Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Emerytura do 30tki - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabiam.com (/Forum-Zarabiam-com-166)
+--- Dział: Dziennik Pracy (/Forum-Dziennik-Pracy-352)
+--- Wątek: Emerytura do 30tki (/Temat-Emerytura-do-30tki-167883)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 30-08-2024 14:56

Witam, cześć.

Jak piątunio to i czas na inwestycje.
300$ rozłożone na 210$ w akcje i etfy oraz 90$ w krypto. Według ustalonej strategii.

[Obrazek: bCmcg3U.png]

Z eToro pozbyłem się już wszystkich krypto. Przynajmniej na razie. Jestem teraz na etapie mocnej dywersyfikacji całego portofolio, ale zastanawiam się, w którym kierunku ma pójść ten dziennik - czy pokazywanie całości czy skupienie się na eToro, na którym de facto działam najbardziej aktywnie. Na krypto, które trzymam na innych giełdach, nie wykonuję za dużych ruchów. Ot typowy hodl.

Z wiekiem, coraz rzadziej kupuję krypto, a coraz częściej akcje. Ale nie chcę całkowicie odchodzić od btc i spółki, bo to w końcu na tym zarobiłem w swoim życiu najwięcej. Chociaż może też wszedłem w rynek w odpowiednim momencie.

[Obrazek: ekWqNAb.png]
W końcu! Po na prawdę długiej batalii.

Wszystkie środki (ok 6000 usd) przerzucam na inne giełdy - dokładnie na Binance i byBit. Tam tak nie męczą z weryfikacją, i wydają się bardziej przyjazne i bezpieczne. Oczywiście część wyląduje też na eToro. Tak jak już wspominałem, zobaczymy, czy będę tu pokazywał ruchy jedynie na eToro czy może jeszcze na innych platformach.

Kiedyś moje portolio składało się z ok 40 krypto. Teraz planuję zrobić dobre rozeznanie i wybrać max 10, które będę trzymał i regularnie dokupował. Jak to ktoś kiedyś powiedział: "mniej znaczy więcej".

Na eToro stosuję strategię krótko/średnio-terminową, bowiem chcę osiągnąć założony cel w przeciągu najbliższych 2 lat. Natomiast pozostałe giełdy (Binance, byBit) i inne platformy gdzie trzymam środki, to typowo długoterminowy horyzont czasowy. Tam ruchy będą odbywały się rzadziej.

Tak naprawdę oczekiwanie porażki przynosi człowiekowi wyzwolenie.
Jeff Bezos

RE: Emerytura do 30tki - Keizo666th - 31-08-2024 05:09

Cześć.Czytam Twój dziennik od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że Twoje wyniki dość solidnie mnie motywują do wejścia na giełdę. Od jakiegoś czasu sam również edukuję się w tym temacie. Czy mógłbyś polecić jakieś książki lub inne materiały do zdobywania wiedzy na temat giełdy? Jak i oczywiście życzę dalszych sukcesów i osiągnięcia ustalonego celu Smile

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 31-08-2024 10:42

Dzięki.

Ja osobiście nie czytałem żadnej książki nt giełdy. Wolę dramaty i kryminały Cool

Internet jest kopalnią wiedzy. Nie ma co się zastanawiać. Wbijaj na rynek i próbuj swoich sił. Im wcześniej tym lepiej. Nawet jak popełnisz błędy i stracisz to i tak zyskasz (edukując się). Nauka na swoich błędach to najlepsza lekcja.

RE: Emerytura do 30tki - itmaster - 31-08-2024 11:13

Też tak uważam. Najlepszą nauką jest praktyka. Wrzuć jakieś kilka stów, lub tyle ile możesz stracić i nie będziesz żałował i zobacz jak Ci będzie szło.
A wiedzy podstawowej, która pomoże jak się poruszać pod giełdzie, tak jak pshemko666 napisał jest dużo w necie.

SII ma ciekawe cykle edukacyjne, takie podstawy - https://www.sii.org.pl/7222/edukacja/abc-inwestora.html

A i mogę jeszcze polecić ten PDF opublikowany przez GPW. Takie podstawy podstaw - https://www.gpw.pl/pub/GPW/files/PDF/Inwestowanie_w_Akcje_www.pdf

Warto wiedzieć jak wygląda cały ekosystem, który jest podobny czy to inwestujesz na polskiej giełdzie czy zagranicznych.

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 31-08-2024 14:08

Dokładnie.

Ustal sobie jakiś plan, obierz strategię i trzymaj się jej przez kilka miesięcy. Ustal cele krótko-, średnio- i długoterminowe. Według statystyk, ok 75% użytkowników giełdy traci. Ale te same statystyki mówią, że w długim okresie, szansa na bycie na plusie, wynosi niemal 100%.

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 06-09-2024 18:14

Hej, cześć.

Zonda wyzerowana. Miałem już serdecznie dosyć tej platformy. Na każdej normalej giełdzie proces weryfikacji trwał do 1 dnia, a tam wymieniałem korespodencję z supportem chyba ze 2 miesiące. Nie polecam.

Całość środków rozdysponowałem na eToro, byBit i Binance.

[Obrazek: 8vzNh3C.png]

Dzisiaj wpłaciłem na eToro 250$. Kupiłem 3 akcje, 3 etf (w tym 1 na złoto)
i 2 krypto. Większość zakupów dokonuję na dźwigni x5, tak więc zyski
są pięciokrotne. Ale druga strona medalu jest taka, że straty również.
Na złoto stosuję dźwignię x20 (bo taką maksymalnie oferuje eToro), a na
krypto x2.

[Obrazek: PdtVbOa.png]

Postanowiłem, że na razie będę tu publikował inwestycje dokonywane na eToro i na byBit, bo tam jestem
najbardziej aktywny. Pozostałe giełdy to nuda.

Jeśli chodzi o byBit to eksperymentuję sobie tam z małymi kwotami z kopiowaniem traderów. Jednakże podchodzę sceptycznie do tego i nie nastawiam się na jakieś spektakularne zyski. Ale pewnie będzie się tam dużo działo to będę również wrzucał screeny. Są świry, co grają na potężnych dźwigniach i potrafią wykręcić wyniki typu 1000% w tydzień. Na razie będę obserwował i z czasem może zainteresuję się regularnymi wpłatami, np 50$ co tydzień. Po stracie nie będę płakał, a z 10x krotnego zysku po tygodniu tylko mogę się cieszyć.

Aktualnie jest lipa. Na początku miesiąca miałem 942 usd i zastostowałem kopiowanie 5 traderów. Na dzień dzisiejszy moje saldo wynosi 52$ mniej. A więc dzieje się.

[Obrazek: RppZyH6.png]

Warren Buffet
Zasada nr 1: Nigdy nie trać pieniędzy.
Zasada nr 2: Nigdy nie zapominaj o zasadzie nr 1.

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 13-09-2024 18:18

Jest piątek 13-ego. Jest inwestycja. Oby tylko nie pechowa.

Były spadki. I to całkiem duże. Ostatnie takie spadki miały miejsce w marcu 2023. No nic, jak były spadki to będą i wzrosty. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość. A wahania były grube, bo saldo na samym eToro skakało mi od 12k do 15k. Na giełdę na prawdę trzeba mieć nerwy.

[Obrazek: 1PSCpr3.jpeg]

Z wiekiem inwestuję bardziej zachowawczo.
Na początku wszystko wrzucałem w krypto. Aktualnie większość w akcje, a pewnie w przyszłości dojdą i obligacje.

Tak się prezentuje aktualne saldo:
[Obrazek: QBBNmKO.png]

To już po wrzuceniu 200$ i kupieniu kilku akcji.
[Obrazek: 57BlBbj.jpeg]

[Obrazek: mvKwn7Q.png]

A tak wygląda sytuacja na byBit, gdzie dzisiaj wrzuciłem dodatkowe 50$:
[Obrazek: jtM1V1x.png]

Za fajnie to nie wygląda, biorąc pod uwagę, że od 2 tygodni odnotowuję stratę i nie mam pojęcia, czy w dłuższym terminie będzie z tego jakiś profit.

Nie mniej, postanowiłem co tydzień inwestować w tą giełdę 50$. Zobaczymy po kilku tygodniach jak to będzie wyglądało i czy to w ogóle ma sens.

Widać, że jak są zyski to niewielkie, a jak jakiś trader dał dupy to po całości.

Dla przypomnienia.
Cel: 60 000 usd
Strategia: 200-300$ co piątek - 45% akcje (25% blue chip, 20% pozostałe), 25% krypto, 25% etfy, 5% złoto.

Wiedza usuwa dwóch wrogów budowania dobrobytu: ryzyko i strach.
Charles Givens

RE: Emerytura do 30tki - itmaster - 13-09-2024 18:27

A u nas na GPW, nawet nie najgorzej o dziwo.

Spoko, wrzesień jest najgorszym miesiącem dla rynku akcji, więc miejmy nadzieje że dalej będzie tylko lepiej, a nie gorzejWink

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 20-09-2024 14:13

Siemanko. Witam przy piąteczku.

A jak piątek to i zakupy.

Inwestuję dzisiaj 250$.
200$ wlatuje w eToro i 50$ w byBit.

Na eToro odbiło, że aż miło. Za 200$ kupiłem dzisiaj kilka akcji i etf-ów.

[Obrazek: HlKxae6.png]

[Obrazek: 3IjA6ba.png]

Dla równowagi, na byBit tragedia. Spadek salda o 150$ względem ubiegłego tygodnia. No nic, na razie się nie poddaję i kopiuję dalej. Zobaczymy co przyniesie przyszłość.

[Obrazek: 3zTKnc5.png]

Nie mniej, łącznie - sumując salda z eToro i byBit - osiągnąłem 16 000$. Jeszcze daleka droga do celu.

Możesz być więźniem przeszłości albo pionierem przyszłości.
Robb Thompson

RE: Emerytura do 30tki - pshemko666 - 27-09-2024 18:39

Siemka.

eToro znacznie do przodu. 500$ na plus od zeszłego piątku.

Dzisiaj wrzucam 300$ w eToro wg strategii.

Wiem, że aktualnie dobra luksusowe mocno idą w dół, więc widzę w tym okazję do przyszłych zakupów. Chyba najbardziej spadło LVMH, ale też Dior czy Hermes.

[Obrazek: z5Doke4.png]

[Obrazek: M6fdFRr.png]

A co do byBit - cóż... miernie tam się podziało. Mierność nad miernościami. Jeszcze trzymam, dzisiaj nic nie dorzucam i zobaczymy jak to będzie wyglądało za tydzień, dwa.

[Obrazek: jg0b7BC.png]

Nie możemy naprawdę stanąć w obliczu życia, dopóki nie staniemy w obliczu faktu, że zostanie nam ono zabrane.
Billy Graham