Własny biznes? czemu nie! - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33) +--- Dział: Dyskusja o Zarabianiu (/Forum-Dyskusja-o-Zarabianiu-248) +--- Wątek: Własny biznes? czemu nie! (/Temat-Wlasny-biznes-czemu-nie-78872) |
RE: Własny biznes? czemu nie! - nokira - 28-10-2013 21:07 Oczywiście, że tak ale trzeba mieć tą niszę. Jakiś pomysł na to wszystko a nie ogolnie założyć biznes przez internet. RE: Własny biznes? czemu nie! - verona - 28-10-2013 21:12 Podzielę swoja wypowiedź na dwa istotne zagadnienia poruszone w tym temacie: a) Otworzyć sobie coś "hosting/ppa,oferty itd". Rozumiem, że planujesz otworzyć takową firmę, ale sam nie wiesz jaką - świetny początek! Wszystko z tego co wymieniłeś może być niezłym biznesem - to fakt, ale chyba rozumiesz ile musisz włożyć na start by się teraz wybić? To nie tak, że zakładasz stronkę na gotowym skrypcie za kilka dolarów, wykupujesz hosting i domenę, rejestrujesz firmę i gotowe - czekamy na kasę Z każdego co wymieniłeś masz już nawet w Polsce kilka gigantów, a więc by się wybić musisz zaoferować coś więcej i coś lepszego, no i bez kampanii reklamowej się nie obejdzie, chyba że to będzie coś tak super że samo będzie się reklamowało. Ja szacuję, by teraz wybić się i dorównać największym firmom w PPA potrzeba przynajmniej kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy, a by wybić się z hostingiem plików to tutaj trzeba przenieść działalność na zagranice, mieć kasę na ogromne serwery dedykowane, pierwsze wypłaty i reklamę itp - szacuje że dobrze by było mieć od kilkadziesiąt - kilkaset tysięcy. Jasne, że można próbować z mniejszymi kwotami jeżeli lubisz się szarpać. Fakt, że nie wiem z jakim kapitałem chcesz wejść na rynek, ale to oczywiste, że zakładając firmę wchodzimy też środkami własnymi. Dotacje? O tym w następnym punkcie ;p b) Własna mała działalność w Polsce. Ahh już ten temat przerabiałem. Nie wiadomo od dziś, że Polska to kraj absurdów. Uczniowie nawet z pierwszego roku ekonomii wiedzą doskonale, że małe firmy napędzają gospodarkę - niestety nie wiedzą tego nasi politycy, i z małych przedsiębiorców wyciskają tyle ile się da jak z cytryny. Jednak nie będę się tutaj rozpisywał, bo wystarczy poczytać historie na innych forach by przekonać się że otwarcie małej firmy w Polsce to nie bajka. Co innego np. na zachodzie... No i jeszcze sprawa dotacji - śmieszne pieniądze o ile w ogóle uda Ci się coś dostać. Kasa którą możesz ewentualnie dostać, starczy na komputer i drukarkę ;p Są też dotacje z UE, ale poczytaj sobie jak "łatwo" jest tam coś dostać, i co trzeba zrobić by w ogóle spróbować Jeżeli ma to być firma która opiera się na internecie, to najlepiej jest ją zarejestrować za granicą, i poczytać jak to wygląda z naszym prawem by się nie doczepili (koszta nie będą idealne ale i tak mniejsze bo odpada np. ZUS o ile dobrze pamiętam). Podsumowując. Własna działalność i zarabianie na niej? Jak najbardziej! Ale musisz spełnić przynajmniej jeden z dwóch warunków: a) wykorzystać sprawdzony sposób na firmę zarabiającą w necie ale wystartować i zaryzykować jak największym kapitałem b) mieć mniejszy kapitał, ale za to innowacyjny pomysł z szansą na sukces - a pomysł to najtrudniejsza sprawa. Pozdrawiam i życzę powodzenia. RE: Własny biznes? czemu nie! - RejTom - 28-10-2013 21:38 @nokira To wiadomo, ale jeśli on byłby gotów założyć własny biznes, to warto żeby poznał jak to wygląda od strony prawnej i ogólnie się zorientował w temacie. Bo kiedyś może trafić przez przypadek, bo najczęściej tak jest na fajny pomysł i zanim ogarnie wszystko i zdobędzie wiedzę, to może się okazać że na rynku już nie mam miejsca. RE: Własny biznes? czemu nie! - sheko12 - 28-10-2013 23:12 @verona, dajmy na to myślisz o własnej działalnośći gospodarczej, masz przygotowany plan działania, przygotowanie środki, wiedze itp prawda? Co do mnie, owszem, jestem przygotowany na taką okoliczność i wiem na czym idea owego biznesu polega. Ogólnie trzeba być na bieżąco z tematem, taka firma oczywiście nie była by czymś małym, sam oferuje np ja usługi lepsze od konkurencji, przekonuje klienta, iż u mnie jest lepiej.. Projekt firmy musi być dobrze że tak powiem zaprojektowany/przygotowany. RE: Własny biznes? czemu nie! - Lechita - 01-11-2013 12:59 Wszystko się opłaca , tylko potrzebna jest cierpliwość i zaparcie. RE: Własny biznes? czemu nie! - sheko12 - 02-11-2013 20:41 Zapraszam do dalszej dyskusji, motywujmy się do otwarcia własnego biznesu i podzielajmy zdanie innych RE: Własny biznes? czemu nie! - Admin - 02-11-2013 21:40 Działalność gospodarcza w internecie, może przynieść bardzo dobre korzyści materialne, jednak wszystko zależy od twojego pomysłu na biznes, internet jest przeogromny więc siłą rzeczy dobry pomysł musi wypalić. Jednak do rzeczy, powiem trochę o kosztach bo nikt o tym nie wspominał. Pierwsze dwa lata prowadzenia firmy jest stosunkowo tanie, gdyż płaci się w tym czasie tzw. "MAŁY ZUS", który wynosi około 350-400zł w zależności od działalności, która się wykonuje, i tego czy opłacać sobie będziesz np. chorobowe, po tym czasie zus wzrasta ponad dwukrotnie i wynosi około tysiąca złotych miesięcznie. Drugim kosztem (opcjonalnym) jest księgowa czy biuro rachunkowe, tu już cena zależy od złożoności twojego biznesu, a głównie od tego ile będziesz miał rachunków/faktur. Przy małej ilości cena będzie wynosić od 100zl w górę. Masz również inną możliwość, z uwagi na fakt że prowadzisz jednoosobową działalność gospodarczą masz też możliwość rozliczania się samemu, jednak jeśli ktoś jest wygodny lub po prostu nie ma głowy do liczenia podatku to lepiej zatrudnić biuro rachunkowe. Napomnę jeszcze o nieco o podatkach. Prowadzący działalność gospodarczą badajże do 20 stycznia muszą wybrać formę opodatkowania (jeśli tego nie zrobią to z automatu będą się rozliczać na zasadach ogólnych). Do wyboru mamy kilka form, oto najpopularniejsze: zasady ogólne, podatek liniowy, ryczałt. Te pierwsze dwa różnią się od siebie skalą podatkową, jeśli zdecydujesz się na zasady ogólne będziesz płacić 18% podatku dochodowego, a w ciągu roku będziesz mógł zarobić około 84 tysięcy złotych, jeśli ten próg przekroczysz to będziesz miał spory problem bo będziesz musiał płacić 32% podatku, co jest niedorzecznością. W tym momencie warto opisać podatek liniowy który wynosi zaledwie o 1% więcej od podatku dochodowego, jednak nie ma tu limitu zarobków jakie możesz osiągnąć, jest to generalnie opcja dla przedsiębiorstw które robią ciekawą kasę. Jeśli ma ktoś jakieś konkretne pytania to śmiało, z pewnością postaram się wspomóc. RE: Własny biznes? czemu nie! - bolo9797 - 02-11-2013 21:50 A jak wyglada sprawa z firma za granica a zarabianiem w polsce ?? Np podobno w Chinach male firmy ( takie co nie zarabiaha 3400usd miesiecznie ) zwolnione sa z jakichkolwiek oplat . RE: Własny biznes? czemu nie! - Captain - 02-11-2013 21:51 Ja mam pytanie. Załóżmy, że ktoś stworzy grę online/przeglądarkową i będzie zarabiał na funkcjach premium i tym podobnych rzeczach. Jeśli gra osiągnie bardzo duży sukces i będą z niej duże zyski, to jak tutaj wygląda z podatkami? I zakładać działalność gospodarczą, firmę czy co? Z uwzględnieniem też faktu, że grę tworzy kilka osób i zyski będą rozdzielone pomiędzy te osoby. RE: Własny biznes? czemu nie! - sheko12 - 02-11-2013 22:25 Krótko pisząc, musisz odprowadzić podatek od serwera gry, gra z której czerpiesz dochody działa legalnie i wiąże się to z zarejestrowaniem działalności gospodarczej. Nie musisz być pełnoletni by prowadzić taką działalność bo kwestia odprowadzenia kosztów wychodziła by po za granice 18 lat, np rodzice czy twój wspólnik projektu. Podatki podchodzily by przez rozliczanie ogólne Pełnoletność i działalność, sprawy papierkowe może wykonywać twój pelnoletni wspólnik jak wspomimałem wyżej albo ktoś z rodziny. Co do samych dochodów, rozumiem, że premium przechodziła by przez np Doptay czy przelew paypal, płacąc np za punkty premium, goldy czy monety. Projekt takiej gry jeśli nie byłby duży i nie wiązały by się z wielkimi zyskami, skarbówka nie kontrolowała ''myśle'' aż tak waszych zysków z gry, z drugiej strony duży, bardzo duży projekt z zyskami dochodzącymi do kilku tyś zł co raczej tak szybko nie osiągnięcie wiązało by się pewnie z kontrolą, każdego by interesowało to jakie i skąd macie tak wielkie pieniądze. Rozdzielanie środków z gry miedzy sobą to już wasza indywidualna sprawa Myśle, że mniej więcej przekazałem Ci wiedze, więcej o podatkach musiał byś poczytać na forum prawnym, gdzie rozliczenie pod gry ma swoje różne formy. |