![]() |
PayPal i dochód. - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: PayPal i dochód. (/Temat-PayPal-i-dochod-103479) |
PayPal i dochód. - Falmar - 11-12-2014 20:05 Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem zupełnie zielony i niedouczony w kwestiach prawnych i podatkowych za co serdecznie przepraszam, ale może znajdzie się osoba z większym doświadczeniem, która pomoże mi uzupełnić luki ![]() Załóżmy, że mam stały dochód 3000zł miesięcznie (36000zł rocznie) chociaż nie pracuję i te pieniądze dostaję za usługi/przedmioty i inne tego typu rzeczy sprzedawane w grze. Prosty schemat. Wytwarzam daną ilość jakiegoś dobra w grze, które sprzedaję najczęściej osobom z USA i pieniądze trafiają na moje konto PayPal, a następnie na moje konto bankowe. I tu mam pytanie. Czy mógłbym mieć przez to jakieś problemy z Urzędem Skarbowym? Jeśli tak to co mogę zrobić, żeby wszystko było jak najbardziej legalnie i żeby uniknąć jakichkolwiek problemów z tego tytułu ? Temat napisałem dość na szybko, ale mam szczerą nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe! Pozdrawiam RE: PayPal i dochód. - Giorgios - 12-12-2014 23:22 Witam. Ja robiłem tak samo jak Ty 2 lata temu aż do czasu kiedy zapukał do mnie urząd skarbowy ponieważ ktoś po prostu " podjebał " mnie.. skończyło się na tym, że założyłem działalność od lutego 2014 ![]() ![]() Jeśli był byś zainteresowany założeniem działalności napisz do mnie na Priv.. ja płacę około 500-600 zł podatku na kwartał to nie jest dużo składki 270,40 zł ubezpieczenie zdrowotne, dodam iż pracuje na dodatek na pełny etat. ![]() RE: PayPal i dochód. - twardy - 12-12-2014 23:30 Dzialanosc gospodarcza jesli sie nie myle dla zwyklego szarego czlowieczka (ktory nie pracuje, wiec pracodawca nie placi za niego pierdyliarda skladek), jesli np nie korzysta z jakiegos inkubatora etc to wydatek okolo 1000zl na miecha, nie? Zawsze mozesz sobie zalozyc konto na skrillu, wyrobic karte, przelewac kase z pp na skrilla przez jakis kantor internetowy - placic karta czy wyplacac w bankomacie. Gorzej jesli np kupisz samochod czy mieszkanie i sie Toba US zainteresuje, wtedy mozesz miec problemy. RE: PayPal i dochód. - Fajka - 13-12-2014 11:20 A weź przeczytaj: http://zarabiam.com/Temat-Czy-musze-zakladac-dzialalnosc-gospodarcza-FAQ-81330 Jeżeli spełniasz znamiona działalności to niestety musisz wg prawa polskiego założyć przedsiębiorstwo. RE: PayPal i dochód. - domin_dz - 13-12-2014 11:39 Jak trafiają na konto bankowe to przy ewentualnej kontroli lipa. Urzędy skarbowe raczej PayPala nie sprawdzają ![]() Jeżeli masz 3000zł na miesiąc bez żadnego wkładu własnego to może lepiej założyć DG i spać spokojnie? RE: PayPal i dochód. - rachman - 03-02-2015 21:44 Cytat:I tu mam pytanie. Czy mógłbym mieć przez to jakieś problemy z Urzędem Skarbowym?Jeśli ktoś doniesie lub sami namierzą to oczywiście. Cytat:Jeśli tak to co mogę zrobić, żeby wszystko było jak najbardziej legalnie i żeby uniknąć jakichkolwiek problemów z tego tytułu ?Przy tego typu działaniach to właściwie tylko zarejestrować działalność gospodarczą i płacić podatki itd. |