95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć (/Temat-95-telefonow-z-Androidem-mozna-zhakowac-MMSem-i-trudno-sie-przed-tym-zabezpieczyc-118507) |
95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - Haxite - 27-07-2015 22:57 Jak zawsze na blogu ZaufanaTrzeciaStrona.pl artykuł godny uwagi! Źródełko: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/95-telefonow-z-androidem-mozna-zhakowac-mmsem-i-trudno-sie-przed-tym-zabezpieczyc/ Cytat:Badacze z firmy Zimperium odkryli i opisali wyjątkowo niebezpieczne błędy w większości obecnych na rynku wersji Androida. Pozwalają one atakującemu na zdalne wykonanie kodu jedynie poprzez wysłanie odpowiednio przygotowanej wiadomości MMS, która na wielu telefonach zostanie automatycznie wczytana i przetworzona. Jej uruchomienie powoduje wykonanie dowolnych poleceń, w tym na przykład usunięcie infekującej wiadomości i oddanie kontroli nad telefonem atakującemu.Podatny jest KAŻDY android od wersji 2.2+ ale na szczęście można przynajmniej zminimalizować ryzyko ponieważ nie ma na co liczyć, że wszystkie andki dostaną patch. Wystarczy wyłączyć automatyczne pobieranie MMSów żeby zminimalizować podatność ataku, np w Google Hangouts. Z tego co wiadomo to ROM Cyanogenmod został już załatany ale żeby wgrać nowe oprogramowanie jakim jest CM trzeba mieć root. 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpi... - damianus627 - 27-07-2015 23:22 Dobrze zrobiłem że zrezygnowałem z Androida. Albo wirusy i słabe zabezpieczenia albo co chwila jakieś problemy z lagowaniem nawet na najdroższych telefonach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - gangsterparty - 27-07-2015 23:30 Nie dziwie się.. jak ten system można znaleźć w internetach.. chinole używaja nawet Androida do podrabianych iPhonow.. Dobrze że nigdy nie miałem Androida tylko cały czas iOS <3 RE: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - Mercz - 27-07-2015 23:32 Dzięki za te informacje Damianus osobiście nie mam żadnych problemów z Androidem. RE: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - Haxite - 28-07-2015 08:00 Nigdy nie miałem problemów z andkiem i zabezpieczeniami, wystarczy trochę poużywać mózgu. 1. ROOT 2. xPrivacy 3. BootManager 4. Głowa na karku i używanie mózgu (27-07-2015 23:22)damianus627 napisał(a): Dobrze zrobiłem że zrezygnowałem z Androida. Albo wirusy i słabe zabezpieczenia albo co chwila jakieś problemy z lagowaniem nawet na najdroższych telefonach. (27-07-2015 23:30)gangsterparty napisał(a): Nie dziwie się.. jak ten system można znaleźć w internetach.. chinole używaja nawet Androida do podrabianych iPhonow..problem występuje również na iPhone Może nie aż taka waga niebezpieczeństwa ale jednak: 0day exploit na iPhone RE: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - broofie - 28-07-2015 08:07 Czyli na dobra sprawe wystarczy wyjąć karte SIM lub włączyć tryb samolotowy i czekać na latke RE: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - gangsterparty - 28-07-2015 08:58 @Haxite o kurcze nie wiedziałem że na iPhony są jakieś sposoby o.O dobrze że używam z głową i nie pobieram dziwnych aplikacji ;x RE: 95% telefonów z Androidem można zhakować MMSem i trudno się przed tym zabezpieczyć - Haxite - 28-07-2015 09:01 Oczywiście, że są nie wiem jak teraz ale kiedyś mozna było bez problemu odblokować ekran Tyczy sie to bodajże iOS 7 |