![]() |
Dziennik nauki C++ - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +--- Wątek: Dziennik nauki C++ (/Temat-Dziennik-nauki-C-110662) |
RE: Dziennik nauki C++ - 4funsecond - 21-03-2015 15:33 (20-03-2015 22:41)Tropek napisał(a): Jeżeli zamierzasz kształcić się w kierunku informatyka (jak ja) to i tak będziesz musiał się kiedyś tego nauczyć, a nie licz na to, że w technikum czy na studiach wyjaśnią ci to lepiej. Dostaniesz gotowe materiały i dopiero będziesz się łapał za głowę. Pan Mirosław ma świetne filmiki, dzięki którym każdy laik sobie z tym poradzi. Niektóre rzeczy trzeba po prostu przestudiować parę razy aż do skutku.Masz rację ![]() ![]() Kod: Tak jak koledzy wyżej napisali, nie ma się co zniechęcać. Wink Jesli nie ogarnę pewnie następy będzie właśnie autoit lub c# ;] RE: Dziennik nauki C++ - Darven - 22-03-2015 18:46 Problem polega na tym że za dużo chcesz umieć od razu. Marzą ci się aplikacje działające tle, okienkowe etc. a umiesz coś działającego w konsoli zrobić?? Na tym się skup. Na okienka i inne duperele przyjdzie czas. Na jakim etapie jest twoja wiedza? Jak wysoki masz poziom w programowaniu strukturalnym? Kod: Jesli nie ogarnę pewnie następy będzie właśnie autoit lub c# ;] Problem polega na tym że większość języków posiada bardzo zbliżoną do siebie składnie. Z punktu widzenia totalnego lajka, C, C++ i C# są prawie identyczne, więc jeżeli C++ tobie nie wchodzi do głowy to C# łatwiejszy dla ciebie raczej nie będzie. Nie wiem jak to z autoitem jest bo nie miałem z nim do czynienia. RE: Dziennik nauki C++ - kolo33 - 23-03-2015 10:35 Oj oj oj za ostro. Powiem Ci jak się zacząć uczyć programowania, a dokładniej jak było to w moim przypadku i osobiście uważam że nie ma lepszego sposobu. Więc tak: c++ jest łatwy, optymalny i przyszłościowy więc radzę zaczynać od niego. Proponuję video kursy "Mirosław Zalent", stronę "cpp0x" i "od zera do gier kodera". Nie polecam za to żadnych książek a tym bardziej na początek. Na początku musisz ale to musisz ogarnąć programy konsolowe, zaczynając od totalnych podstaw i przechodząc do programowania obiektowego. Programy okienkowe to na prawdę masa kodu i uczenia się wielu bibliotek w zależności od tego co chcesz zaimplementować. Powodzenia ![]() RE: Dziennik nauki C++ - BartekHelp - 22-07-2015 19:49 Powrót!
Minęło dość dużo czasu od porzucenia pomysłu z C++. Teraz nie mam potrzeby zrobienia dla siebie żadnego programu (a tak było wcześniej) i mam nadzieje że to da mi więcej cierpliwości. Motywacji raczej nie zabraknie, a nawet jak jej nie będzie to z samej nudy będę się uczył tego języka. 3 dni temu zacząłem naukę od nowa i udało mi się nauczyć jak robić proste programy w cmd używając "if" oraz zrozumieć pętle: For, while. Do..while niestety jeszcze nie ogarniam, ale odstawiam ją narazie bo jestem pewien że pomiesza mi wszystko z pętlą "while". Niby to tylko dodanie jednego "do" ale wolę nie ryzykowac
![]() Aha, i jeszcze jedno. To moje nowe konto, tamto zostało skradzione i administrator musiał je zbanować dla bezpieczeństwa. (Nikogo nie okradłem ![]() Kody zrobione dziś:
1. Bakteria rozdziela się na pół co godzinę co tworzy dwie bakterie. Ile godzin trzeba aby było 10 tyś bakterii?Kod: #include <iostream> Kod: #include <iostream> RE: Dziennik nauki C++ - Panix - 22-07-2015 20:00 Spróbuj napisać program który np utworzy trójkąt prostokątny z # Potem możesz sobie to utrudnić i np spróbować narysować krzyż albo choinkę Oczywiście głównie za pomocą pętli Według mnie to dosyć ciekawe i nawet wciągające, sam tak zaczynałem. Jakbyś miał problem to wrzucaj tu kod to pomogę. To tylko moje sugestię, powodzenia w dalszej nauce RE: Dziennik nauki C++ - twnt22 - 22-07-2015 20:01 W drugim programie wystarczy sama biblioteka iostream, lecz program będzie nieco dłuższy ![]() RE: Dziennik nauki C++ - BartekHelp - 22-07-2015 21:50 @panix Jutro spróbuję to zrobić, robię kurs Mirosława Zelenta, jednak myślę że taki bonus dobrze mi zrobi. @twnt22 Nie mam pojęcia jakie słowa są w jakiej bibliotece wiec jeśli będzie dochodziła jakaś nowa to po prostu dodawał będę ją do każdego programu. Podobno zmniejsza to wydajność, jednak narazie tego nie ogarniam. RE: Dziennik nauki C++ - twnt22 - 23-07-2015 07:10 @[BartekHelp], ja powiedziałem, że tylko IOSTREAM będzie użyteczny do drugiego programu. Specjalnie dla Ciebie napisałem ten program: http://pastebin.com/17ue7eBj Chyba, że chcesz z przerwą jednosekundową. Wtedy użyj samego time.h i funkcji sleep. RE: Dziennik nauki C++ - BartekHelp - 23-07-2015 07:36 Nie rozumiem tego kodu : /... Zamieniamy /n na czas czy jak? Ps. Przy użyciu pętli chyba jest ładniejszy kod ![]() RE: Dziennik nauki C++ - twnt22 - 23-07-2015 07:47 (23-07-2015 07:36)BartekHelp napisał(a): Nie rozumiem tego kodu : /... Zamieniamy /n na czas czy jak?To \n jest odpowiednikiem endl. Pętla też mogłaby tu być, ale dalej nie rozumiem po co Ci tyle tych bibliotek do tak prostego kodu ![]() |