![]() |
Poradnik Modyfikacja WordPress bez użycia wtyczek - Wersja do druku+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarządzanie stronami Internetowymi (/Forum-Zarzadzanie-stronami-Internetowymi-358) +--- Dział: Wordpress (/Forum-Wordpress-360) +--- Wątek: Poradnik Modyfikacja WordPress bez użycia wtyczek (/Temat-Modyfikacja-WordPress-bez-uzycia-wtyczek-156576)Strony: 1 2 |
RE: Modyfikacja WordPress bez użycia wtyczek - tkolp - 01-11-2019 15:00 Fajnie zebrane podstawy w jednym miejscu, dzięki za ten poradnik! RE: Modyfikacja WordPress bez użycia wtyczek - precell - 15-12-2019 15:31 Dawno mnie tutaj nie było, a sporo się działo w moim WordPress-owym życiu :-) Od wakacji tego roku zacząłem tworzyć własne motywy do WP, m.in przepisałem templatkę zalukaj.com do WordPress ![]() Dzisiaj przedstawię rozwiązanie nad którym głowiłem się jakiś czas, rozwiązanie jak zwykle okazało się banalnie proste ![]() Tworząc mój drugi motyw, miałem potrzebę wyświetlić standardową galerię WP w custom fields (własne pola), niestety standardowo te pola nie obsługują shortcode. Rozwiązanie okazało się banalnie proste, nawet nie trzeba modyfikować pliku functions.php :-) A więc wystarczy stworzyć sobie pole o identyfikatorze np. "galeria" i w motywie tam gdzie ta galeria ma się wyświetlić wkleić poniższą linijkę: Kod PHP: <?php echo do_shortcode(get_post_meta(get_the_ID(), 'name', true)); ?> W miejsce 'name' wpisujemy nasz nasz identyfikator, po modyfikacji kod będzie wyglądał jak poniżej: Kod PHP: <?php echo do_shortcode(get_post_meta(get_the_ID(), 'galeria', true)); ?> Wprawne oko zauważy, że jest to połączenie dwóch kodów tj: Kod PHP: <?php echo esc_attr( get_post_meta( get_the_ID(), 'Identyfikator', true ) ); ?> Kod PHP: <?php echo do_shortcode('[krótki-kod]'); ?> Pierwsza linijka odpowiada po prostu za wyświetlenia custom fielda, druga zaś za wyświetlenie shortcode w plikach motywu. |