Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? (/Temat-Afiliacja-Powierzchnia-reklamowa-podatek-8-5-174780) Strony: 1 2 |
RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - cezar78 - 10-12-2022 22:59 A jakie to są te bardzo duże kwoty? 10k pln, 20k, 40k miesięcznie? Jeżeli dochód miałbym tylko z najmu powierzchni na stronie, nigdzie nie pracuję, to wypełniam sam PIT 28 czy muszę też PIT36 w kwietniu ? Jeżeli będę miał zarobki powyżej 10k miesięcznie z wielu programów partnerskich, czy mogą się przyczepić żebym zakładał firmę? RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - mysc - 11-12-2022 11:55 1. Bank zgłasza do US przelewy powyżej 15 tys. euro, oraz transakcje które (według ich algorytmów) wydają się być podejrzane. 2. Wówczas wypełniasz tylko pit-28, tak. Do końca lutego jest termin. 3. Przyczepić się mogą jeśli ew. kontroler stwierdzi, że wcale nie wynajmujesz powierzchni reklamowej - a świadczysz usługi reklamowe. Wówczas musiałbyś oddać ZUS za zeszłe miesiące (do 5 lat wstecz, w praktyce do 6) + zapłacić odsetki za opóźnienia w spłatach tych składek. Nie wiem czy i jaka byłaby nałożona kara (mandat). Nie ma tu niestety prostej odpowiedzi, nikt Ci nie powie że na 100% rozliczanie się jako wynajem bez DG jest w afiliacji bezpieczne. Nie słyszałem jednak o tym by ktoś miał problemy, być może w praktyce się to nie zdarza - a zagrożenia są możliwe tylko teoretycznie RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - itmaster - 11-12-2022 12:55 (11-12-2022 11:55)mysc napisał(a): Nie słyszałem jednak o tym by ktoś miał problemy, być może w praktyce się to nie zdarza - a zagrożenia są możliwe tylko teoretycznie Może dlatego, że większym "problemem" dla US są ci co w ogóle nie płacą podatków lub przedsiębiorcy czy prawidłowo odliczają (zmniejszają) płacone podatki i na nich się skupiają RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - Soplica - 18-02-2023 21:37 (25-11-2022 23:16)mysc napisał(a):(24-11-2022 16:52)cezar78 napisał(a): No właśnie "zależy od kontrolera" czyli wezwanie do US i stres to niemal pewność? Ciekawi mnie ile osób rozliczających sie w ten sposób dostaje wezwania W przypadku zwrotu podatku VAT są kontrole, a nie podatku dochodowego. RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - mysc - 19-02-2023 16:11 W obu tych przypadkach może, ale nie musi dojść do kontroli. Szansa jest dużo wyższa przy zwrocie vatu, ale to nie oznacza że nie można mieć kontroli z podatku dochodowego. RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - Felek84 - 15-04-2023 13:21 Witam, Pojawiły się u mnie pierwsze dochody z programu afiliacyjnego i teraz pojawia się kwestia rozliczenia. Firma wymaga ode mnie za każdym razem wystawienia rachunku gdy za dany miesiąc osiągnę dochód. I tutaj moje pytania: - dzień wystawienia rachunku jest dla mnie dniem przychodu, który wpisuję w książce przychodów i rozchodów, czy dopiero gdy otrzymam od firmy płatność na konto? - muszę co miesiąc płacić zaliczki na podatek dochodowy, czy rozliczyć się raz w roku (w PIT)? Jestem zatrudniony na umowę o pracę, nie prowadzę działalności gospodarczej, rozliczenia na zasadach ogólnych. RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - mysc - 15-04-2023 14:26 1) Jeśli nie masz zarejestrowanej DG - dniem otrzymania przychodu jest dzień w którym otrzymasz pieniądze. Gdybyś miał DG - tym dniem byłby dzień wystawienia rachunku 2) Wszystko zależy jak chcesz się rozliczać. Inne dochody w pit-36? Działalność nierejestrowana w pit-36? Czy wynajem powierzchni w pit-28? W tym ostatnim musisz płacić zaliczki za każdy miesiąc w którym nastąpił przychód, do 20 dnia kolejnego miesiąca kalendarzowego RE: Afiliacja/Powierzchnia reklamowa - podatek 8,5%? - Felek84 - 15-04-2023 14:36 Dziękuję za odpowiedzi Pracę na etacie i zarobki afiliacyjne (najem, dzierżawa) będę rozliczał w PIT-36 |