden? RE: Pit co i jak - szykiryki - 01-10-2015 12:04 Pit wypełniasz jeden. Tych informacyjnych od pracodawcy (dawców)- PIT11- możesz otrzymać nawet 10, ale finalnie wszystkie kwoty sumujesz i wypełniasz jedno zeznanie podatkowe (najpewniej PIT37) . Z hot-cashem tez możesz rozliczać się na podstawie umowy o dzieło i wtedy też dostaniesz taki pit. RE: Pit co i jak - mcknowak - 01-10-2015 21:45 (01-10-2015 11:50)Mikull napisał(a): A jeśli pracowałem na 2 umowy(jedna 150 zl druga okolo 300zl) u dwóch innych pracodawców to dostanę od obydwu pity do wypełnienia? Mam wypełnić oba czy tylko jeden?Od każdego pracodawcy dostajesz wypełniony formularz PIT-11. Tam nic nie wypełniasz - to jest tylko informacja ile u nich zarobiłeś. Te PITy 11 trzymasz sobie w szafie na pamiątkę co najmniej przez sześć lat. Sam wypełniasz inny formularz - deklarację roczną PIT 37. Tam wpisujesz zsumowane kwoty ze zleceń od wszystkich pracodawców otrzymane w danym roku kalendarzowym. Osobno w polu przychody z innych źródeł wpisujesz zsumowane pozostałe zarobki - takie zupełnie bez żadnej umowy zlecenia, o dzieło czy o pracę. Poszukaj sobie w sieci instrukcji do PIT 37. Najlepiej zabierz się za to po Nowym Roku. RE: Pit co i jak - Kapka - 05-10-2015 01:43 Nie chce zakladac nowego wątku a mam pewne pytanie. Moi rodzice placa krus i tak jak tu zalozyciel watku mam problem z panikujacymi rodzicami. Jestem pelnoletni. Chodzi mi tu o to czy jesli moi rodzice placa krus to czy ja mam cos zrobic zeby moc wypelniac pit czy po prostu moge? Nie mam o tym zadnego pojecia. RE: Pit co i jak - szykiryki - 05-10-2015 07:16 Jestes pełnoletni. Ze swoich zarobków rozliczasz się już sam, więc po prostu możesz RE: Pit co i jak - Kapka - 05-10-2015 07:41 @szykiryki nie musze sie w zaden sposob rejestrowac nigdzie? Pytam bo rodzice placa krus a dowiedziec sie od nich nic nie da RE: Pit co i jak - twardy - 05-10-2015 12:38 Idz do urzedu skarbowego i sie dowiedz. Zawsze mozesz tez zadzwonic na KIP (krajowa informacja podatkowa). Informacja z pierwszej reki. A na forum to wiesz... jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. RE: Pit co i jak - mcknowak - 06-10-2015 08:52 (05-10-2015 01:43)Kapka napisał(a): Moi rodzice placa krus i tak jak tu zalozyciel watku mam problem z panikujacymi rodzicami. Jestem pelnoletni. Chodzi mi tu o to czy jesli moi rodzice placa krus to czy ja mam cos zrobic zeby moc wypelniac pit czy po prostu moge? Nie mam o tym zadnego pojecia.Wszystko zależy od Twojej sytuacji w gospodarstwie rolniczym i rodzaju dodatkowej pracy. 1) Rodzice są ubezpieczeni w KRUS ale ty nie bo się jeszcze uczysz, tzn nie masz jeszcze ubezpieczenia społecznego (emerytalnego i rentowego) ale ubezpieczenie zdrowotne masz z racji tego że się uczysz. W tej sytuacji możesz zarabiać jak chcesz. 2) Rodzice zgłosili Ciebie do ubezpieczenia zdrowotnego (to ich - ubezpieczonych w KRUS - nic dodatkowo nie kosztuje ale dzięki temu możesz iść do przychodni czy do szpitala za darmo) ale nie jako członka gospodarstwa rolnego do ubezpieczenia społecznego - też możesz zarabiać jak chcesz ale jak dostaniesz pracę na etat czy na umowę zlecenie, ubezpieczenie zdrowotne przejmie pracodawca. To i tak nie ma żadnego wpływu na ubezpieczenie rodziców w KRUS. Od zarobków na subach nie ma składki zdrowotnej tylko podatek dochodowy więc dla KRUS i ubezpieczenia zdrowotnego nie ma znaczenia. 3) Zostałeś zgłoszony do KRUS jako członek rodziny pracujący w gospodarstwie rolnym. Masz w KRUS ubezpieczenie emerytalne/rentowe. W tej sytuacji do puki osiągasz dochody z innych źródeł (suby, trafficmonsoon, najem, dzierżawa itp. lub umowy o dzieło (źródła przychodu od których nie ma obowiązku odprowadzania składek na ZUS) nie mają one znaczenia dla ubezpieczenia w KRUS. Dopiero zawarcie umowy zlecenia, o pracę czy podjęcie pozarolniczej działalności gospodarczej zmienia tą sytuację ale również wtedy jest możliwość pozostania w KRUS. Jednak dotyczy to tylko Ciebie a nie rodziców. Mam nadzieję że to co napisałem da się zrozumieć PS Pit zawsze możesz wypełnić sam bo jesteś pełnoletni. Rodzice pewnie martwią się czy nie stracą prawa do ubezpieczenia w KRUS więc o tym ile i w jaki sposób możesz dorobić pytaj się raczej w KRUS a nie w urzędzie skarbowym. |