Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116)
+---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119)
+---- Wątek: Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* (/Temat-Hal-tu-mejk-lomlet-2-wersje-10902)



Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* - Tomek - 25-07-2010 18:59

Zdrastfujcie!
Dzisjaj łobimy łomleta surimi bądź łomleta zwykłego!

Składniki:

- 3 jajka
[Obrazek: jajka.jpg]
- 2 łyżki stołowe mleka
[Obrazek: laciate-mleko-2-tl-500ml-Full.jpg]
- garść posiekanego (tak wiem, sera się nie sieka) sera
[Obrazek: ser_trapistow.jpg]
- trochę masła
[Obrazek: butter.jpg]
- pieprz
[Obrazek: pieprz_czarny_ziarnisty_mlynek_kotanyi.jpg]
- sól
[Obrazek: 1.jpg]

[Obrazek: plusik.gif]

1. dla omleta zwykłego:
- garść posiekanej szynki
[Obrazek: szynka_wieprzowa_gotowana.jpg]
- garść posiekanego pomidora
[Obrazek: pomidor.jpg]

2. dla omleta surimi
- 4 paluszki surimi
[Obrazek: paluszki_surimi_same.jpg]

Narzędzia:
- najmniejsza patelnia jaką znajdziesz w domu
- drewniana łopatka do smażenia
- miska
- talerz
- deska do krojenia
- nóż

Przygotowanie surimi:
1. Wbijam jajka do miski, wlewam mleko. Solę i pieprzę. Mieszam widelcem do uzyskania żółtej papki.
2. 2 i pół paluszka surimi ciacham na 2 cm kawałki i smażę na maśle do lekkiego zrumienienia się. Wtedy wlewam mieszankę z punktu 1.
3. Gdy na bokach jajko stężeje odgarniam je łopatką i przechylam patelnie by wlało się płynne jajko.
4. Gdy prawie całe jajko stężeje na połowę omletu wsypuję posiekane 1,5 paluszka surimi i ser.
5. Kiedy ser łaskawie się roztopi łopatką podnoszę połowę omleta na której nie ma sera i zaginam by powstało półkole.
6. Jeśli nam dobrze wyszło to jajko powinno skleić omleta.

Przygotowanie zwykłe:
1. Wbijam jajka do miski, wlewam mleko. Solę i pieprzę. Mieszam widelcem do uzyskania żółtej papki.
2. Smażę pół naszej szynki na maśle. Wtedy wlewam mieszankę z punktu 1.
3. Gdy na bokach jajko stężeje odgarniam je łopatką i przechylam patelnie by wlało się płynne jajko.
4. Gdy prawie całe jajko stężeje na połowę omletu wsypuję posiekaną szynkę, ser i pomidora.
5. Kiedy ser łaskawie się roztopi łopatką podnoszę połowę omleta na której nie ma składników i zaginam by powstało półkole.
6. Jeśli nam dobrze wyszło to jajko powinno skleić omleta.

Można także zrobić identycznie jak z surimi tylko dać krewetki.
[Obrazek: omlet_z_krewetkami02.jpg]


RE: Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* - joke16 - 25-07-2010 22:26

Widze jeden z normalnych "hoł tu mejk". Plus dla Ciebie za prace. co do sera do się go ściera na tarku do warzyw na największych "ząbkach"


RE: Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* - Killer - 26-07-2010 00:28

smaka mi zrobiles wszamałbym chetnie Tongue


RE: Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* - Tomek - 27-07-2010 09:01

(25-07-2010 22:26)joke16 napisał(a):  Widze jeden z normalnych "hoł tu mejk". Plus dla Ciebie za prace. co do sera do się go ściera na tarku do warzyw na największych "ząbkach"

wiem co mówię Smile - kroję ser na sześciany 1cm x 1cm x 1cm Big Grin


RE: Hał tu mejk - łomlet *2 wersje* - kreatywny - 27-07-2010 09:09

żadny pomyśl nie jest zły a co do sera to mała różnica bo pewnie i tak się roztopi jak przewiduję ;D