![]() |
Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. (/Temat-Pelnoletni-uczen-a-rozliczanie-z-subsms-118104) |
Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - impressive - 20-07-2015 18:50 Witam ! Otóż tak jak w temacie, mam 20 lat, obecnie wybieram się na studia, w okresie letnim nie pracuję, zarabiam jedynie w necie i tutaj pytanie jak rozliczać się z zarobków na leadmore? Zbliżam się po 3 miesiącach do kwoty, która już wolną od podatku nie jest i chciałbym wiedzieć, aby później nie mięć problemów. Wystarczy, że w rozliczeniu rocznym, które robią rodzice podam zarobki w dodatkowych dochodach czy jakoś inaczej? RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - v3XeR - 20-07-2015 18:54 Nie wiem czy wiesz, ale nawet jeśli zarobisz 1000zł to musisz to zgłosić do US RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - Panix - 20-07-2015 19:02 Przelewaj te pieniądze na konto matki zamiast na swoje a ona to rozliczy razem ze swoimi dochodami. Ponoć weszło coś że w tej formie zarabiania podatek jest niższy ale na tym się nie znam więc nie pomogę. RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - twardy - 20-07-2015 19:23 (20-07-2015 18:54)v3XeR napisał(a): Nie wiem czy wiesz, ale nawet jeśli zarobisz 1000zł to musisz to zgłosić do US Moze jeszcze list sowa wyslac? ![]() ![]() Masz czas do ostatniego dnia kwietnia 2016 roku by sie rozliczyc za rok 2015. Bierzesz jakis program do obliczania podatku (pit 37 najprawdopodobniej), wrzucasz zarobiona kwote w pole 'inne dochody', program Ci oblicza podatek, owa sume wplacasz na konto swojego urzedu skarbowego i tyle. RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - impressive - 20-07-2015 20:14 @twardy dzięki wielkie ! ![]() RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - mcknowak - 27-07-2015 21:43 Jesteś pełnoletni - rozliczasz się samodzielnie, jak napisał Twardy. Tylko sprawdź koniecznie, czy rodzice korzystają z ulgi w podatku dochodowym na dzieci - jeżeli się uczysz i nie skończyłeś 25 lat to rodzicom przysługuje ulga - ponad 1000 złotych. Ale pod warunkiem że nie zarobisz więcej niż kwota wolna od podatku. Może być tak że zarobisz o 50 zł więcej a rodzice stracą ponad 1000 złotych ulgi podatkowej. ![]() PS Ulga podatkowa dla rodziców na pierwsze i drugie dziecko w 2015 roku wynosi 1112,04 zł, na trzecie i kolejne jeszcze więcej. RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - Oceniamy - 27-07-2015 21:47 Z kazdej zarobionej złotówki musisz sie rozliczyć . W przypadku subów najlepiej rozliczać się ryczałtowo , dzierżawa powierzchni reklamowej jest to 8,5 % . Do 20 dnia następnego miesiąca . Najpierw jednak musisz złożyć stosowne oświadczenie . RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - Liromir - 28-07-2015 01:07 ad 1. tak musisz rozliczać się samodzielnie i teraz najlepiej rozliczaj się na UoD (14.5) a kwota którą zarobiłeś bez podatku wpiszesz sobie w pit w kwietniu. Mowa tu o sytuacji gdy wypłacałeś już jakieś pieniądze na swoje konto - musisz czekać na zgłoszenie ryczałtu do 01.2016, jeżeli nie to zgłoś ryczałt do US teraz i płać 8.5% RE: Pełnoletni uczeń, a rozliczanie z subsms. - badi1992 - 02-08-2015 19:02 Jeżeli już sobie wypłaciłem pierwsze pieniądze na konto na początku lipca to jak mogę się z nich rozliczyć? Nadal mogę złożyć oświadczenie abym się rozliczał ryczałtowo czy już jest za późno i muszę pisać do Arka z LM aby otrzymać umowę o dzieło? Nie jest za późno? Z góry dzięki za pomoc. |