Problem z ZUS... - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Problem z ZUS... (/Temat-Problem-z-ZUS-111463) |
Problem z ZUS... - B_Y_K_U - 01-04-2015 09:26 Witam wszystkich. Mam małe pytanko do osób, które ogarniają ten temat. Od kilku lat prowadzę jednoosobową DG, opłacam składki itp. W lutym miałem tydzień chorobowego. W marcu otrzymałem od zusu pismo z wymienionymi terminami/miesiącami w których spózniłem się z zapłatą składek Wśród nich był także miesiąc, w którym miałem chrobowe czyli luty...Składki zawsze opłacam do max 10-ego każdego miesiąca. Zus dodał informację, że w w/w miesiącach nie przysługuje mi prawo do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Miał ktoś, kiedyś podobny przypadek? Czy będę musiał zwrócić różnicę w kwocie którą wpłaciłem za tamten miesiąc, a pełną kwotą składek? Proszę o pomoc RE: Problem z ZUS... - szykiryki - 07-04-2015 07:00 Z tego co wiem, roznicy nie bedziesz musial splacac, ale jesli spozniles się z wpłatą nie przysługuje Ci chorobowe na bodajże pół roku. W praktyce oznacza to tyle, że w przypadku zwolnienia nie otrzymasz zasiłku chorobowego z ZUSu. Troche zagmatwales to co napisales, bo piszesz z jednej strony, ze placisz zawsze do 10 (wiec prawidlowo), a z drugiej, ze dostajesz pismo o opoznieniach?? ZUS to nie US- oni nie informują swoich składkowiczków, że się spóźnil czy pomylił (albo robią to z bardzo duzym opoznieniem). Dla nich to korzyść, bo jak pojdziesz na zwolnienie, do szpitala oni Ci wytkną, że w tym i w tym miesiacu zabrakło CI złotówki, a w tym spozniles sie jeden dzien. Jesli więc widzisz swoj blad, od razu należy pisać korektę! RE: Problem z ZUS... - B_Y_K_U - 08-04-2015 03:27 Dziękuję Ci za odpowiedz Z tematem jakoś sobie poradziłem, przekazałem go zaufanemu księgowemu Tak jak napisałem koleżanko, płacę zawsze do 10-ego, lecz w kilku przypadkach przelewy dotarły do zus po tym terminie i o ot całe zamieszanie. W takim przypadku należy napisać pismo o możliwość opłacenia składek po terminie i podać powód... Jeśli zus zaakceptuje nasz wniosek wtedy zachowujemy ciągłość ubezpieczenia i wszelkie korzyści za tym idące. Jeszcze raz bardzo dzięki, że odpowiedziałaś RE: Problem z ZUS... - szykiryki - 08-04-2015 08:45 Nie ma sprawy . Wiem, że ZUS to większy burdel niż US (bo ten się chociaż upomni, jak coś jest nie tak ), dlatego trzeba pilnować tych terminów jak tylko się da. Pozdrawiam! |