Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
cpi a prawo - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: cpi a prawo (/Temat-cpi-a-prawo-154528)

Strony: 1 2

RE: cpi a prawo - rachman - 06-02-2018 22:52

Cytat:Ty chcesz wszystkich możliwie jak najlepiej przestrzec i uświadomić, a ja staram się pokazać jakie są realia.
Uświadomić tak. Niemniej dodałem że ryzyko że ktoś zgłosi taki fakt jest minimalne i podałem argumenty dlaczego. Nie podałem realiów wg Ciebie???

Cytat:Z drugiej strony działam na korzyść świata.
Pochwałka Ci za to Smile No ale skoro zapytałeś o kwestie prawne to nie ma co się rozwodzić za bardzo w tym dziale - prawo mówi tak i siak a życie wiadomo - różnie bywa. Gwarancji NIKT nie może Ci dać że wyjdziesz bez szwanku. Ryzyko bliskie zeru ale tylko ignorant da Ci gwarancję nietykalności więc sam decyduj i cokolwiek postanowisz - powodzenia w zarabianiu Smile

RE: cpi a prawo - Blasterm92 - 06-02-2018 23:13

Prawdopodobnie pozostane po tej dobrej stronie i będę likwidował cheaterów oraz osoby które chcą oszukiwać wydawców i zamiast kupować gry, graja nielegalnie.
If u know what i mean Jerk2

RE: cpi a prawo - unluckyunit - 07-02-2018 09:44

(06-02-2018 21:24)rachman napisał(a):  Jeśli chcesz dawać komuś coś innego niż obiecujesz i na tym zarabiasz to wg prawa jest to oszustwo (Art. 286 KK). To jest karalne nawet karą pozbawienia więzienia.

Moim zdaniem nie ma tutaj znamion oszustwa.

Zgodnie z treścią artykułu, który podałeś oszustwo jest tylko wtedy gdy "oszukany" poniesie faktyczne straty w "mieniu". Prędzej to możnaby pisać o "towarze niezgodnym z opisem" i godzić się na możliwości reklamacji, ale otwartą kwestią jest też czy jest tu w ogóle jakakolwiek umowa. Można napisać na stronie ewentualnie:

"Prezentowane oferty nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Staramy się, aby informacje dotyczące oferowanych obiektów były możliwie dokładne, kompletne i aktualne. Ze względu na okoliczności, iż informacje te pochodzą od osób trzecich i część z nich nie zawsze daje się zweryfikować, strona xxx nie ponosi odpowiedzialności za ich dokładność, kompletność i aktualność"

RE: cpi a prawo - rachman - 07-02-2018 12:20

Cytat:"towarze niezgodnym z opisem"
Jak ktoś sprzeda mi cegłę zamiast komórki (kiedyś znany i częsty numer) to wg Ciebie reklamacja wchodzi w grę? Undecided
Kolega sam jest zresztą świadomy tego co będzie robić:
Cytat:"wprowadzanie w błąd że ktoś pobierze crack lub cheat"
Chcesz reklamować u osoby fizycznej? ... Jak już to rękojmia.
Jeśli napisze coś w formie obietnicy że coś dostanę/kupię to jak najbardziej występuje tu jedna z form umowy - umowa może być nawet słowna gdy ktoś coś mi obieca - za kasę, za wykonanie czegoś, itd. Podałem fajny link o formie zawarcia umowy popularnej ostatnio na fejsie. Polecam do przeczytania.
Możemy tu gdybać tylko bo trzeba by konkretnie widzieć słowo w słowo a nawet przecinek co dokładnie by napisał i całą resztę.
Jak dla mnie to wprowadzanie w błąd (o którym mówi ustawa) w celu zarobkowym a więc 286 KK, niemniej prawnikiem nie jestem. Po prostu tego typu akcje zazwyczaj się kończą tym paragrafem jeśli ktoś to w ogóle zgłasza.
Co do formułki no może to być jakieś rozwiązanie powierzchowne także warto spróbować.