Zablokowane w robots.txt - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Pozycjonowanie (/Forum-Pozycjonowanie-398) +--- Dział: Pytania i Problemy dotyczące SEO (/Forum-Pytania-i-Problemy-dotyczace-SEO-400) +--- Wątek: Zablokowane w robots.txt (/Temat-Zablokowane-w-robots-txt-119444) |
Zablokowane w robots.txt - addamek - 13-08-2015 15:32 Cześć, mam problem w "Stan indeksowania" Mam 18 zaindeksowanych a 11 - Zablokowane w pliku robots.txt Pomoże ktoś o co z tym chodzi? Będę bardzo wdzięczny RE: Zablokowane w robots.txt - rachman - 13-08-2015 16:23 Cytat:Mam 18 zaindeksowanych a 11 - Zablokowane w pliku robots.txt Masz plik robots.txt w katalogu głównym tam gdzie strona (najczęściej public_html)? Masz zablokowany dostęp do jakichś (pod)stron? Zobacz info o pliku robots który zawiera instrukcje co może a co nie indeksować robot wyszukiwarki, może wyczaisz sam problem, link: raz , dwa. RE: Zablokowane w robots.txt - addamek - 13-08-2015 17:31 (13-08-2015 16:23)rachman napisał(a):Cytat:Mam 18 zaindeksowanych a 11 - Zablokowane w pliku robots.txt Zapomniałem dodać że korzystam z blogger.com i jedynie mam podpiętą własną domenę PL bez hostingu. Nie mam pojęcia gdzie sprawdzić ten robots.txt. Wyczytałem że jest zbędny gdy chcemy aby cały serwis był indeksowany RE: Zablokowane w robots.txt - rachman - 13-08-2015 17:38 No... to całkiem zmienia postać rzeczy Robots jest zbędny w takim przypadku albo się go zostawia ustawiając pełny dostęp. W bogerze wejdź w Ustawienia - Ustawienia wyszukiwania - tam masz: Cytat:Niestandardowy plik robots.txtUstaw oba na wyłączone jeśli jest inaczej. W blogerze nie masz dostępu fizycznie jak na serwerze hostingu do pliku ale możesz tam zmieniać jego ustawienia a nawet go edytować i samemu wpisywać komendy - także prawie nie widać różnicy RE: Zablokowane w robots.txt - addamek - 13-08-2015 17:48 (13-08-2015 17:38)rachman napisał(a): No... to całkiem zmienia postać rzeczy Robots jest zbędny w takim przypadku albo się go zostawia ustawiając pełny dostęp. Właśnie obie te funkcje mam wyłączone na bloggerze dlatego dziwie się że w narzędziach webmastera są jakieś błędy robots.txt. Masz jeszcze jakiś pomysł? Dziękuję serdecznie że mi pomagasz. RE: Zablokowane w robots.txt - rachman - 13-08-2015 22:32 Spoko daj na priv może adres stronki, specem nie jestem ale coś tam wiem może jak zobaczę to do czegoś dojdę... z tego co pamiętam to w narzędziach na blogerze też miewałem różne takie bzdety ale nie wiem z czego to wynikało bo to co one wskazywały też nie wynikało z robots a mimo to były jakieś błędy... od jakiegoś czasu nie zaglądam tam więc nie wiem jak to teraz działa. Sprawdź w google, wpisz w pole wyszukiwania: site:adresstrony.blogger.com i zobacz czy wszystkie strony są zaindeksowane... jak są to się cieszyć i na spokojnie działać, ewentualnie szukać przyczyn Chyba że masz podstron tak dużo że nie poznasz czy wszystkie zindeksowało. p.s. od dawna strona stoi? bo jak robot dopiero indeksuje to czasem bzdety w narzędziach wyskakują ale z czasem robot może da sobie radę... |