*Hał to mejk* Szarlotka - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: *Hał to mejk* Szarlotka (/Temat-Hal-to-mejk-Szarlotka-10943) |
*Hał to mejk* Szarlotka - Lubelak - 26-07-2010 15:30 Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia • 1 cukier waniliowy • 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna) • 3 żółtka • 1 całe jajko Jabłka: • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) • około 12 łyżeczek cukru • 1 cukier waniliowy • 5 -10 dag rodzynek • 1 łyżeczka cynamonu * Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. * Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. * Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. * Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. RE: *Hał to mejk* Szarlotka - kreatywny - 26-07-2010 22:26 no plusik za prace, chociaż teraz gdy nie ma to humorystycznego akcentu to nie wiem czy to ma sens bo przecież w necie to samo jest i to miliony a tak jak poprzednio robiliśmy to można się było pośmiać RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Mathis K - 26-07-2010 23:31 chwała tobie za to chociaż jeden porządny przepis plusik leci RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Lubelak - 27-07-2010 12:07 to jest przepis z internetu ,ale sprawdzony i ciasto jest bardzo dobre RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Aceq - 14-08-2010 17:42 wszystko git oprócz tego ze cukier "waniliowy" to cukier waNILInowy RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Dominator - 14-08-2010 18:51 Uwielbiam szarlotkę (dam +) Moja "ulubiona". |