Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33)
+--- Dział: Zbiór serwisów zarobkowych (/Forum-Zbior-serwisow-zarobkowych-34)
+--- Wątek: prolific.ac - świetnie płatne ankiety (/Temat-prolific-ac-swietnie-platne-ankiety-157283)

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - PinkaSSek - 22-02-2026 21:14

jak jest opcja to ja podchodzę najbardziej ostrożnie czyli prawko podsyłam.. dowód osobisty tylko na serwisach sprawdzonych i z renomą

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - koderek - 16-04-2026 22:00

Hej! chciałbym się poradzić i zapytać jak wypełniać pit z ankiet z prolific,ipsosisay (zagranicznych portali) jak i polskich kantar,reaktor opinii.

od infolinii us dostałem taką wiadomość że mam wypełniać w pit36 inne źródła razem polskie z zagranicznymi w jednym miejscu poz. 124
i bez dodawania załącznika z/g źródła zagraniczne ponieważ one nie odprowadzają podatku(nwm o co chodzi) skonsultowana z niby ekspertami,
wcześniejszy telefon do nich dostałem też inna odpowiedź że z/g mam wypełniać.

stąd moje pytanie jak wypełniacie pit z prolific i innych.
czy kantar,reaktor opinii i opinie.pl wpisywać do pit?
i co jeśli będę miał przychód z prolific raz w miesiącu
czy wypłaty co miesiąc regularne z prolific wypełniacie w inne źródła czy już jako działalność nierejestrowana?

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - ggusiaja - 16-04-2026 22:45

(16-04-2026 22:00)koderek napisał(a):  Hej! chciałbym się poradzić i zapytać jak wypełniać pit z ankiet z prolific,ipsosisay (zagranicznych portali) jak i polskich kantar,reaktor opinii.

od infolinii us dostałem taką wiadomość że mam wypełniać w pit36 inne źródła razem polskie z zagranicznymi w jednym miejscu poz. 124
i bez dodawania załącznika z/g źródła zagraniczne ponieważ one nie odprowadzają podatku(nwm o co chodzi) skonsultowana z niby ekspertami,
wcześniejszy telefon do nich dostałem też inna odpowiedź że z/g mam wypełniać.

stąd moje pytanie jak wypełniacie pit z prolific i innych.
czy kantar,reaktor opinii i opinie.pl wpisywać do pit?
i co jeśli będę miał przychód z prolific raz w miesiącu
czy wypłaty co miesiąc regularne z prolific wypełniacie w inne źródła czy już jako działalność nierejestrowana?

Chciałam Ci odpisać na PW ale masz zablokowaną możliwość odbierania prywatnych wiadomości.

Ja rozliczam tak jak Ci w urzedzie powiedzieli, czyli wpisuje w inne źródła, robię tak od lat i nie miałam do tej pory z tym żadnych problemów. I też w Prolific ostatnio mam spore zarobki powyżej 1000 zł i wciąż wpisuje to w inne źródła.

Co do paneli takich jak reaktor, opinie.pl, swpanel, zymetria, to nie wpisuje w Pit bo te panele odprowadzają za nas podatek jako nagrody w konkursie i my już tego nie musimy robić.

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Owl_ - 17-04-2026 07:26

Potwierdzam to, co napisała Ggusiaja.

Też miałem z tym problem, dlatego w 2025 r. kupiłem poradę online u prawnika (prawo podatkowe), żeby to wyjaśnić.

Wnioski (z odpowiedzi prawnika) dla zagranicznych paneli (Prolific, ySense, Ipsos itp.):

- nie trzeba składać PIT/ZG – dochód rozlicza się tylko w Polsce.
- zagraniczne serwisy nie wystawiają PIT-11
- wszystko wpisuje się w PIT-36 jako „inne źródła”

Czyli najprościej: PIT-36 → „inne źródła” i tyle.

PIT/ZG składa się tylko wtedy, gdy ma zastosowanie metoda unikania podwójnego opodatkowania – tutaj tego nie ma.

A co z polskimi panelami (Kantar, Reaktor Opinii itd.)?

W 2019 r. pytałem o to prawnika (to moje pytanie; kupiłem poradę):
Kod:
https://www.eporady24.pl/nagrody-za-wypelnianie-ankiet-w-portalach-internetowych-a-podatek,pytania,15,86,26667.html

Na początku prawnik skłaniał się ku odpowiedzi, że to „inne źródła”, ale wtedy nie doprecyzowałem jednej ważnej rzeczy.

Dopytałem później:

„Zwykle po wypełnieniu ankiety pojawia się proste ‘pytanie konkursowe’.[...] wynagrodzenie dostają tylko osoby, które odpowiedzą poprawnie. Czy to można uznać za konkurs?”

Prawnik potwierdził, że tak - można to traktować jako konkurs.

Dopytałem jeszcze:

„Czyli jeśli to konkurs i organizator płaci podatek, to użytkownik nie musi tego wykazywać w PIT?”

Odpowiedź: tak.

Czyli w praktyce:

- brak elementu konkursu (np. Prolific) → „inne źródła” (PIT-36)
- jest realny konkurs → możliwe, że podatek rozlicza organizator (ale musi to być faktycznie konkurs w rozumieniu przepisów – czyli np. nagroda za poprawną odpowiedź na pytanie konkursowe, a nie tylko „pozorna” forma)

Co do działalności nierejestrowanej:

Z tego, co ustaliłem z tym samym prawnikiem, takie ankiety można spokojnie rozliczać jako „inne źródła” – nie ma konieczności wrzucania tego w działalność nierejestrowaną.

Uwaga: to nie jest oficjalna interpretacja skarbówki, tylko opinia prawnika. Jeśli ktoś chce 100% pewności, może wystąpić o interpretację indywidualną do KIS.

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Zaperr44 - 18-04-2026 17:14

Chcialbym moc tyle zarabiac na ankietach aby sobie zaprzatac tym glowem przy rozliczeniu pit Big Grin

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - karmixx - 20-04-2026 13:39

(18-04-2026 17:14)Zaperr44 napisał(a):  Chcialbym moc tyle zarabiac na ankietach aby sobie zaprzatac tym glowem przy rozliczeniu pit Big Grin
No dokładnie Tongue

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - zener82 - 28-04-2026 07:46

[Obrazek: IMG20260428084327.jpg]