Programowanie - od czego zaczynać - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Programowanie (/Forum-Programowanie-364) +--- Wątek: Programowanie - od czego zaczynać (/Temat-Programowanie-od-czego-zaczynac-107677) |
Programowanie - od czego zaczynać - Tidus - 02-02-2015 02:20 Co nie co umiem, kiedyś zapisalem sie na jakis kurs, jakis smieszny jeden kilkugodzinny przeszedlem. Pierw chciałbym wystartowac od czegos darmowego. Czy kurs (jezeli mozna go tak nazwac) pt. "Od zera do gier kodera" jest dobry? Sprawdzałem i poczatki to jest 100% banaly, ale moze ktos przeszedł i sporo z niego wyciągnął? Jak nie ten poradnik to jaki? RE: Programowanie - od czego zaczynać - twardy - 02-02-2015 10:24 Ale programowania w jakims jezyku? Najlepiej najpierw wybrac sobie jezyk (teraz chyba java i python na topie?) a pozniej zaczac szukac do tego kursow... a tego na necie jest sporo RE: Programowanie - od czego zaczynać - KNXTXX - 02-02-2015 11:02 mogę ci tanio sprzedać (nawet bardzo) książki z c# w dobrym stanie podbij na pw opanujesz język a w c# pięknie sie gry kodzi RE: Programowanie - od czego zaczynać - Tidus - 02-02-2015 13:01 (02-02-2015 11:02)KNXTXX napisał(a): mogę ci tanio sprzedać (nawet bardzo) książki z c# w dobrym stanie podbij na pw Mam książki, ale nie zaczynaja sie od podstaw. Jezeli chodzi o jezyk programowania to raczej c/c++. Ile wiem opanować jave jest znacznie trudniej, ale jezeli znajdzoe sie darmowy poradnik/kurs to czemu nie. RE: Programowanie - od czego zaczynać - twardy - 02-02-2015 13:47 (02-02-2015 13:01)Tidus napisał(a):(02-02-2015 11:02)KNXTXX napisał(a): mogę ci tanio sprzedać (nawet bardzo) książki z c# w dobrym stanie podbij na pw Jerzy Grebosz - Symfonia C++ RE: Programowanie - od czego zaczynać - dzemba - 03-02-2015 14:53 Polecam Szkoła programowania język C - Stephen Prata I oczywiście Thinking in C Dobrze jak byś poszukał materiałów dostępnych dla technikum lub pierwszego poziomu studiów Jak chcesz podeśle ci materiały ze studiów dotyczące programowania w C i C++. Nie wybierał bym języka po popularności, praktycznie każdy jest przydatny, nawet tak "niszowe" dla większości jak LUA czy Haskell. Jak już wybierasz miedzy C a C++, najpierw naucz się C, jest językiem niższego poziomu wiec będzie ci ciężej napisać coś bardziej skomplikowanego, ale nauka tego języka pozwoli ci zrozumieć samo sedno programowania. Języków bardziej zbliżonego do kodu maszynowego używanych obecnie już bardzo nie ma (nie liczę assemblerów). I dzięki temu programowanie może stać się dla ciebie rozmowa z komputerem, a nie klepaniem z pamięci danych funkcji. Osoby uczące się języków wysokiego poziomu jako pierwszych (np. python), nie maja pojęcia co się może kryć wewnątrz miliona gotowych funkcji, wszytko składają z gotowych elementów, a wiedzę tą i tak musza nadrobić w przyszłości. I polecam jeszcze C dlatego, że jak umiesz C to łatwiej się nauczyć C++ niż odwrotnie. RE: Programowanie - od czego zaczynać - TechByte - 03-02-2015 15:01 Polecam ten kurs o którym wspomniałeś "Od zera do gier kodera". Oczywiście dodatkowo też proponuję przeczytać Symfonia C++. Jak ogarniesz C++ to później każdy inny język to nie problem. RE: Programowanie - od czego zaczynać - Tidus - 04-02-2015 23:53 To zacznę sobie od "Od zera do gier kodera" z tej racji, że kiedyś już przechodziłem ten kurs, lecz go nie ukonczyłem, a potem pomyślę o Symfoni c++, ewentualnie jakimś płatnym kursem. RE: Programowanie - od czego zaczynać - Weeder - 05-02-2015 00:42 Osobiście polecam zacząć od C++ język jest prosty później można przesiąść się na Java'e. No chyba że ktoś jest kompletnym laikiem to niech zacznie od turbo Pascala. Co do samych kursów jest ich mnóstwo w sieci czy You Tube. RE: Programowanie - od czego zaczynać - KNXTXX - 05-02-2015 10:26 (02-02-2015 13:01)Tidus napisał(a):(02-02-2015 11:02)KNXTXX napisał(a): mogę ci tanio sprzedać (nawet bardzo) książki z c# w dobrym stanie podbij na pw te moje zaczynają sie jak coś, wszystko ładnie wyjasnione . Język C#. Szkoła programowania + 101 proj.sieciowych za 40 zł ci puszczę te dwie jak coś pozdro |