[Odpowiedzi Take A Gift] - [1] [Witamina A] Czy Witamina A była jedną - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140) +---- Dział: Takeagift (/Forum-Takeagift-45) +----- Dział: Takeagift Odpowiedzi (/Forum-Takeagift-Odpowiedzi-73) +----- Wątek: [Odpowiedzi Take A Gift] - [1] [Witamina A] Czy Witamina A była jedną (/Temat-Odpowiedzi-Take-A-Gift-1-Witamina-A-Czy-Witamina-A-byla-jedna-11842) |
[Odpowiedzi Take A Gift] - [1] [Witamina A] Czy Witamina A była jedną - marcin6261 - 13-08-2010 13:16 Witamina A – zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych, pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Witamina A była jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem się i rozwojem kurzej ślepoty. W pożywieniu pochodzenia zwierzęcego podstawową formą w jakiej występuje witamina A jest ester – palmitynian retinolu, który w jelicie cienkim ulega deestryfikacji do alkoholu – retinolu. Inne ważne pochodne związane z aktywnością witaminy A to: retinal (aldehyd) i kwas retinowy (tretynoina). Głównym źródłem aktywnych form witaminy A w organizmie jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β-karoten). Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt. Dużo prowitaminy A zawierają m.in. pomidory i marchew, poza tym witamina A znajduje się w nabiale i jajach. W organizmie ludzkim enzymem odpowiedzialnym za przekształcenie β-karotenu w retinal jest dioksygenaza β-karotenowa. Witamina A spełnia wiele ważnych fizjologicznych funkcji. * istotna rola w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka. * odpowiada za integralność błon komórkowych * prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, zarówno pokrywających jak wydzielniczych i czuciowych * regulacja wzrostu tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu * utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci * zapewnienie normalnego wzrostu kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej * chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami Karotenoidy są przeciwutleniaczami i działają na ogół umiarkowanie przeciwnowotworowo, jednak duże dawki syntetycznego β-karotenu, zarówno u palaczy, jak i zwierząt laboratoryjnych poddanych ekspozycji na dym tytoniowy, powodują zwiększenie częstości występowania raka płuca. Gdy komórki organizmu potrzebują retinolu to zostaje on uwolniony z wątroby do krążenia ogólnego. Retinol we krwi jest transportowany przez białko RBP (retinol binding protein), kompleks ten dodatkowo łączy się z transtyretyną (białkiem które uniemożliwia wydalenie tego kompleksu przez nerki). Kwas retinowy we krwi jest transportowany z albuminami. W komórce retinol łączy się z białkiem cRBP (cellular retinol binding protein) a kwas retinowy z cRABP. Związane cząsteczki retinoidowe mają swoiste receptory jądrowe RAR i RXR zawierające miejsca wiążące DNA, zwane również miejscami odpowiedzi kwasu retinowego RARE. Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A jest określane na około 1 mg. Skutki niedoboru: * kseroftalmia – wysychanie spojówek i rogówek * kruche, wolno rosnące paznokcie * suchość skóry, czasem objawiająca się zaczerwionymi obszarami * brak apetytu * ślepota zmierzchowa (tzw. "kurza ślepota") * pogorszenie wzroku * zahamowanie wzrostu * zanikanie nabłonków * łuszczyca * rogowiec dłoni i stóp * trądzik pospolity * łysienie plackowate * skłonności do biegunek * złe samopoczucie * zły wygląd W krajach, gdzie głównym składnikiem diety jest ryż, notuje się częste niedobory witaminy A. W celu umożliwienia zwiększenia spożycia witaminy A, metodami inżynierii genetycznej wyprodukowany został tzw. "złoty ryż" zawierający geny z kukurydzy kodujące prowitaminę A. Wg producenta ryż ten przy typowym spożyciu powinien zapewniać w połowie zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Wątroby niektórych zwierząt, szczególnie polarnych, często zawierają witaminę A w ilościach toksycznych dla ludzi. Pierwsza udokumentowana śmierć (Xavier Mertz, naukowiec szwajcarski) spowodowana hiperwitaminozą A nastąpiła w styczniu 1913 podczas wyprawy na Antarktydę. Mertz, po stracie zapasów żywności, został zmuszony zjeść psy pociągowe. Wątroba niedźwiedzia polarnego zawiera śmiertelną dla człowieka ilość witaminy A (w 500 g produktu 9 000 000 IU wit. A) Pytania: Czy Witamina A była jedną z najpóźniej odkrytych witamin? nie Pytanie: Czy wątoba zwierząt jest bogatym źródłem witaminy A? tak Pytanie: Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A? 1mg RE: [Odpowiedzi Take A Gift] - *Zadanie nr. 1* Witamina A Czy Witamina A była jedną - rosa1822 - 13-08-2010 13:49 dobrze "+" ... i jakbyś mógł to cytuj tekst do pytań bo wtedy ładniej wygląda RE: [Odpowiedzi Take A Gift] - *Zadanie nr. 1* Witamina A Czy Witamina A była jedną - Marello - 13-08-2010 18:27 dodatkowa reputacja + |