![]() |
Wykorzystanie funkcji - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Programowanie (/Forum-Programowanie-364) +--- Wątek: Wykorzystanie funkcji (/Temat-Wykorzystanie-funkcji-101741) |
Wykorzystanie funkcji - Panix - 15-11-2014 23:20 #include<stdio.h> #include<math.h> float tworzaca(float h1, float r) { float l=0; l=sqrt(h1*h1+r*r); return l; } int main() { int r=0; int h1=0; int wynik=0; float l=0; printf("Podaj promień\n"); scanf("%d", &r); printf("Podaj wysokość\n"); scanf("%d", &h1); wynik=3.14*r*(r+l); printf("Pole powierzchni stożka wynosi: %d\n", wynik); printf("%f\n",l); return 0; } Mógłby któs pomóc w tej funkcji tworzaca? Bo źle jest napisana Ponoć na liczenie tego jest już funkcja hypot ale chciałem sam ją napisać RE: Wykorzystanie funkcji - dzemba - 16-11-2014 22:11 #include<stdio.h> #include<math.h> //definiowanie stałej #define PI 3.14 float tworzaca(float h1, float r) { //trochę skróciłem return sqrt(h1*h1+r*r); } int main() { int r=0; int h1=0; //raczej wynik może być liczba zmiennoprzecinkową ![]() float wynik=0; float l=0; printf("Podaj promien\n"); scanf("%d", &r); printf("Podaj wysokosc\n"); scanf("%d", &h1); l = tworzaca(h1,r); //złe wzory miałeś ![]() wynik=(PI*r*r)+(PI*r*l); printf("Pole powierzchni stozka wynosi: %f\n", wynik); printf("Tworzaca wynosi %f\n",l); getchar(); system("Pause"); return 0; } //Mam nadzieje, że zrozumiałem, że o to chodziło |