Emerytura do 30tki - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabiam.com (/Forum-Zarabiam-com-166) +--- Dział: Dziennik Pracy (/Forum-Dziennik-Pracy-352) +--- Wątek: Emerytura do 30tki (/Temat-Emerytura-do-30tki-167883) |
RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 05-06-2020 14:29 (05-06-2020 11:50)zyziekcoins napisał(a): tak to ty kolego daleko nie zajedziesz. zarobic 130 zl w 2 miesiace no to troche mrozenie kapitału a nie inwestycje. *w 5 dni RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 07-06-2020 18:31 Na Finansowo udzieliłem jednej pożyczki. Apropo, dzisiejsza rozmowa z ziomkiem. - Na jaki procent ty tam pożyczasz na tych swoich pożyczkasz? 7? 8? - No, trochę więcej. - 10% rocznie? - Raczej 15-20, czasami i 25 się zdarzy... - Nieźle. - ... ale miesięcznie. Miny kolegi nie będę opisywał Dodam tylko, że trzyma on całe swoje oszczędności na lokacie - jakieś marne 3% w skali roku. Jestem ciekawy gdzie obaj będziemy za 5, 10, 15 lat. Na eToro wrzuciłem 50$, aby zakupić akcje Amazona Dodatkowo, wracam do zabawy ze sprzedażą. Zawsze w mniejszym lub większym stopniu była ona obecna w moim życiu, a że lubię to robić i wychodzi mi to, to nie będę się ograniczał tylko do inwestowania. W ciągu kilku lat mam zamiar rzucić etat, tak więc teraz muszę na to zapracować. Na początek przejrzałem Allegro i Tradewatcha, po czym zakupiłem iPhone’a. W tym samym momencie wystawiłem ogłoszenie na olx i w ciągu kilku godzin miałem już dwie wiadomości. Jeśli zainteresowana osoba stwierdzi, że wszystko jest okej, to weźmie go ode mnie i tym samym będę do przodu około 100 zł (~15%). Później pewnie będzie następny i następny, tak aby docelowo mieć jeden dla siebie “za darmo”. No i coś tam mama jeszcze wspominała, że przydałby się jej nowy telefon… Jeśli urodziłeś się biedny, to nie twój błąd, ale jeśli umrzesz biedny, to już twój błąd. Bill Gates RE: Emerytura do 30tki - radek0389 - 07-06-2020 19:59 Na tym finansowo pożyczki są jakoś ubezpieczone? Czy jak ktoś postanowił nie spłacić, to zostajesz sam na polu bitwy? RE: Emerytura do 30tki - Assasinoo - 07-06-2020 20:22 (07-06-2020 18:31)pshemko666 napisał(a): Apropo, dzisiejsza rozmowa z ziomkiem. Lubię czytać Twój dziennik, ale tutaj to chyba trochę manipulujesz Przeglądając screeny, w mintosie masz ~10,5% rocznie, w finansowo trochę więcej, ale na pewno nie jest to 15-25% miesięcznie, pomijając takie strzały jak 100 zł inwestycji i 125 zł zwrotu po 30 dniach, ale domyślam się, że ciężko wrzucić większą kasę na takim % z uwagi na selekcjonowanie ofert. Nie wiem czemu wyśmiewasz kumpla, może coś źle zrozumiałem RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 07-06-2020 20:42 (07-06-2020 19:59)radek0389 napisał(a): Na tym finansowo pożyczki są jakoś ubezpieczone? Czy jak ktoś postanowił nie spłacić, to zostajesz sam na polu bitwy? Niestety nie ma żadnego zabezpieczenia. (07-06-2020 20:22)Assasinoo napisał(a): Lubię czytać Twój dziennik, ale tutaj to chyba trochę manipulujesz Przeglądając screeny, w mintosie masz ~10,5% rocznie, w finansowo trochę więcej, ale na pewno nie jest to 15-25% miesięcznie, pomijając takie strzały jak 100 zł inwestycji i 125 zł zwrotu po 30 dniach, ale domyślam się, że ciężko wrzucić większą kasę na takim % z uwagi na selekcjonowanie ofert. Nie wiem czemu wyśmiewasz kumpla, może coś źle zrozumiałem Akurat odniosłem się tylko do Finansowo, bo jak z nim rozmawiałem to akurat przebywałem na tej stronie. Wiadomo, Mintos obniża mi ogólny %, ale też nie jakoś drastycznie ponieważ mam tam kilkukrotnie mniej ulokowane niż na Finansowo. Na Mintosie podskoczyło mi do 11,2% i wciąż uważam, że to bardzo słabo, ale jestem zdania że to platforma którą trzeba rozwinąć i poświęcić trochę czasu, więc jest to typowo inwestycja długoterminowa. Jasne, 125 zł zwrotu czyli 25 zł samego zysku to jest "strzał" jak to ująłeś i zgadzam się z tym. Ale nie zmienia to faktu, że takich strzałów tam nie brakuje. I może nie tyle co go wyśmiewam tyle co dla niego "mój świat" jest totalną abstrakcją. Zarabiamy tak samo, a mamy totalnie odmienne podejście do finansów. On kisi kilkadziesiąt tysięcy na koncie, które de facto tracą na wartości, mnie telepie na widok choćby złotówki która leży bezczynnie i nie zarabia. On za jakiś czas chce iść do salonu po nowe auto (czyt. pasywo, które będzie zjadało jego pieniądze), a ja w tym czasie będę rozglądał się za kolejnymi akcjami. I za kilka lat on dalej będzie chodził do pracy jak miliony ludzi, a ja będę na emeryturze i będę miał totalną samowolką i swobodę w działaniu. Ale rozumiem. Takie czasy - czasy konsumpcjonizmu i zakorzenionej gdzieś w głowie myśli, że trzeba pracować do 60+ roku życia. Każdy kto wybiera inną drogę, jest wg innych trochę dziwny. Ale nie mam z tym problemu. Np, w ciągu tygodnia robię nawet do 14 treningów - bieganie z siłownią. To stanie ktoś przede mną z fajkiem w dłoni i mi powie, że to za dużo i to zbyt szkodliwe. Rozumiesz aluzję? PS Na jutro mi się szykuje spłata 3 pożyczek po 100 zł, łącznie 69 zł zysku. Daje to 23% RE: Emerytura do 30tki - Nayeb - 08-06-2020 11:30 pshemko666 napisał(a):I może nie tyle co go wyśmiewam tyle co dla niego "mój świat" jest totalną abstrakcją. Zarabiamy tak samo, a mamy totalnie odmienne podejście do finansów. On kisi kilkadziesiąt tysięcy na koncie, które de facto tracą na wartości, mnie telepie na widok choćby złotówki która leży bezczynnie i nie zarabia. On za jakiś czas chce iść do salonu po nowe auto (czyt. pasywo, które będzie zjadało jego pieniądze), a ja w tym czasie będę rozglądał się za kolejnymi akcjami. I za kilka lat on dalej będzie chodził do pracy jak miliony ludzi, a ja będę na emeryturze i będę miał totalną samowolką i swobodę w działaniu. Szanuje za słowa szczególnie o przykładzie z kolegą, autem i emeryturze Uważam tak samo. I do tych samych - logicznych wniosków doszedłem z tym że ja zaczynałem w sumie z niczym i oszczędzam, mnożę kapitał i inwestuje. Oraz reinwestuje swój zwrot. A co do finansowo i przytoczonej historyjki to również stanę w Twojej obronie, bo sam osobiście liczyłem wczoraj % z pierwszego miesiąca i gdyby nie pożyczka 2 miesięczna to moja stop zwrotu była by 22,3% Ale będzie 16% (i to licząc za 30 dni bo w sumie maja nie musiałbym w ogóle liczyć i policzyć sobie niebotyczny procent za czerwiec) Jeśli nic nie doinwestuje a raczej narazie nie zamierzam. Inwestuję ostrożnie, nowe rzeczy. Ale dodam też że fakt, finansowo jest trochę ryzykowne i trzeba to robić z głową także wcale to może nie być takie kolorowe na koniec roku jak się wydaje. Na pewno przy mądrych posunięciach można wydobyć z tego fajny procent, a nie oszukujmy się w banku te pieniądze tylko stracą. Jak już inwestuje na finansowo to wolę połowę mniejszy zysk ale z dużą pewnością że się zwróci i tylko dla osoby z 100% pozytywami gdy ma ich min 15 i się nie kopiują. Dorzucę fakt o etoro, jeśli Cię to interesuje pshemko. Gdybyś wybrał sobie jakiegoś inwestora to obserwuj ile tak na prawdę on inwestuje z zainwestowanej kwoty i przeczytaj co pisze na swoim profilu o inwestycji w siebie. Widziałem jak u mnie nie raz leży większość kapitału. Czasami trzeba jednemu odebrać, drugiemu dodać, czasem ktoś ma za mało na zainwestowanie twojej kasy a drugi znów kisi. Ale to moje jeszcze amatorskie spostrzeżenia, polecam chociażby potestować na symulowanym portfelu a nie słuchanie mnie od razu Pozdrawiam. RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 08-06-2020 14:38 Dzięki Nayeb. Z Finansowo trzeba być bardzo ostrożnym, nie ma co. Ale wszystko sprowadza się do jednego. Małe ryzyko = mały zysk Duże ryzyko = duży zysk Ja, jak już wspominałem jakiś czas temu, sugeruję się głównie komentarzami. Jeśli jest ich dużo i są same pozytywne to już na wstępie użytkownik ma plusa i dużą szansę na uzyskanie ode mnie pożyczki. Warto też mieć dobry kontakt z ludźmi, bo w przyszłości do Ciebie “wrócą”. A skoro wiedzą, że ty im pożyczysz, a ty wiesz, że oni ci oddadzą to każda ze stron jest zadowolona. Z dystansem podchodzę do tych użytkowników, którzy prowadzą działalność. Lubią się zadłużać na niebotyczne sumy i “zapominają” tego spłacać. Etatowi pracownicy to zawsze bezpieczniejsza opcja. Co do eToro to bardzo dobre spostrzeżenie. Nie widzę w tym nic amatorskiego. Pieniądz ma robić pieniądz non stop, bez żadnych wakacji. RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 09-06-2020 18:33 Dzisiaj wrzuciłem 220$ na eToro. 200 idzie na kopiowanie kolejnego tradera, a za 20 zakupiłem akcje Bitcoina. Można powiedzieć, że teraz mam BTC w dwóch formach Na liście mam jeszcze 11 akcji do kupienia (opcjonalnie 12, bo Tesla cały czas głośno o sobie przypomina) i 6 traderów do skopiowania A tak się prezentuje mój portfel w całości. Sprzedaż. Zakupiłem kolejnego iPhone’a. Tamten (pierwszy) jeszcze do mnie nie dotarł, ale po obserwacji zainteresowania, mogę stwierdzić, że to żaden problem i telefon długo nie będzie mi zalegać na biurku. A jeśli nie to będę miał przynajmniej nową zabawkę. I tak rzadko się rozpieszczam Jeśli twoim jedynym celem jest stać się bogatym, nigdy go nie osiągniesz. John D. Rockefeller RE: Emerytura do 30tki - Nayeb - 09-06-2020 20:32 1. Sprawdzaj przed zakupem spready bo ja sie tak wjebał#m na spread 3% dla cardano. 2. WTF. Ale Ci się przyfarciło z kimś szybkie 4%. Zdradź na PW któż to był :> Chyba że jakieś risky banana i fart nowicjusza RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 09-06-2020 20:37 A ty byś może dziennik założył, co? |