Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Giełda opinie, sugestie, propozycje - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33)
+--- Dział: Dyskusja o Zarabianiu (/Forum-Dyskusja-o-Zarabianiu-248)
+--- Wątek: Giełda opinie, sugestie, propozycje (/Temat-Gielda-opinie-sugestie-propozycje-163645)

Strony: 1 2

RE: Giełda opinie, sugestie, propozycje - Santino123 - 26-07-2019 15:45

10 tysięcy złotych to z jednej strony nie tak mało, a z drugiej, też nie za wiele. Zanim założysz sobie jakiś rachunek maklerski, porównaj prowizje w różnych domach, żeby nie zabierały ci zbyt wiele z ewentualnie wypracowanego zysku. Nie wkładaj też wszystkich jajek do jednego koszyka, czyli nie kupuj za całe pieniądze akcji jednej firmy, bo jak na niej stracisz to na czym potem odrobisz? Poza tym przy takiej kwocie pobawiłbym się w handel, kupić coś taniej, sprzedać drożej, ale to zależy od tego ile czasu możesz na to poświęcić.

RE: Giełda opinie, sugestie, propozycje - olesh - 26-07-2019 22:32

Cytat:10 tysięcy złotych to z jednej strony nie tak mało, a z drugiej, też nie za wiele. Zanim założysz sobie jakiś rachunek maklerski, porównaj prowizje w różnych domach, żeby nie zabierały ci zbyt wiele z ewentualnie wypracowanego zysku.

Myślałem na początek o brokerze Degiro, czy xtb etc. Co prawda ryzyko jest takie że gdyby zawinęli się z moimi pieniędzmi to ich nie odzyskam, zaś z drugiej są dużo tańsi od domów maklerskich oferowanych w bankach. Prawda jest też taka że 10k straty boli, ale można to przełknąć.

Cytat:Nie wkładaj też wszystkich jajek do jednego koszyka, czyli nie kupuj za całe pieniądze akcji jednej firmy, bo jak na niej stracisz to na czym potem odrobisz?

Dlatego pisałem wcześniej że chcę to podzielić na cztery. To co mnie martwi to bardzo słaba kondycja Warszawskiej giełdy. W tym tygodniu pomimo wzrostów na europejskich i amerykańskich rynkach, nasza giełda zanotowała straty. Jest też ta kwestia że druga połowa roku jest ponoć gorsza do inwestowania. Miesiące listopad-maj statystycznie generują wyższe zyski.

Cytat:Poza tym przy takiej kwocie pobawiłbym się w handel, kupić coś taniej, sprzedać drożej, ale to zależy od tego ile czasu możesz na to poświęcić.

Myślałem o tym jakiś czas. Pracuje jako kolorysta więc mam kontakty z tej branży i byłbym w stanie załatwić sobie w korzystnej cenie spraye. Myślałem nad uruchomieniem sprzedaży internetowej allegro + strona. To co mnie przerasta to temat zwrotów, a z doświadczenia wiem że one będą, bo ludzie albo głupi albo grają cwanych i chcą ciebie Sex

Ogólnie temat do obgadania

RE: Giełda opinie, sugestie, propozycje - dzemba - 27-07-2019 09:56

(26-07-2019 22:32)olesh napisał(a):  W tym tygodniu pomimo wzrostów na europejskich i amerykańskich rynkach, nasza giełda zanotowała straty. Jest też ta kwestia że druga połowa roku jest ponoć gorsza do inwestowania. Miesiące listopad-maj statystycznie generują wyższe zyski.

Długotrwała bessa jest dobrym momentem na wejście Smile

RE: Giełda opinie, sugestie, propozycje - Santino123 - 27-07-2019 12:25

Hmm, jeśli chodzi o prowizje, to chyba rozwiązaniem ograniczającym wpływy do domu maklerskiego jest wybieranie spółek długoterminowo i sprzedawanie ich tylko, gdy ich notowania spadną do jakiegoś założonego wcześniej poziomu. Ograniczanie niepotrzebnych transakcji. Można też celować głównie w spółki dywidendowe. Nie wiem czy można tu pisać o konkretnych, ale wiem że Cyfrowy Polsat ma w następnych latach wypłacać większą. Podsumowując, inwestowanie to nie jest taka łatwa sprawa, ale jeśli poświęci się odpowiednią ilość czasu i będzie wyciągać wnioski to można do czegoś dojść. Powodzenia w pomnażaniu majątku.

RE: Giełda opinie, sugestie, propozycje - itmaster - 27-07-2019 12:56

Jeśli chodzi o prowizje Domów Maklerskich warto wspomnieć, że jeśli będziemy mieli zyski, to będą one odliczane od podatku 19% (tak jak straty przy sprzedaży akcji). Ale oczywiście musimy być na plusieSmile

Prowizje w DM można również obniżyć przystępując do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych:
https://www.sii.org.pl/17/znizki.html#ak17

Poza zniżkami dostajemy dostęp do materiałów edukacyjnych SII, itp.