Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Informacje na temat cła i vat'u - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140)
+---- Dział: Lockerz (/Forum-Lockerz-285)
+----- Dział: Ogólnie o Lockerz (/Forum-Ogolnie-o-Lockerz-20)
+----- Wątek: Informacje na temat cła i vat'u (/Temat-Informacje-na-temat-cla-i-vat-u-10013)

Informacje na temat cła i vat'u - omisiu - 09-07-2010 12:36

Pewnego pięknego dnia postanowiłem napisać maila do kochanych celników z "góry" i napisałem to:
Cytat:Witam,
przejdę od razu do rzeczy mianowicie chciałbym się dowiedzieć dokładnie kiedy nalicza się cło i vat (dla jakich rodzajów rzeczy). Ponadto czy jeśli jest na paczce napisane, że jest to prezent jej zawartość podlega ocleniu czy nie? Słyszałem, że do pewnej kwoty wartości rzeczy nie nalicza się cła i vatu, to prawda? I jeszcze jedno wartość cła i vatu może przekraczać połowę wartości jakiegoś przedmiotu?

Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam Michał.
Po 10 dniach dostałem taką odpowiedź:
Cytat: Witam,

wolne od cła i podatku są przesyłki, od osoby fizycznej dla osoby fizycznej, o wartości do 45€.Wolne od cła są towary, zakupione
w kraju trzecim i przysłane do Polski ,o wartości do 150€,ale Trzeba zapłacić VAT 22%.W przypadku gdy wartość towaru przekroczy 150€,cło naliczane na podstawietaryfy celnej.Możliwa jest sytuacja że wysokość należności celno-podatkowych przekroczy wartość towaru.Takim przykładem jest import samochdu osbowego z silnikiem o pojemnośći skokowej pow.2000cm3
z USA nakłada obowiązek zapłaty cła w wysokości 10%+podatek akcyzowy 18,6 %+VAT 22%.

Pozdrawiam

Hanna Jeżewska
główny specjalista

Departament Polityki Celnej PC-1
Wynika z z tego, że NIE zapłacimy cła i vatu gdy ktoś nam przyśle coś do 45 euro. Cła nie zapłacimy również gdy kupimy coś w innym kraju do 150 euro ale od tej kwoty NALICZANY będzie VAT.

RE: Informacje na temat cła i vat'u - SupeRLokeR - 09-07-2010 15:58

No pozdro ale kolesiowi z forum za gre naliczyli 125 zyli.A gra na allegro warta 50-60 zl :O
A pozatym ipod shuffle kosztuje 250 zeta to nie powinno sie za niego płacic cła a płacimy.

RE: Informacje na temat cła i vat'u - omisiu - 09-07-2010 19:21

Więc dlatego wysłałem jeszcze jednego maila z zapytaniem dlaczego płacimy ponad 25% wartości

RE: Informacje na temat cła i vat'u - damianowrz - 09-07-2010 19:30

za gre wynioslo tyle poniewaz cena podana na paczce nie zgadzala sie z tymi wg celnikow, na tej grze Dark Void na przesylce nadali 50 $ a gra jest warta mniej i dlatego urzad celny uwazal to za oszustwo i nadal extra clo/vat za kare jakby to powiedziec

RE: Informacje na temat cła i vat'u - michal2612 - 09-07-2010 19:51

http://vat.opx.pl/

Tu możesz wszystko obliczyć info na ten temat też jest