![]() |
Sprzedaz uslug na allegro - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Sprzedaz uslug na allegro (/Temat-Sprzedaz-uslug-na-allegro-151000) Strony: 1 2 |
RE: Sprzedaz uslug na allegro - dewe - 22-09-2017 11:57 (22-09-2017 11:48)prelude napisał(a): nie znam tego serwisu od środka więc nie pomogę, ja tylko przyjmuję faktury od osób, które wykonują dla mnie usługi :]Dzieki za pomoc i milej pracy. Jestem zielony w e-biznesie,dlatego niezbyt rozumiem jak to konkretnie dziala. Tzn. Wiem, ze w tym serwisie podatki placa za wykonawcow i nie musze sie tym martwic, ale pisza tez cos o PIT11, ze trzeba sie rozliczac i teraz nie wiem, czy musze ponownie placic, czy jak to jest. Sprobuje sie skontaktowac z wlascicielami serwisu. RE: Sprzedaz uslug na allegro - rachman - 22-09-2017 16:14 Nie mam czasu przyglądać się wspomnianemu serwisowi ale na 99% podpisujesz umowę o dzieło/zlecenie i od tego dostajesz PIT-11 a oni na siebie wystawiają faktury - użyczają jak inkubatory swojej osobowości prawnej. Mając PIT-11 rozliczasz się jak zatrudniony na koniec roku podatkowego i tyle ![]() RE: Sprzedaz uslug na allegro - dewe - 22-09-2017 16:29 (22-09-2017 16:14)rachman napisał(a): Nie mam czasu przyglądać się wspomnianemu serwisowi ale na 99% podpisujesz umowę o dzieło/zlecenie i od tego dostajesz PIT-11 a oni na siebie wystawiają faktury - użyczają jak inkubatory swojej osobowości prawnej. Mając PIT-11 rozliczasz się jak zatrudniony na koniec roku podatkowego i tyleOni przy wystawianiu faktury online dla klienta pobierana prowizje dla siebie i jakis tam % zaliczki pitu. Wiec skoro biora te pieniadze za pit (przy 200zl biora tak kolo 30zl pitu) to procz tego musze jeszcze sie rozliczyc za pit11? ![]() Tak to wyglada RE: Sprzedaz uslug na allegro - rachman - 22-09-2017 16:55 Rozliczyć to się musisz z dochodu a nie z PIT. Rozliczenie roczne z fiskusem nie oznacza że masz coś płacić - skoro oni odprowadzają zaliczki na podatek i je płacą to wystawiają Ci pit-11. Dzięki temu nie musisz sam płacić podatku. Musisz natomiast wykazać w rozliczeniu rocznym sam fakt że osiągnąłeś dochód - uzupełniasz to na podstawie tego pitu. Po roku podatkowym masz tzw. spowiedź ![]() ![]() RE: Sprzedaz uslug na allegro - dewe - 22-09-2017 17:24 (22-09-2017 16:55)rachman napisał(a): Rozliczyć to się musisz z dochodu a nie z PIT. Rozliczenie roczne z fiskusem nie oznacza że masz coś płacić - skoro oni odprowadzają zaliczki na podatek i je płacą to wystawiają Ci pit-11. Dzięki temu nie musisz sam płacić podatku. Musisz natomiast wykazać w rozliczeniu rocznym sam fakt że osiągnąłeś dochód - uzupełniasz to na podstawie tego pitu.Czyli wystawiam fakture klientowi i niczym wiecej sie nie przejmuje tak na prawde, pozniej w PIT-11 uzupelniam ile zarobilem (dochod, czyli to ile mam na reke) i wysylam im to, a procz tego juz nic nie place itp? RE: Sprzedaz uslug na allegro - rachman - 24-09-2017 18:37 PIT-11 to dostajesz od pracodawcy (czyli tego serwisu z którym masz umowę podpisaną) a nie że w niego wpisujesz. Po roku podatkowym robisz rozliczenie roczne - dane z PIT-11 przepisujesz w PIT-37 lub 36 i inne jak masz dochody wykazujesz w odpowiednie rubryki lub dodając do tych. To składasz online, osobiście lub pocztą do swojego urzędu skarbowego. RE: Sprzedaz uslug na allegro - dewe - 24-09-2017 19:00 (24-09-2017 18:37)rachman napisał(a): PIT-11 to dostajesz od pracodawcy (czyli tego serwisu z którym masz umowę podpisaną) a nie że w niego wpisujesz. Po roku podatkowym robisz rozliczenie roczne - dane z PIT-11 przepisujesz w PIT-37 lub 36 i inne jak masz dochody wykazujesz w odpowiednie rubryki lub dodając do tych. To składasz online, osobiście lub pocztą do swojego urzędu skarbowego.O taka odpowiedz mi chodzilo, poniewaz bylem niedoinformowany. Dzieki RE: Sprzedaz uslug na allegro - SCM - 20-11-2018 10:34 do 1000 zł dochodu bez działalności |