![]() |
Temperatura kompa - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: Temperatura kompa (/Temat-Temperatura-kompa-25009) Strony: 1 2 |
- Sniechu - 07-11-2008 22:39 Bloodme, mi się już jedna karta graficzna spaliła, dlatego teraz jestem na to wyczulony :-P - JereManU - 08-11-2008 12:13 Tak, sprężone powietrze jest najlepsze do czyszczenia. Odkurzacz może uszkodzić mechanicznie małe elementy podzespołów, a pędzelek może powodować małe wyładowania elektrostatyczne, które niekorzystnie wpływają na komputer. - travispl - 08-11-2008 12:38 Bloodme, komputer się nie zapali!! jeśli nawet zdejmiesz radiator z procka, tylko ok 5 sekund i procesor ci wybuchnie, po prostu rozerwie ci go na strzępy (zobaczcie sobie na youtube) a raczej od chłodzenia karty graficznej komputer się nie zepsuje tylko karta (jeśli będzie brak chłodzenia to po prostu obraz się wyłączy i za pare minut znowu się załączy) :lol: JereManU, jeśli odkurzaczem się umiesz posługiwać to nic nie zepsujesz. Ważne jest to ponieważ odkurzacz ciągnie powietrze, żeby zabezpieczyć wentylator, żeby się nie kręcił, ponieważ może on albo się uszkodzić, albo zadziałać jako prądnica i spalić płytę główną ![]() Tyle z mojej strony. Jak ktoś jeszcze potrzebuje pomocy to niech pisze. Aha, co do sprężonego powietrza, to sam używam, ale i tak nie obejdzie się bez odkurzacza, ponieważ sprężone powietrze rozdmucha kurz bo całym kompie. - Bloodme - 08-11-2008 12:51 travispl napisał(a):Aha, co do sprężonego powietrza, to sam używam, ale i tak nie obejdzie się bez odkurzacza, ponieważ sprężone powietrze rozdmucha kurz bo całym kompie. Wystarczy wyjąć odpowiednie elementy i dmuchnąć parę razy za oknem :-) Ten większy wiatraczek też miałem nieźle zasyfiony :-) - travispl - 08-11-2008 13:18 Ten większy masz od procka, Proponuję go wypiąć, odkręcić bądź wyjąć i na tych łopatkach gdzie jest kurz, to proponuję najpierw wilgotną szmatką, a potem suchą przetrzeć ![]() Aha, znam również sposób jak przyspieszyć troche wentylator, kiedy mamy odkręconą obudowę to do wiatraczka na procku możemy przyłożyć rękę pod pewnym kątem z jednej strony (nie pamiętam w którą to było, ale chyba jeśli wiatrak kręci się w prawo to przykładasz rękę z lewej strony, lub na odwrót, ale proponuję popróbować) Efekt: 800-1500 obr/min więcej na wiatraku ![]() Otóż dlaczego tak się dzieje. Odpowiadają za to zawirowania powiatrza. Przykładowo, wentylator bierze powietrze z prawej strony, to część go uchodzi na boki hamując wentylator, a jeśli przyłożymy rękę, to wtedy wir powietrza rozpędza wentylator. To tak samo jak w samochodach typu Sedan. Niema na tylnej szybie wycieraczki, ponieważ podczas jazdy w deszczu, na szybę nie pada deszcz ponieważ zawirowanie powietrza wypycha krople deszczu na boki :-> :-> |