Rozliczenie - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Rozliczenie (/Temat-Rozliczenie-112833) Strony: 1 2 |
Rozliczenie - Madara Uchiha - 22-04-2015 13:11 Można się rozliczyć za cały rok od razu czy trzeba kasę co miesiąc wysyłać do Urzędu Skarbowego? RE: Rozliczenie - Dan!el - 22-04-2015 13:15 Wydaje mi się, że co miesiąc. RE: Rozliczenie - MilanFan - 22-04-2015 13:29 Można za cały rok. RE: Rozliczenie - twardy - 22-04-2015 13:48 Mozna za caly rok. RE: Rozliczenie - Dan!el - 22-04-2015 14:00 Pytałem znajomej księgowej i jeśli w roku nie przekroczysz sumy zwolnionej od podatku (3091zł) to dostajesz pod koniec roku zwrot podatku, a jeśli przekroczysz tę sumę to nie dostajesz zwrotu. RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 22-04-2015 14:14 ale ja przekroczyłem już dawno i to sporo kwotę wolną od podatku więc za cały rok zapłacę w grudniu-styczniu i będzie git RE: Rozliczenie - tamaczek - 22-04-2015 16:59 Byłem ostatnio w urzędzie skarbowym i powiedzieli mi, że można za cały rok. RE: Rozliczenie - twardy - 22-04-2015 17:42 (22-04-2015 14:00)Dan!el napisał(a): Pytałem znajomej księgowej i jeśli w roku nie przekroczysz sumy zwolnionej od podatku (3091zł) to dostajesz pod koniec roku zwrot podatku, a jeśli przekroczysz tę sumę to nie dostajesz zwrotu. Ze co? RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 26-05-2015 11:42 a jeszcze taki małe pytania. Mogę płacić na przykład w nieokreślonym czasie czyli np. teraz zapłacę podatek i później nap. za 2 mieś albo 3? I nie muszę nic wcześniej składać że zarabiam? Tylko wysłać na konto bankowe ich i wypełnić PIT? tak? RE: Rozliczenie - granatnik - 26-05-2015 22:30 Wszystko zależy od źródła przychodów. Problemem osób na tym forum (jak i na innych działających w necie) jest w ogóle zakwalifikowanie określonego przychodu do źródła wskazanego w ustawie (art. 10 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie gryzie). Jak każda nowa dziedzina brak jest obecnie ustabilizowanych zasad interpretacji określonych stanów faktycznych, czego efektem są bardzo różne opinie organów podatkowych i sądów administracyjnych. Na zadane przez autorkę pytanie nie da się odpowiedzieć nie wiedząc z czego są to przychody. Bo np. jeżeli z najmu opodatkowanego skalą to trzeba płacić miesięczne zaliczki (tak samo jak np. przy dochodach z umowy o pracę). Przy innych źródłach płaci się najpóźniej do 30 kwietnia. Można oczywiście wcześniej - nie ma w u.p.d.o.f. takiego przepisu który zabraniałby zapłaty przed złożeniem deklaracji podatkowej (inaczej jest np. w podatku od spadków i darowizn ale to temat na inną historię). Jeżeli jednak w danej sytuacji trzeba płacić zaliczki to nie ma na to bata - przekraczasz kwotę wolną i musisz płacić co miesiąc (lub co kwartał bo taka opcja też jest). |