Huawei Honor 3C
Ważniejsze dane:
- Wyświetlacz: 5” HD o rozdzielczości 1280 x 720
- CPU: MediaTek MT6582 4x1.3 GHz
- GPU: Mali-400
- RAM: 2 GB
- 8 GB wbudowanej pamięci (5.5GB po odjęciu zajętej pamięci przez system) slot microSD do 32 GB
- Aparat główny 8mp od Sony i aparat 5mp do selfies (niektórzy używają go do Skype)
- DualSim, działa Aero2
- Android 4.2.2
Budowa
Wewnątrz telefon jest wykonany ze stopu magnezu, jest bardzo lekki i cienki (9.2mm). Z zewnątrz jest wszędzie dobrej jakości plastik, całość jest ładnie spasowana, nic nie skrzypi, nic się nie rusza. Telefon ma ekran 5" co nie czyni telefonu małym, jest jednak wygodny i czujemy, że trzymamy dobrze zbity kawałek telefonu.
Guzik OFF/ON jest mniej więcej na środku prawego boku dzięki czemu mamy go zawsze pod kciukiem. Nad nim mamy przyciski od głośności. To tyle jeśli chodzi o fizyczne przyciski. Pod ekranem znajdziemy 3 tradycyjne przyciski pojemnościowe: Back, Home i Menu. Przycisk back jest po lewej stronie; inaczej niż w większości telefonów. Te trzy przyciski nie ją podświetlane.
Telefon posiada czujnik światła, diodę powiadomień LED i czujnik zbliżeniowy. Komuś, tak jak mnie, może się nie podobać połączenie czarnego przodu telefonu z całkowicie białą klapką z tyłu. Na klapce znajdziemy jedynie napis "Honor" i jest to jedyny napis jaki jest na telefonie.
Wyświetlacz
Wyświetlacz jest świetny. Kąty widzenia miażdżą. Kolory są jaskrawe, obraz ostry. Nie wiem co mam napisać. Nie widziałem lepszego. Miałem w ręce Samsungi S3 i S4 ale miały folie ochronne i nie mogę ich dobrze porównać. Wykonany jest w technologii IPS (
http://tabletoid.pl/blog/co-to-jest-matryca-ips). Dotyk wspiera 10 punktów dotykowych (wykrywa 10 palców na wyświetlaczu). Reakcja na dotyk: wyśmienita, nie ma żadnych lagów.
GPS
Szybki i dokładny. Telefon korzysta z A-GPS: W około 10-15sec złapało 10 satelit w czasie pisania tego tekstu
Wydajność
W antutu zdobywa ~17,000pktów. Nie grałem w nic super wymagającego, ale z tego co można znaleźć na YT widać, że na razie wszystko uciągnie.
W systemie wszystko działa płynnie, szybko i bez zająknięć. Nie byłem jeszcze nawet blisko zapełnienia 2GM RAMu, ale mam telefon tylko tydzień. Telefon na oficjalnym systemie włączał się bardzo szybko.
Pierwsza wada jaką zauważyłem to grzanie się telefonu, wiem, że każdy telefon się grzeje, nie wiem jednak jak się ma Huawei 3C do innych telefonów. Grałem w dwie gry przy których telefon się nieco nagrzał: Catan i Plants vs. Zombies 2. Grzeje się oczywiście procesor, który jest mniej więcej obok napisu Honor na klapce. Nie przeszkadza to jednak zbytnio.
System
Telefon przypłynął z Chin z systemem Android 4.2.2 z nakładką Huaweia Eumotion UI 2.0. I, uwaga, ta nakładka jest bardzo dobra! Z tego co przeglądałem, w samym kwietniu ta nakładka dostała 3 aktualizacje. Nakładka ta ma w standardzie programiki które normalnie musiałbym ściągnąć; manager plików, czyścik niepotrzebnych plików, rozbudowane zarządzanie poborem prądu, skaner wirusów, program do ustawiania co ma się włączyć z telefonem, manager powiadomień etc.
Nakładka symuluje iOS: nie ma szuflady z appkami i wszystko jest na pulpitach. Nie podoba się? Ściągasz Nova Launcher czy jakikolwiek inny i po problemie. Telefon przyszedł ze sklepem Google i aplikacją do zdjęć ProCapture która kosztuje 15zł (wiem bo jej wcześniej używałem na innym telefonie).
Aparat
Bardzo dobry. Jest to aparat Sony z przysłoną F2.0 i ostrzeniem od 2cm! Detale przy takich zdjęciach "macro" są wyśmienite. Nie będę ich opisywać, zostawię tylko folder ze zdjęciami:
http://imgur.com/a/u0fM7 (sprawdźcie szczegóły na zdjęciu mojego kciuka)
Nie zrobiłem żadnego filmu przez tydzień, także nie wiem jak filmy wyglądają.
Dźwięk
Głośnik jest cichszy niż w Lenovo A820, miałem telefony z głośniejszym głośnikiem, dzwonek jednak zawsze usłyszymy. Jeśli chcesz puszczać Hop-Hip ludziom w autobusie to może wybierz jednak telefon z głośniejszym nagłośnieniem.
Słuchając muzyki z telefonu (tylko przez spotify słuchałem) może nam brakować trochę głośności, z tego co zauważyłem, nie słuchałem jeszcze telefonu który miałby tę głośność wystarczająco głośną dla mnie.
Bateria
Z góry powiem, że nie czuję żebym mógł ją jeszcze dobrze ocenić. Nie jest z pewnością zła, trzyma ładnie. Pojemność 2,300mAh. Biorąc pod uwagę, że w telefonie jestem zawsze podpięty pod albo 3G albo WiFi, powiem, że bateria jest dobra. Czy jest bardzo dobra? Nie wiem. Zła na pewno nie jest.
DualSim
Mam Aero2 ale go nie używam. Kupiłem na Allegro kartę Orange 1GB z ważnością na 12miesięcy (7zł mnie kostowała, kupiłem dwie, bo wiecie, koszty transportu takie jak jedna karta) i śmiga wyśmienicie. Obie karty SIM są jednocześnie aktywne; z obu można dzwonić i z obu można odbierać połączenia.
Rootowanie, recovery, custom ROM
HEHE, no a jakże, przecież to android. Wgranie roota to robota na 3min i sprowadza się do 2 czynności: zainstalowania HiSuite od Huaweia (żeby mieć sterowniki zainstalowane w systemie) a potem naciśnięcie niebieskiego przycisku w progranie VROOT. I tyle.
Następnie zasysamy Recovery pod ten model i instalujemy je przez MobileUncle z Google Play. Ściągamy ROM (na razie dostępne są dwa: LEWA i MIUI) z
http://www.needrom.com/phone-roms/huawei/glory-3-huawei/ (nasz model to ten z U10 w modelu z 2GB RAMu, Glory 3 to inna nazwa tego modelu)na karte pamięci i instalujemy.
Pamiętacie jak opisywałem nakładkę na system od Huawei? MIUI ma to wszystko i jeszcze duuużo więcej udogodnień.
To chyba wszystko, pewnie o czymś zapomniałem to dopiszę w komentarzach. Można zadawać pytania.
Podsumuję wady:
-Dość cichy głośnik
-Trochę grzejący się procek przy niektórych grach
-Czarna obudowa z białą klapką, kwestia gustu.
-Brak folii ochronnej na telefonie od nowości
-Ubogie wyposażenie, ale z drugiej strony takie samo jak w MotoG
I najważniejsze zalety:
-Wyśmienity wyświetlacz 5"
-Dobra bateria
-Lekka budowa i cienka konstrukcja
-Dobry aparat
-Szybki i wydajny
-Szybki GPS
-Cena (~$190)
Galeria ze zdjęciami telefonu:
http://imgur.com/a/uhZAu