Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-10) +--- Wątek: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? (/Temat-Problem-bardzo-zmeczonych-oczu-co-radzicie-134308) |
RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Artinesse - 08-06-2016 22:54 (08-06-2016 21:46)mikuss napisał(a): Jeśli nie masz wady wzroku to szkła 0 z fotochromem tylko do pracy przy komputerze, świetne rozwiązanie i odciążenie wzroku W pełni się zgadzam posiadam takie okulary i świetnie się spisują. Są to okulary ochronne, które zakłada się jak dużo pracujesz przed komputerem. Spełniają swoją rolę, oczy się nie męczą tak szybko. Ja już dawno je kupowałam, ponad 4 lata temu. Zamawiałam ramkę i szkła. Zapłaciłam 200 zł. czekałam około 2 tygodni. Do dziś je posiadam. RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - mikuss - 09-06-2016 06:43 (08-06-2016 22:54)Artinesse napisał(a):(08-06-2016 21:46)mikuss napisał(a): Jeśli nie masz wady wzroku to szkła 0 z fotochromem tylko do pracy przy komputerze, świetne rozwiązanie i odciążenie wzroku Koszt szkieł fotochrom jest od kilku lat niezmienny, są tańsze od szkieł korekcyjnych, w cenie 200 zł u Cb to 160 jest minimum cena oprawek Jeśli Meloman ma okulary korekcyjne to na szkiełka dodanie warstwy fotochromu jest kosmetycznym zabiegiem, ale by się komuś chciało ( patrz opłaciło ) to zrobić. Ja sam nie posiadam wady wzroku ale właśnie do monitora mam okulary ze szkłami 0 pokryte fotochromem, nie ma lepszej ochrony wzroku jak taka opcja. RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - geraxon - 09-06-2016 07:09 -Tak jak wyżej, okulary z fotochromem -na każdą godzinkę pracy przy komputerze 5 minut przerwy od patrzenia w ekran, najlepiej zrobić sobie kilkuminutowy spacer po okolicy, szczególnie jeśli wkoło jest zieleń -możesz wypróbować maść albo krople ze świetlikiem -ewentualnie okłady na oczy z herbaty, też fajnie łagodziły, przynajmniej w moim przypadku RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Adde - 09-06-2016 07:12 Polecam Fluxa. Dostosuje jasność i barwy ekranu do aktualnej pory dnia. Różnica jest ogromna, szczególnie wieczorami RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Meloman - 09-06-2016 07:30 (08-06-2016 22:25)Apps napisał(a): Zmień monitor :-)@[Apps] Specjalnie kupiłem nowy monitor, po to żeby mniej męczyć oczy, ze "specjalnymi" powłokami. I wyniósł mnie on całe 1200zł, więc myślę, że to akurat nie ta przyczyna (08-06-2016 22:51)Assasinoo napisał(a): Myślę, że poniższe rady mogą pomóc.Z tym mruganiem to cholerna racja, w ogóle zapominam o mruganiu Co do przerw i odciążania. Dosyć ładny krajobraz za oknem i daleki, więc myślę, że podziała (09-06-2016 07:12)Adde napisał(a): Polecam Fluxa. Dostosuje jasność i barwy ekranu do aktualnej pory dnia. Różnica jest ogromna, szczególnie wieczorami@[Adde] Jak najbardziej już używam od długiego czasu I to prawda, różnica jest, ale to nadal było za mało. # Co do tematu: Fajnie się rozwinął temat, co mnie cieszy bo sporo rad poszło. Po dodanie fotochromu do szkiełek idę dzisiaj, zobaczymy co powiedzą. Z własnych obserwacji, właśnie zjarzyłem jedną rzecz: Nie obmywajcie za bardzo wodą oczu, a tym bardziej mydłem na twarz, bo to wysusza ostro skórę wokół oczu, ale i naturalną florę oczu jest w stanie wypłukiwać RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Scoobyx - 09-06-2016 11:38 Używałem kiedyś świetnego programu przypominającego nam co jakiś czas o przerwach. Pamiętam że logo to był taki niebieski ptaszek. Nie mogę go znaleźć aktualnie, ale teraz używam "EyeDefender". Co 45 min robi mi przerwy i specjalne ćwiczenia właśnie, żeby oczy się nie "zastały" w jednym miejscu. Czasami jedynie jeśli robisz coś ważnego to radzę go wyłączyć bo niespodziewanie może ci coś wyskoczyć na ekranie. RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Hybrid1990 - 09-06-2016 11:49 zażywaj preparaty/tabletki/witaminy z luteiną polecam: Gold Luteina, Zuma, maxiluten, Luteina bio complex każdy z wymienionych powyżej ma 30 tabletek/kapsułek, czyli wystarcza na miesiąc. Cena 20-30 zł. RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - .::Nicko::. - 09-06-2016 12:34 #delete RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - Ascoran - 10-06-2016 20:37 Jeśli siedzicie przy monitorach po nocy (tzn w ciemności) to polecam zainstalować "FLUX" - zależnie od pory dnia odpowiednio przyciemnia monitor i zmienia wyświetlanie kolorów przez co oczy się tak nie męczą - używam już jakiś czas i polecam Przy pierwszych dniach (a raczej nocach) wyda się Wam dziwne to że kolory się przy zachodzie słońca znacznie zmieniają na mniej jaskrawe ale serio polecam - w necie najdziecie masę artykułów na ten temat RE: Problem bardzo zmęczonych oczu - co radzicie? - marcel_kk - 10-06-2016 21:10 Lacrimal - krople na podrażnione oczy, ból, zaczerwienienie, zmęczenie. Rumianek, oczar, i świetlik posiadają właściwości kojące i odświeżające. Stosowane są w celu łagodzenia bólu i zaczerwienienia błony śluzowej oczu spowodowanych pieczeniem, podrażnieniem, czynnikami atmosferycznymi oraz niekorzystnym wpływem środowiska. |