Problem z chmod - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Informatyka (/Forum-Informatyka-121) +---- Wątek: Problem z chmod (/Temat-Problem-z-chmod-117364) |
Problem z chmod - Matixio - 09-07-2015 09:03 Witam Zajmuję się stawianiem serwerów na linuxie (debian) i mam taki problem. Przejąłem serwerownie jak już była skonfigurowana ale po ostatniej aktualizacji debiana proszę o pomoc żeby ustawić chmod. Problem polega na tym że jak robię nowe konto za pomocą adduser i wrzucam do niego pliki to te pliki mają "chmod ---" a przed formatem miały od razu ustawiony chmod 644. Jak to zrobić żeby wszystkie nowo dodane pliki na Linuksa od razu miały chmod 644? Dzięki za pomoc RE: Problem z chmod - CRUZA - 09-07-2015 09:07 A w ustawieniach serwera nie ma domyślnego chmoda do skonfigurowania? RE: Problem z chmod - Matixio - 09-07-2015 10:22 na jednym z forum czytałem ze to moze byc problem z umask ale zbytnio nie wiem jak to zrobić z tym umask |