![]() |
|
Nieregularna sprzedaż na Allegro - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Nieregularna sprzedaż na Allegro (/Temat-Nieregularna-sprzedaz-na-Allegro-118738) |
Nieregularna sprzedaż na Allegro - przemo2741 - 31-07-2015 22:52 Witam! Mam takie pytanie a nie znalazłem do tej pory na nie odpowiedzi. Znalazłem w ustawie taki zapis odnośnie DG, iż jest to Cytat:"zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły".Czy jeżeli będę prowadził na allegro sprzedaż wirtualnego przedmiotu np. co drugi miesiąc (szacuje, że dochód może wynieść około 1,5 tys./mies) będę musiał zakładać DG czy znalazłem lukę w matrixie i powinienem to sprzedać za 100zł w dziale "sprzedam" jako poradnik "jak obejść US"? Nie ma tu przecież ciągłości ani żadne zorganizowania. Wiem tylko, że muszę rozliczyć to jako dochód tylko nie wiem gdzie.Z góry wielkie dzięki. RE: Nieregularna sprzedaż na Allegro - Pasza dla konia - 31-07-2015 22:54 Chodzi tu o sprzedaż hurtową. Jeżeli będziesz sprzedawał jeden przedmiot raz na tydzień to bez problemu, ale jak sprzedajesz hurtowo 40 ofert w jednej aukcji to niestety.. RE: Nieregularna sprzedaż na Allegro - przemo2741 - 31-07-2015 23:04 (31-07-2015 22:54)Pasza dla konia napisał(a): Chodzi tu o sprzedaż hurtową. Jeżeli będziesz sprzedawał jeden przedmiot raz na tydzień to bez problemu, ale jak sprzedajesz hurtowo 40 ofert w jednej aukcji to niestety.. A jaka jest szansa na zgłoszenie? W mojej niszy jest max 10 sprzedawców. hmmm... w sumie to mi podsunąłeś pomysł na sprzedaż związany z całkowicie innym przedmiotem, dzięki.
RE: Nieregularna sprzedaż na Allegro - daniel42na - 31-07-2015 23:04 Sprzedawanie co 2 miesiace jest równie zorganizowane jak co miesiąc, tydzień czy rok... RE: Nieregularna sprzedaż na Allegro - rachman - 11-08-2015 00:53 Cytat:Nie ma tu przecież ciągłości ani żadne zorganizowania.To ocenia urzędnik w US. Nie liczył bym na taką interpretację jaką sobie tu dośpiewujesz. Wg mnie to zorganizowane i ciągłe biorąc pod uwagę że nawet kilka sprzedaży w roku urzędnicy interpretują jako podchodzące pod DG. RE: Nieregularna sprzedaż na Allegro - gregor1985 - 26-12-2015 16:07 Ogólnie warto zgłosić się do US w swoim regionie i zapytać. Urzędnicy w innego US mogą inaczej potraktować twoją "działalność". RE: Nieregularna sprzedaż na Allegro - stachupumpa - 26-12-2015 16:35 Szansa zawsze jest, 10 sprzedawców to jednak trochę jest więc nie ryzykowałbym |