Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) (/Temat-Zaliczka-na-podatek-dochodowy-za-najem-i-dzierzawe-eforsa-hotcash-foresub-itp-110294) |
Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - luxiorsan - 11-03-2015 10:07 Witam wszystkich! Szukałem bardzo długo w internecie ale nie moge znaleźc klarownej odpowiediz na moje pytanie. Mianowicie chodzi mi o wpłacanie miesięcznych zaliczek na podatek dochodowy od najmu u dzzierżawy powierzchni reklamowej (strony type eforsa, hotcash itp).Czy muszę przedtem coś rejestrować w urzędzie skarbowym? Czy po prostu wpłacam na konto urzędu skarbowego miesięczne składki i na koniec roku składam odpowiedni pit i wszystko jest w porządku ? RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - asiorek - 11-03-2015 10:12 Przypinam się do pytania ;D Dodatkowo czy składając PIT coś jeszcze im płace? RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - Weglowodan - 11-03-2015 18:16 Ja nic nie zgłaszałem tylko wpłacałem zaliczki, nic nie trzeba dodatkowo wpłacać chyba, że masz niedopłatę. Później pit 36 i ogień. RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - granatnik - 12-03-2015 20:38 Jeśli opodatkowujesz na zasadach ogólnych to ok, ale jeśli chcesz skorzystać z ryczałtu to musisz go zgłosić swojemu naczelnikowi urzędu skarbowego - dopiero wtedy płacić miesięczne (albo kwartalne) zaliczki i na koniec złożyć PIT-28. RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - Siwy2606 - 12-03-2015 21:27 granatnik wydaje mi się, że nie masz racji. Miałbyś rację przed zmianą, którą Szczurek wprowadził. Aktualnie nie trzeba nic zgłaszać chyba, tylko odprowadzać co miesiąc podatek. Jak się mylę to niech ktoś naprostuje. RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - Guacamoled - 12-03-2015 21:30 A dlaczego lepiej rozliczać się na własną rękę zamiast umowy? RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - rachman - 12-03-2015 22:55 jak rozliczać się chcesz ryczałtem to zgłaszać musisz u naczelnika urzędu i płacisz co miesiąc itd. na ogólnych nie wiem czy trzeba płacić co miesiąc - ale jak nie płacisz to po roku podatkowym trzeba zapłacić należności ewentualne. RE: Zaliczka na podatek dochodowy za najem i dzierżawę (eforsa, hotcash, foresub itp.) - granatnik - 13-03-2015 10:24 #Siwy Art. 9 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych dochodów osiąganych przez osoby fizyczne "Pisemne oświadczenie o wyborze opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, nie później niż do dnia 20 stycznia roku podatkowego. Jeżeli podatnik rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej, oświadczenie może złożyć na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, a jeżeli podatnik nie złożył oświadczenia na podstawie tych przepisów - pisemne oświadczenie składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, nie później niż w dniu uzyskania pierwszego przychodu. Jeżeli do dnia 20 stycznia roku podatkowego podatnik nie zgłosił likwidacji działalności gospodarczej lub nie dokonał wyboru innej formy opodatkowania, uważa się, że nadal prowadzi działalność opodatkowaną w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych." Ryczałt trzeba zgłaszać bo ustawodawca przewidział to jako opcję "extra" w stosunku do zasad ogólnych (podobnie jak np. podatek liniowy). Zaliczkę na podatek dochodowy na zas. ogólnych (18/32%) wpłaca się bez wezwania co miesiąc. W zamierzchłych czasach było coś takiego jak (bodajże) PIT-5 czyli deklaracja jaką dodatkowo trzeba było co miesiąc składać w urzędzie (tak jak przedsiębiorcy nadal muszą robić z deklaracją VAT-7), ale ów syf został zniesiony, więc urząd dowiaduje się ile powinieneś zapłacić dopiero z rozliczenia rocznego do 30 kwietnia. |