Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Czy można tak zrobić? - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447)
+--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387)
+--- Wątek: Czy można tak zrobić? (/Temat-Czy-mozna-tak-zrobic-152128)

Strony: 1 2

RE: Czy można tak zrobić? - maverick - 14-11-2017 15:48

@rachman - rozumiem Ciebie i masz rację. Jednak jak piszesz, będzie pracować w sposób ciągły nastawiony tylko na zarobek, DG musi założyć. Inaczej jak prowadzi jednego bloga hobbistycznie. Również jak piszesz, US różnie interpretuje prawo podatkowe w różnych częściach polski. Najlepsze rozwiązanie to wystąpić do US o indywidualną interpelację dla swojej osoby. Jest ona płatna, ale będzie wiedział na 100%,czy w jego przypadku musi założyć DG czy nie. Uchroni go to w przyszłości od kłopotów.

Kod:
https://www.biznes.gov.pl/przedsiebiorcy/biznes-w-polsce/rozliczam-podatki/indywidualne-interpretacje-podatkowe

PS. Wiedziałem, że gdzieś jest. Szukałem na blogu wfirma, a artykuł o PP był jednak na inFakt. ;-)

*** piszę z fona ;-)

RE: Czy można tak zrobić? - rachman - 14-11-2017 15:58

ORDiN wydaje dyrektor KIS a nie US tak gwoli ścisłości ale pod podanym przez Ciebie linkiem jeśli pamiętam była o tym wzmianka. Płatność to tylko 40 zł jeśli pamiętam, gorsze ze kiedyś czekało się do 3 miesięcy na to Undecided teraz może szybciej to idzie bo mieli to zmienić.

RE: Czy można tak zrobić? - maverick - 14-11-2017 16:02

(14-11-2017 15:58)rachman napisał(a):  wydaje dyrektor KIS a nie US tak gwoli ścisłości ale pod podanym przez Ciebie linkiem jeśli pamiętam była o tym wzmianka. Płatność to tylko 40 zł jeśli pamiętam, gorsze ze kiedyś czekało się do 3 miesięcy na to Undecided teraz może szybciej to idzie bo mieli to zmienić.

Dokładnie KIS, pomyślał o nich a napisałem przez pomyłkę US.

Teraz interpretacje się dość szybko dostaje, można przez ePUAP złożyć. 40 zł koszt.
https://www.biznes.gov.pl/opisy-procedur/-/proc/25-interpretacja-podatkowa

*** piszę z fona ;-)

RE: Czy można tak zrobić? - Początkujący - 21-01-2018 15:31

To zależy od programu partnerskiego, czy można trzymać kasę wirtualnie.
Nie ma sensu zakładać DG na miesiąc. Jeżeli wypłacałbyś co miesiąc, czyli Twoja działalność byłaby ciągła i zorganizowana, to wtedy rzeczywiście powinieneś mieć DG. Jednak dla pewności skontaktuj się z radcą podatkowym lub zadzwoń na KIP, ale wydaje mi się, że dla 1 wypłaty nie ma potrzeby zakładać DG.

RE: Czy można tak zrobić? - rachman - 21-01-2018 17:54

Cytat:dla 1 wypłaty nie ma potrzeby zakładać DG
Ilość wypłat nie określa czy coś jest ciągłe czy zorganizowane. To jeden z wielu czynników i wcale nie najważniejszy. Działalność może przynosić nawet straty przez wiele miesięcy a pozostaje działalnością.