Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
*Hał to mejk* Szarlotka - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116)
+---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119)
+---- Wątek: *Hał to mejk* Szarlotka (/Temat-Hal-to-mejk-Szarlotka-10943)



*Hał to mejk* Szarlotka - Lubelak - 26-07-2010 15:30

[Obrazek: jablka_d.jpg]


Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
• 3 żółtka
• 1 całe jajko

Jabłka:
• 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
• około 12 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 5 -10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu


* Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
* Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
* Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
* Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


RE: *Hał to mejk* Szarlotka - kreatywny - 26-07-2010 22:26

no plusik za prace, chociaż teraz gdy nie ma to humorystycznego akcentu to nie wiem czy to ma sens bo przecież w necie to samo jest i to miliony a tak jak poprzednio robiliśmy to można się było pośmiać Wink


RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Mathis K - 26-07-2010 23:31

chwała tobie za to Big Grin chociaż jeden porządny przepis plusik leci


RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Lubelak - 27-07-2010 12:07

to jest przepis z internetu ,ale sprawdzony Wink
i ciasto jest bardzo dobre


RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Aceq - 14-08-2010 17:42

wszystko git oprócz tego ze cukier "waniliowy" to cukier waNILInowy


RE: *Hał to mejk* Szarlotka - Dominator - 14-08-2010 18:51

Uwielbiam szarlotkę (dam +) Big Grin
Moja "ulubiona".