Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33) +--- Dział: Buxy oraz Surfbary (/Forum-Buxy-oraz-Surfbary-84) +---- Dział: Dyskusje o Buxach i Surfbarach (/Forum-Dyskusje-o-Buxach-i-Surfbarach-312) +---- Wątek: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? (/Temat-Ojooo-com-Dlaczego-od-18-lat-85219) |
RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - mks22 - 03-03-2014 13:39 Może ułożymy wspólnie taką prośbę o interpretację, złożymy się na nią, a później zrobimy losowanie, które wyłoni osobę, która będzie mogła z niej skorzystać? Gdyby nas było wielu, to wyjdzie to każdego z nas raczej symboliczna kwota, a dzięki temu będziemy mieli ogólne rozeznanie sprawy Osobiście w tym roku nie przekroczyłem kwoty wolnej od podatku, dlatego zostaje mi tylko złożenie zeznania. Raczej wpiszę kwotę swoich zarobków z buxów w rubryce inne dochody na PIT 36. Będę brał pod uwagę te pieniądze, które przelałem z Pay Pal do banku w takich kwotach na jakie zostały pieniądze przeliczone przez mój bank. RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - Workis - 05-03-2014 20:15 Zawsze sie wlasnie zastanawialem czy podawac kwote otrzymana na PayPal (nie mam pojecia wg jakiego przelicznika niby dolary na zlotowki przeliczyc) i prowizje PP przy wyplacie na polskie konto bankowe wrzucac w koszty uzyskania dochodu. W sumie uznalem, ze nie ma sensu sie meczyc i po prostu lepiej wpisac kwote otrzymana na polskie konto bankowe juz pomniejszona o prowizje PP. Jak beda miec pretensje to niech sobie z PP walcza. pozdrawiam RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - mks22 - 05-03-2014 21:32 No tak, największym problemem jest to w jaki sposób przeliczać te pieniądze na naszą walutę. Nie wiem też, czy nie powinniśmy też dołączyć do PIT-u formularz ZG (zarobki osiągnięte za granicą). RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - Workis - 05-03-2014 23:47 W sumie ja sie sprzed biurka, ktore znajduje w Polsce nie ruszylem, wiec no ja to intepretuje inaczej. Przynajmniej takie mam wrazenie, ze to tak jakbym pracowal w firmie, ktora jest zarejestrowana za granica, ale pracuje w Polsce - czyli dochod jest osiagniety w Polsce. Szczerze mowiac mam takie a nie inne zdanie o systemie podatkowym i jesli system jest sprzeczny/niejasny, to nie jest to moj problem tylko systemu. Oczywiscie US mysli inaczej. Ale wydaje mi sie, ze pole inne w wlasnie PIT-36 jest ok. W zasadzie dopoki zarobki nie sa na prawde konkretne (kilka tysiecy miesiecznie) to nic sie zlego nie stanie ze wzgledu na rozliacznie za pomoca PIT-36. Pozniej ew. mozna dostac sugestie o przejsciu na ryczalt jesli zaczeloby sie zarabiac na np. stronach internetowych itd, ale w wypadku buxow mysle, ze nie ma co sie przesadnie zamartwiac. pozdrawiam RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - sbgorka - 06-03-2014 11:00 (05-03-2014 23:47)Workis napisał(a): W sumie ja sie sprzed biurka, ktore znajduje w Polsce nie ruszylem, wiec no ja to intepretuje inaczej. Przynajmniej takie mam wrazenie, ze to tak jakbym pracowal w firmie, ktora jest zarejestrowana za granica, ale pracuje w Polsce - czyli dochod jest osiagniety w Polsce. Ja za niedlugo ide do US żeby ktoś wypowiedzial na ten temat. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Tak de facto z żadnym buxem nie podpisuje sie umowy cywilno prawnej, wiec na podstawie czego można stwierdzić, że się z ta stroną pracuje?? Żaden US nie ma wglądu do rachunków bankowych. Jak sprawdzą czy dane zarobkowe, które podałeś są prawdziwe? i tu trzeba by chyba zbierać wszystkie dowody wypłat. Ale to musiało by być z PayPal bo tam są dane os., która zrobiła przelew. Tak ja to widze RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - ingro85 - 06-03-2014 19:24 tez mnie to zastanawia jak nato patrzy US czy i jak powinnismy sie rozliczyc z US a moze nie musimy bo umowy czy pitów z zarobków od buxsów niedostajemy RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - mks22 - 06-03-2014 20:20 Rozliczyć musimy się z każdej zarobionej złotówki, którą możemy realnie dysponować, więc nie ma co się łudzić. Jeślibyśmy trzymali pieniądze tylko na Pay Pal, to oczywiście ryzyko problemów jest mniejsze, ale na pewno wielu z Was chce te pieniądze przelewać na konto w banku. Sbgórka daj koniecznie znać czego się w US dowiedziałeś RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - sbgorka - 06-03-2014 21:54 Dam znać bo męczy mnie ten temat Rozmawiałe z księgową ojca i różnie to z tym jest, bez opini US nie ma pewności czyt. podkładki Generalnie umowy żadnej nie zawierasz. dochód z allegro też próbowali opodatkować ale allegro się nie dało i nie udostępniło danych o kontach użytkowników Więc zobaczymy co mi powiedzą Boje się tylko, że jak się wychylę to będą patrzyć na mnie RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - Workis - 06-03-2014 22:52 PayPal tez nei udostepnia danych uzytkownikow. Generalnie nie wiem czy przy ewentualnej kontroli trzeba pokazywac dowody z PayPala, nie mam pojecia. pozdrawiam RE: Ojooo.com Dlaczego od 18 lat ? - mks22 - 12-03-2014 17:38 Zawsze można zadzwonić na numer Krajowej Informacji Podatkowej - w sumie to najbardziej wiarygodne źródło. http://www.finanse.mf.gov.pl/abc-podatkow/kip/kontakt |