Rozliczanie sub - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +--- Wątek: Rozliczanie sub (/Temat-Rozliczanie-sub-114362) |
Rozliczanie sub - impressive - 20-05-2015 15:01 Witam! Mam pytanie Otóż dopiero co skończyłem szkołę i będę wybierał się do pracy, a póki co dorabiam jakieś grosze na subach i tu pytanie jeżeli nie przekraczam kwoty wolnej od podatku to muszę rozliczyć się z tego zarobku dopiero na koniec roku tak? i jak to zrobić? A jakbym w ciągu roku przekroczył kwotę wolną od podatku to muszę się co miesiąc rozliczać? Mógłby ktoś to dokładnie wytłumaczyć, ponieważ nie jestem za bardzo w temacie. RE: Rozliczanie sub - rachman - 20-05-2015 15:23 Cytat:jeżeli nie przekraczam kwoty wolnej od podatku to muszę rozliczyć się z tego zarobku dopiero na koniec roku tak?Jak nie przekraczasz wolnej (chodzi o łaczne zarobki wszystkiego nie tylko subów) to możesz po roku podatkowym się rozliczyć ze wszystkiego chyba że praca będzie wymagała innego rozliczania co raczej wątpliwe. Cytat:i jak to zrobić?Po roku podatkowym składasz pit 37 lub 36 zależy od formy zarobków i wyjdzie Ci nadpłata którą Ci zwrócą albo do zapłaty. Najlepiej skorzystać z formularzy interaktywnych ze stron ministerstwa lub oprogramowania które dostępne jest całkiem za free. Cytat: A jakbym w ciągu roku przekroczył kwotę wolną od podatku to muszę się co miesiąc rozliczać?Jak chodzi o suby to wtedy powinieneś płacić zaliczki na podatek. Do 20 miesiąca następującego po miesiącu w którym osiągnąłeś dochód. Nie co miesiąc więc tylko co miesiąc w którym osiągnąłeś dochód bo jak nie zarobisz to i zaliczki nie zapłacisz bo od czego ją policzyć Prace na umowy zazwyczaj - pracodawca odciągnie zaliczki - ale nie zawsze. Dokładnie nigdy do końca się nie da, czytaj w innych tematach, pamiętaj że Twój urząd może inaczej interpretować przepisy niż my tu Ci napiszemy i buba. Posklejaj to wszystko, jak załapiesz temat to zadzwoń do US lub na KIP by skorygować i się upewnić czy wszystko dobrze do swojej sytuacji odniosłeś i dopiero licz. Czasem nie da się bez całościowego poznania sytuacji podatnika poradzić tak by mieć pewność. Nie powiesz czegoś co może mieć wpływ i potem będziesz mieć pretensje no i korekty... Niemniej ogólnie rozliczasz to tak jak napisałem więc jak nie ma jakichś tego typu spraw mogących wpływać na rozliczanie to nic nie powinno za wiele się zmienić RE: Rozliczanie sub - Admin - 24-05-2015 08:47 więcej masz w dziale podatki/prawo. Rozliczanie sub - Admin - 24-05-2015 08:47 Wątek został przeniesiony do kosza. Prawdopodobne przyczyny : 1. Temat jest niezgodny z regulaminem. 2. Podobny temat znajduje się już na forum. 3. Wątek nie jest już aktualny. 4. Autor prosił o jego przeniesienie. 5. Temat został wyczerpany bądź rozwiązany. Pozdrawiamy Administracja Forum. |